Ακτή Μιαούλη: Το παραλιακό μέτωπο του Πειραιά επιστρέφει στον επενδυτικό χάρτη

Το deal των 14 εκατ. ευρώ στην Ακτή Μιαούλη 56, πίσω από το οποίο βρίσκεται η επιχειρηματίας Ιζαμπέλα Αρβανίτη και ο διαγωνισμός του ΕΦΚΑ

Ακτή Μιαούλη© athensprime.com

Η Ακτή Μιαούλη, ένας από τους πιο ιστορικούς και εμβληματικούς δρόμους του Πειραιά, επιστρέφει δυναμικά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η περιοχή που για δεκαετίες αποτέλεσε την «καρδιά» της ελληνικής ναυτιλιακής αγοράς, φιλοξενώντας γραφεία ακτοπλοϊκών, ναυτιλιακών και εμπορικών επιχειρήσεων, περνά πλέον σε μια νέα φάση αναδιάρθρωσης και επανατοποθέτησης στον χάρτη των επενδύσεων.

Η ανάπτυξη του λιμανιού, η ενίσχυση της κρουαζιέρας, η λειτουργία του μετρό, αλλά και η αυξανόμενη ανάγκη για σύγχρονους γραφειακούς και τουριστικούς χώρους αλλάζουν σταδιακά το προφίλ της παραλιακής ζώνης του Πειραιά. Παράλληλα, μια σειρά από παλαιά ναυτιλιακά ακίνητα είτε πωλούνται είτε εισέρχονται σε τροχιά αξιοποίησης, δημιουργώντας ένα νέο κύμα επενδυτικής κινητικότητας.

Το deal των 14 εκατ. ευρώ στην Ακτή Μιαούλη 56

Στο επίκεντρο βρίσκεται το κτίριο της Ακτής Μιαούλη 56, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πέρασε εξ ολοκλήρου στα χέρια της επιχειρηματία Ιζαμπέλα Αρβανίτη έναντι περίπου 14 εκατ. ευρώ. Η κυρία Αρβανίτη είναι γνωστή από τη διαχρονική παρουσία της στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, καθώς η οικογένεια της μέχρι το 2026 ήταν ιδιοκτήτρια του «Υγεία», σε μια περίοδο κατά την οποία ο κλάδος της ιδιωτικής περίθαλψης αναπτυσσόταν με ταχείς ρυθμούς. Η ίδια ωστόσο αργότερα έστρεψε το ενδιαφέρον της στα ναυτιλιακά.

Η επένδυσή της στον Πειραιά ερμηνεύεται ως στρατηγική τοποθέτηση σε μια περιοχή που αποκτά σταδιακά νέα δυναμική και σημαντικές προοπτικές υπεραξιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι μικρό ποσοστό του ακινήτου, περίπου 5%, είχε αποκτήσει παλαιότερα ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, γνωστός από τη SeaJets αλλά και από την παρουσία του στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ και η αξιοποίηση του e-ΕΦΚΑ

Σε διαδικασία αξιοποίησης μπαίνει και το γνωστό Μέγαρο ΤΑΝΠΥ, στην Ακτή Μιαούλη 17-19 στον Πειραιά, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού με κλειστές προσφορές που έχει προκηρύξει ο e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για μεταπολεμικό πολυώροφο ακίνητο, με υπόγειο, ισόγειο και επτά ορόφους, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του ναυτιλιακού Πειραιά. Το κτίριο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 1.006,59 τ.μ., ενώ η συνολική επιφάνεια των οριζόντιων ιδιοκτησιών ανέρχεται σε 4.066,87 τ.μ. και μαζί με τους κοινόχρηστους χώρους του ισογείου φτάνει τα 4.188,28 τ.μ.

Το ακίνητο εμφανίζει σημαντικές ανάγκες ανακαίνισης, καθώς μεγάλο μέρος του δεν χρησιμοποιείται εδώ και περίπου μία δεκαετία. Σήμερα είναι σε χρήση μόνο περιορισμένα τμήματα: έξι ισόγεια καταστήματα και ορισμένοι χώροι του Β΄ ορόφου, συνολικής επιφάνειας περίπου 348,94 τ.μ. Το υπόλοιπο κτίριο παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο.

