Με συναλλαγές πάνω από 546 εκατ. ευρώ, στις 2.698 μονάδες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη από το υψηλό των 2.717 μονάδων, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τράπεζες και μη τραπεζικά blue chips να συντηρούν το θετικό πρόσημο και τον τζίρο να ενισχύεται αισθητά από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Η Αθήνα κινείται πλέον με το βλέμμα στραμμένο σε δύο μέτωπα στο εξωτερικό, όπου η απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια και η νέα γεωπολιτική ένταση κρατούν τις διεθνείς αγορές σε επιφυλακή, και στο εσωτερικό, όπου η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το μεγάλο rebalancing της Παρασκευής 18/9.
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συνδέεται με τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς από την κατηγορία των Αναδυόμενων στις Ανεπτυγμένες Αγορές στους δείκτες Stoxx και FTSE Russell, εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλης κλίμακας ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια των ξένων θεσμικών επενδυτών.
Η αγορά προετοιμάζεται για μία συνεδρίαση εξαιρετικά υψηλών συναλλαγών.
Οι εισροές που συνδέονται με την αναβάθμιση από Stoxx και FTSE εκτιμάται ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τζίρος της Παρασκευής αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μεγέθη που παραπέμπουν σε συνεδριάσεις άλλης εποχής. Η σύγκριση γίνεται με το 2008, όταν η πώληση του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom είχε οδηγήσει τον ημερήσιο τζίρο σε επίπεδα άνω των 3 δισ. ευρώ.
Ενδεικτική της κινητοποίησης είναι και η απόφαση της Euronext Athens να παρατείνει κατά δέκα λεπτά τη διαδικασία κλεισίματος των συνεδριάσεων από τις 16/9 έως και την Παρασκευή 18/9, προκειμένου να διευκολυνθεί ο μεγάλος όγκος εντολών που αναμένεται λόγω του rebalancing.
Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο την Παρασκευή.
Στην ίδια συνεδρίαση συμπίπτουν ακόμη η τριπλή λήξη των παραγώγων και δύο αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η Moody’s αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο με Baa3 και σταθερές προοπτικές, ενώ η Scope Ratings το τοποθετεί στο BBB με θετικές προοπτικές.
Στο τραπεζικό ταμπλό επικράτησαν οι αγοραστές, χωρίς όμως να διατηρηθούν σε όλες τις περιπτώσεις τα υψηλά της ημέρας.
Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο +1,18%, η Εθνική ενισχύθηκε +0,86%, έχοντας προηγουμένως φθάσει έως το +1,81%, και η Eurobank σημείωσε οριακή άνοδο +0,17%.
Αντίθετα, η Alpha Bank υποχώρησε -0,52%, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά είχε καταγράψει κέρδη έως +1,72%, αποτυπώνοντας τις ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΕΥΔΑΠ ενισχύθηκε +4,07% και η Motor Oil +1,92%, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας.
Η Metlen έκλεισε με άνοδο +2,94%, αλλά στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασής της, ενώ πιέσεις καταγράφηκαν σε Viohalco -2,16% και Allwyn -1,95%.
Στο ήδη απαιτητικό νομισματικό περιβάλλον προστίθεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος.
Οι δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες επανειλημμένες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, αυξάνοντας την ανησυχία για την ασφάλεια των πετρελαϊκών υποδομών και των εξαγωγών από την περιοχή. Παρά τις γεωπολιτικές ανησυχίες, στις 16/9 οι τιμές του πετρελαίου κινούνται χαμηλότερα. Το Brent υποχωρεί 1,2% στα 107,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει απώλειες 2% στα 103,70 δολάρια. Ήπια αποκλιμάκωση παρατηρείται παράλληλα και στις αγορές ομολόγων. Την Παρασκευή 18/9 είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από Ελλάκτωρ, Κέκροψ και Προδευτική.
