Οι διεθνείς εξελίξεις δεν ανακόπτουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που θέλει να πετύχει η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, στη Μεσόγειο. Η διεθνής αλυσίδα, που την Πρωτομαγιά έκανε την επίσημη πρώτη της στη Χαλκιδική, με το 5άστερο MERAVIA, περιμένει μέσα στους επόμενους μήνες, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Powergame.gr o Roni Aloni, CEO της Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean, η τοποθέτηση της Leonardo στη Θεσσαλονίκη, με το NYX Thessaloniki, ήταν στρατηγικού χαρακτήρα. Η αλυσίδα ( μέλος του ισραηλινού ομίλου Fattal), που έχει έξι ξενοδοχεία στην Ελλάδα, έχει ξεκάθαρη στόχευση: απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, σε νησιά με τουριστική δυναμική και ισχυρή αεροπορική συνδεσιμότητα, ενώ βλέπει και ξενοδοχεία πόλης αλλά και resort hotels, καθώς επίσης και «υβριδικά» ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
– Τι έχει επενδύσει η Leonardo για την απόκτηση του πρώτου της ξενοδοχείου στη Χαλκιδική και ποιές οι επεμβάσεις στο 5άστερο MERAVIA;
«Η επένδυση για την απόκτηση και επανατοποθέτηση του MERAVIA στη Χαλκιδική ανέρχεται σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της Leonardo Hotels Mediterranean στην τουριστική Ελλάδα.
Το έργο περιλαμβάνει πλήρη αναβάθμιση και επανατοποθέτηση της μονάδας υπό το concept «Leonardo Limited Edition», με στόχο τη δημιουργία ενός premium lifestyle προορισμού. Το MERAVIA λειτουργεί ως ultra all-inclusive resort, προσφέροντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και υψηλά λειτουργικά standards, με μαγευτική θέα. Διαθέτει ισχυρή γαστρονομική ταυτότητα με τέσσερα εστιατόρια, μοναδικό φυσικό περιβάλλον, ιδιωτική παραλία με πλήρεις παροχές και ολοκληρωμένες επιλογές ψυχαγωγίας, προσφέροντας ένα υψηλού επιπέδου experiential προϊόν φιλοξενίας».
-Ποια η πρόβλεψη για την σεζόν, στο MERAVIA, που άνοιξε επίσημα την 1η Μαΐου;
«Οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει με θετικό πρόσημο, παρουσιάζοντας ενθαρρυντική ζήτηση από βασικές διεθνείς αγορές. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι τάσεις των κρατήσεων εξακολουθούν να επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις· ωστόσο, συνολικά αναμένουμε μια ισχυρή σεζόν.
Η ελληνική αγορά αποτελεί επίσης μία από τις βασικές μας αγορές προέλευσης και προσβλέπουμε στο να υποδεχθούμε Έλληνες επισκέπτες στο MERAVIA, όπως κάναμε με επιτυχία και στο Seafos στο Ναύπλιο».

Το ξενοδοχείο MERAVIA στην Άφυτο Χαλκιδικής ©Leonardo Hotels
– Έχουν οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάσει τα σχέδια της Leonardo για περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα;
«Παρότι οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν βραχυπρόθεσμες αβεβαιότητες, η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας παραμένει αμετάβλητη. Συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρές προοπτικές στην περιοχή της Μεσογείου και παραμένουμε προσηλωμένοι στην περαιτέρω ανάπτυξη, προσαρμοζόμενοι με ευελιξία στις συνθήκες της αγοράς».
– Είχατε αναφέρει ότι η Leonardo ενδιαφέρεται και για άλλα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την προσθήκη ακόμη τεσσάρων ξενοδοχείων στην αλυσίδα, μέσα στο 2026. Τι να περιμένουμε για τους επόμενους μήνες της χρονιάς;
«Εστιάζουμε στρατηγικά στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας την παρουσία μας με concepts όπως το NYX, το οποίο ανταποκρίνεται στον σύγχρονο και δυναμικό χαρακτήρα της πόλης. Παράλληλα, διερευνούμε ενεργά ευκαιρίες και σε άλλους βασικούς προορισμούς στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στα κύρια νησιά που παρουσιάζουν ισχυρή τουριστική δυναμική και ισχυρή συνδεσιμότητα μέσω αεροδρομίων και αεροπορικών συνδέσεων.
Τους επόμενους μήνες, αναμένουμε να προχωρήσουν οι σχετικές συζητήσεις και αξιολογήσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής μας για περαιτέρω επέκταση και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου μας».
– City hotels ή resorts; Ποιές οι περιοχές ενδιαφέροντος; Υπάρχουν και σκέψεις για μονάδες που συνδυάζουν το city με το vacations;
«Η στρατηγική μας περιλαμβάνει τόσο ξενοδοχεία πόλης όσο και resorts. Εστιάζουμε σε προορισμούς με ισχυρή υφιστάμενη ζήτηση αλλά και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Παράλληλα, μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα λεγόμενα «υβριδικά» concepts, δηλαδή μονάδες που συνδυάζουν στοιχεία αστικής φιλοξενίας με εμπειρίες αναψυχής, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τόσο τον παλμό της πόλης όσο και παροχές τύπου resort, όπως wellness, γαστρονομία και δραστηριότητες αναψυχής.
