Mε άνοδο έκλεισε η Wall Street την Τετάρτη, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι θα υπερδιπλασιάσει τις επαναγορές μακροπρόθεσμου κρατικού χρέους.
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 53.461 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,21% στις 7.708 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,16% στις 26.331 μονάδες.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου, που την προηγούμενη ημέρα είχε ξεπεράσει το 5,33% φτάνοντας σε υψηλό 19 ετών, υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 5,195%. Η απόδοση του 10ετούς μειώθηκε κατά περισσότερες από 5 μονάδες βάσης, στο 4,65%.
Παράλληλα, βουτιά -0,8% έκανε το δολάριο. Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού προς το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 1,167 ευρώ/δολ.
Οι μετοχές εταιρειών που θεωρούνται ωφελημένες από την πτώση των επιτοκίων κινήθηκαν ανοδικά. Η Lowe’s ενισχύθηκε περίπου 3%, ενώ η Home Depot κέρδισε πάνω από 2%.
Ο Massimo Santicchia, επικεφαλής αμερικανικών μετοχών στην Procyon, δήλωσε ότι η ισχυρή επίδοση των μετοχών δείχνει πως παραμένει ισχυρή η οικονομία, όπως και ο κύκλος των εταιρικών κερδών.
Η Moderna σημείωσε εκρηκτική άνοδο 177%, καταγράφοντας πιθανότατα την καλύτερη ημέρα στην ιστορία της, μετά την ανακοίνωση ότι πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη Merck, παρουσίασε θετικά αποτελέσματα σε προχωρημένη κλινική δοκιμή.
Η μετοχή της Merck ενισχύθηκε επίσης πάνω από 12%.
Ακόμη, η Marvell Technology κέρδισε σχεδόν 10%, μετά την ανακοίνωση συμφωνίας με την Google σχετικά με τα TPU. Παράλληλα, εξέδωσε warrant που δίνει τη δυνατότητα στην Alphabet να αγοράσει μετοχές της Marvell αξίας έως και 12,2 δισ. δολαρίων.
Δεν κινήθηκαν ανοδικά, όμως, όλες οι τεχνολογικές μετοχές. Άλλα ονόματα του κλάδου υποχώρησαν μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τα αποτελέσματα της OpenAI για το δεύτερο τρίμηνο απογοήτευσαν τους επενδυτές.
Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ πρώτου και δεύτερου τριμήνου, αλλά παράλληλα αυξήθηκαν και οι ζημιές.
Η Broadcom και η AMD υποχώρησαν περίπου 4%, ενώ το iShares AI Innovation and Tech Active ETF έχασε 2%.
Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed έδειξαν ότι, εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, αρκετοί αξιωματούχοι θεωρούν πιθανή μια αύξηση επιτοκίων.
Κρίσιμο για τις επόμενες συνεδριάσεις είναι αν η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα θα διατηρηθεί ή αν ο επίμονος πληθωρισμός και το ακριβό πετρέλαιο θα τις ωθήσουν ξανά προς τα πάνω.