Η διακήρυξη προβλέπει ότι το ακίνητο μπορεί να αξιοποιηθεί για επαγγελματική χρήση, σύμφωνα πάντα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τις πολεοδομικές διατάξεις. Παράλληλα, επιτρέπονται και συμπληρωματικές χρήσεις, όπως ενδεικτικά καφέ, εστιατόρια και μικρά εμπορικά καταστήματα, εφόσον αυτές είναι νόμιμες και συμβατές με το ισχύον πλαίσιο. Οποιαδήποτε διαφορετική ή μεταγενέστερη χρήση απαιτεί προηγούμενη έγγραφη έγκριση του e-ΕΦΚΑ.

Η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 έτη, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη 10 χρόνια, εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία. Η μίσθωση ξεκινά από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής του ακινήτου. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί στις 40.000 ευρώ, πλέον ψηφιακού τέλους συναλλαγής 3,6%. Για τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπεται περίοδος χάριτος, χωρίς καταβολή μισθώματος, ώστε να υλοποιηθούν οι εργασίες ανακατασκευής και ανακαίνισης.

Βασική υποχρέωση της μίσθωσης είναι η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος τουλάχιστον 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Το ποσό αφορά εργασίες κατασκευής, επισκευής και ανακαίνισης, καθώς και δαπάνες για μελέτες, άδειες και επιβλέψεις. Δεν προσμετρώνται κινητός εξοπλισμός, έπιπλα, διακοσμητικά, λευκές συσκευές ή ηλεκτρικά είδη.

Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια από την παράδοση του ακινήτου. Μπορεί να δοθεί παράταση έως ένα επιπλέον έτος, μόνο για αιτιολογημένους λόγους που δεν οφείλονται στον μισθωτή και μετά από έγκριση του e-ΕΦΚΑ. Η πιθανή παράταση των εργασιών, όμως, δεν παρατείνει την απαλλαγή από το μίσθωμα.

Ο μισθωτής αναλαμβάνει όλες τις δαπάνες που συνδέονται με την αξιοποίηση του ακινήτου: άδειες, εγκρίσεις, μελέτες, εργασίες, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, τέλη, φόρους, ασφάλειες και φύλαξη. Προβλέπεται επίσης υποχρεωτική ασφάλιση τόσο κατά τη διάρκεια των έργων όσο και κατά τη λειτουργία του ακινήτου. Οι προσφορές υποβάλλονται έως την 1η Ιουλίου 2026. 

Το παλαιό κτίριο του Αγούδημου και το τέλος μιας εποχής

Η περιοχή της Ακτή Μιαούλη παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτιλιακή ιστορία του Πειραιά και τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής ακτοπλοΐας. Σε μικρή απόσταση από τις νέες επενδυτικές κινήσεις δεσπόζει ακόμη το παλαιό κτίριο του εφοπλιστή Γεράσιμου Αγούδημου, μιας από τις πλέον χαρακτηριστικές προσωπικότητες της ελληνικής ακτοπλοΐας των προηγούμενων δεκαετιών.

Για χρόνια, το γυάλινο κτίριο της GA Ferries, κοντά στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την Οδός Ιάσονος και λίγα μέτρα από την πλατεία Καραϊσκάκη, αποτελούσε σημείο αναφοράς για την ακτοπλοϊκή αγορά. Σύμφωνα με ανθρώπους της ναυτιλιακής πιάτσας, το ακίνητο ήταν μάλιστα μεσοτοιχία με κτίριο, στην «καρδιά» του ναυτιλιακού μετώπου του Πειραιά.

Από τα γραφεία αυτά ο Γεράσιμος Αγούδημος, ο γνωστός «καπετάν Μάκης», διοικούσε τη GA Ferries, μία από τις πιο γνωστές ακτοπλοϊκές εταιρείες του Αιγαίου, με ισχυρή παρουσία κυρίως στις άγονες γραμμές και στις συνδέσεις των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Για χρόνια, από το κτίριο περνούσαν καθημερινά ναυτικοί, πράκτορες, στελέχη της αγοράς και συνεργάτες, σε μια περίοδο όπου η εταιρεία βρισκόταν στο απόγειό της και ο Αγούδημος συγκαταλεγόταν στους ισχυρότερους ακτοπλόους της χώρας.