Η παρουσία μας στη Θεσσαλονίκη με το NYX Thessaloniki και στην Αθήνα με το NYX Esperia αποτελούν ισχυρά παραδείγματα αυτής της προσέγγισης στην πράξη».
– Εκτιμάτε ότι υπάρχουν, ευρύτερα στην Ελλάδα, περιοχές τουριστικά ανερχόμενες που ενδεχομένως θα ενδιέφεραν την Εταιρεία;
«Η προτεραιότητά μας είναι να εδραιώσουμε περαιτέρω και να ενισχύσουμε τα brands μας στους προορισμούς όπου ήδη δραστηριοποιούμαστε. Παράλληλα, παραμένουμε ενδιαφερόμενοι για βασικούς προορισμούς με ισχυρή τουριστική ζήτηση και καλή συνδεσιμότητα, οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν βιώσιμη ανάπτυξη και να ευθυγραμμιστούν με τα standards των ξενοδοχειακών μας concepts.
Εξάλλου, όλοι καταρτίζουμε τα επιχειρηματικά μας πλάνα και επιλέγουμε εκείνα που θεωρούμε ότι μπορούν να εξασφαλίσουν απόδοση της επένδυσης σε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο».
– H Eταιρεία εξετάζει και πιθανές επενδύσεις greenfield ή αποκλειστικά έχει στραφεί στην απόκτηση υφιστάμενων και την αναβάθμισή τους; Τι μεγέθους μονάδες αναζητεί;
«Σε αυτό το στάδιο, δεν εστιάζουμε σε επενδύσεις greenfield. Η στρατηγική μας επικεντρώνεται κυρίως στη μετατροπή υφιστάμενων κτιρίων με ισχυρές προοπτικές, μέσω ανακαίνισης και επανατοποθέτησης, προσαρμόζοντάς τα στα ξενοδοχειακά μας concepts — όπως έχουμε ήδη κάνει με επιτυχία μέχρι σήμερα — ή στην απόκτηση υφιστάμενων ξενοδοχείων και την αναβάθμισή τους, όπως στην περίπτωση του MERAVIA.
Όσον αφορά το μέγεθος, στοχεύουμε κυρίως σε μεσαίας και μεγάλης κλίμακας μονάδες που μπορούν να υποστηρίξουν τα standards του brand μας και το λειτουργικό μας μοντέλο».
– O πόλεμος στη Μέση Ανατολή και οι οικονομικές επιπτώσεις του, έχουν επηρεάσει τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Leonardo στην Κύπρο και στην Ελλάδα; – Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εξέλιξη της φετινής high season;
«Υπήρξε κάποια επίδραση, κυρίως από συγκεκριμένες αγορές, ωστόσο, η συνολική ζήτηση παραμένει ανθεκτική. Έχουμε προβλέψει διαφοροποιήσεις στις αγορές που απευθυνόμαστε, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στη διαχείριση κινδύνου και στη σταθεροποίηση των κρατήσεων. Η Ελλάδα και η Κύπρος συνεχίζουν να θεωρούνται ασφαλείς και ελκυστικοί προορισμοί, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην συνεχόμενη αύξηση της ζήτησης.
Καταγράφεται μία πολύ ισχυρή ζήτηση για την υψηλή σεζόν, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό.
Παράλληλα, παρατηρούμε ότι τα πρότυπα κρατήσεων συνεχίζουν να περιλαμβάνουν σημαντικό ποσοστό κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, γεγονός που απαιτεί ευελιξία και στενή παρακολούθηση των τάσεων.
Ας προσευχηθούμε όλοι για ειρήνη. Σίγουρα θα βοηθήσει σε κάθε επίπεδο».
-Συνολικά τι κεφάλαια έχουν επενδυθεί από το 2017, που άρχισε να δραστηριοποιείται η Leonardo στην Ελλάδα; Ποιο το βεληνεκές της δραστηριότητάς της, σήμερα;
«Από το 2017, όταν η Leonardo Hotels Mediterranean ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις για την απόκτηση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων, ενισχύοντας σταθερά την παρουσία και τη δυναμικότητα του ομίλου στην περιοχή.
Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 16 ξενοδοχεία – 6 στην Ελλάδα και 10 στην Κύπρο.

Ξενοδοχείο MERAVIA, Xαλκιδική ©Leonardo Hotels
Η ανάπτυξη αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Leonardo Hotels, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 315 ξενοδοχεία σε 21 χώρες, μέσω έξι διακριτών brands, μεταξύ των οποίων τα Leonardo Hotels, Leonardo Royal, Leonardo Boutique, Leonardo Limited Edition, MASTERS και NYX Hotels.
Με την προσθήκη του MERAVIA στη Χαλκιδική, ο όμιλος ενισχύει περαιτέρω τη γεωγραφική του παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, επενδύοντας σε μονάδες υψηλών προδιαγραφών που αναβαθμίζουν τη συνολική εμπειρία φιλοξενίας».