Ωστόσο, μετά το 2008 η εικόνα άλλαξε δραματικά. Η οικονομική κρίση, ο υψηλός δανεισμός, η εκτόξευση του κόστους καυσίμων και οι μεγάλες υποχρεώσεις προς τράπεζες και προμηθευτές οδήγησαν τη GA Ferries σε οικονομικό αδιέξοδο. Πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια, δρομολόγια διακόπηκαν και η άλλοτε κραταιά ακτοπλοϊκή εταιρεία οδηγήθηκε ουσιαστικά σε κατάρρευση.

Μαζί με την εταιρεία χάθηκε σταδιακά και μεγάλο μέρος της περιουσίας της οικογένειας Αγούδημου. Ακίνητα, κατοικίες και επιχειρηματικά assets πέρασαν μέσω κατασχέσεων και πλειστηριασμών στον έλεγχο τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ακόμη και το ιστορικό κτίριο της Ακτής Μιαούλη έχει πλέον περάσει στις τράπεζες, λειτουργώντας σήμερα ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της ανόδου και της πτώσης μιας ολόκληρης εποχής για την ελληνική ακτοπλοΐα, το οποίο ωστόσο μπορεί σύντομα να πάρει νέα ζωή.

Έρχεται νέα επενδυτική κίνηση

Την ίδια στιγμή, μέσω ΓΕΜΗ έκανε την εμφάνισή της και η νέα εταιρεία «THE MIAOULI COAST A.E.», η οποία φαίνεται να συνδέεται με τη νέα κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από την Ακτή Μιαούλη και τις επενδύσεις φιλοξενίας και real estate στον Πειραιά. Η εταιρεία συστάθηκε στις 8 Απριλίου 2026, με έδρα το Ελληνικό – Αργυρούπολη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ.

Η νέα εταιρική δομή έχει ιδιαίτερα ευρύ αντικείμενο δραστηριοτήτων, που εκτείνεται από την εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων έως ξενοδοχειακές υπηρεσίες, βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, υπηρεσίες εστίασης και καφέ – μπαρ, αλλά και κατασκευαστικές εργασίες, τεχνικές μελέτες και υπηρεσίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Πίσω από τη νέα εταιρεία βρίσκονται δύο εταιρικά σχήματα με ισόποση συμμετοχή 50%-50%: η DKG Development A.E. και η LKP Advisory and Development Partners Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η DKG Development δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων, με έμφαση σε projects ανακατασκευής και επανατοποθέτησης ακινήτων, ενώ η δημιουργία της «THE MIAOULI COAST» δείχνει την πρόθεση δημιουργίας επενδυτικού οχήματος με επίκεντρο τον Πειραιά και ειδικότερα το παραλιακό μέτωπο της Ακτής Μιαούλη. Σύμβουλος – Διαχειριστής της εταιρείας έχει οριστεί ο Κωνσταντίνος Πετρίδης. Παρότι στο καταστατικό δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ακίνητο, η ονομασία «Miaouli Coast», σε συνδυασμό με το εύρος των δραστηριοτήτων, παραπέμπει σε σχέδιο ανάπτυξης με έντονο τουριστικό, hospitality και μικτής χρήσης χαρακτήρα.

Γιατί η Ακτή Μιαούλη αποκτά νέο ενδιαφέρον

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι ότι αρκετά από τα παλαιά επαγγελματικά κτίρια διαθέτουν υπόγειους χώρους στάθμευσης, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για σύγχρονες γραφειακές χρήσεις και μεγάλες εταιρείες. Παράλληλα, η εγγύτητα στο λιμάνι, η πρόσβαση στο μετρό και η σύνδεση με το επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά ενισχύουν περαιτέρω τη δυναμική της. Η εκτίμηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η περιοχή θα αρχίσει να απορροφά περισσότερες επιχειρήσεις, νέους γραφειακούς χώρους και επενδύσεις μικτής χρήσης. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και η οικιστική διάσταση, καθώς ολοένα περισσότεροι στρέφονται προς τον Πειραιά αναζητώντας πιο προσιτές επιλογές σε σχέση με το κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η Ακτή Μιαούλη βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός νέου κύκλου ανάπτυξης. Σε αντίθεση με άλλες πιο ώριμες ή κορεσμένες περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπως η Ζέα, εξακολουθεί να διαθέτει πιο προσιτές αξίες και σημαντικά περιθώρια αναβάθμισης.