Liystor: Υπέροχο κτίριο, υποσχόμενη κουζίνα

Με θέα στην Ακρόπολη, το ακίνητο όπου στεγάζεται το εστιατόριο Liystor είναι ένα υπέροχο κτίριο στο οποίο έχει γίνει θεαματική ανακαίνιση

Tο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

Ένα πανέμορφο ακίνητο στη γωνία Ερμού και Πιττάκη, οικία κάποτε του αυτοδίδακτου αρχαιολόγου Κυριακού Πιττάκη (1800-1863), που ήταν μέλος στη Φιλική Εταιρεία και είχε ουσιαστική συμβολή στην εκσκαφή και την προστασία των μνημείων της Ακρόπολης. Ένα κανονικό κόσμημα που οι σημερινοί ιδιοκτήτες του έμπλεξαν σε δαιδαλώδεις γραφειοκρατίες για πολλά χρόνια μέχρι να διαμορφωθεί στη σημερινή του μορφή.

εστιατοριο Liystor

Tο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

Στο ισόγειο συναντάς ένα πολύ όμορφο και φίνο αισθητικά μπαρ, όπου δεσπόζουν εντυπωσιακές μαρμάρινες κολώνες από την αρχική κατασκευή και προς την στην οδό Πιττάκη υπάρχει προαύλιο για πρωϊνό και brunch.

μπαρ εστιατοριο Liystor

Το μπαρ στο εστιατόριο Liystor© Πάνος Πουρνάρας

Στο υπόγειο, έχει τοποθετηθεί γυάλινο πάτωμα στο σημείο όπου άρχισαν μερικώς να αποκαλύπτονται τα ερείπια ενός αρχαίου δημοσίου λουτρού. Μια εντυπωσιακή κάβα με κρασιά από ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και μια τραπεζαρία για ιδιωτικά γεύματα με τζαμαρία που γίνεται αδιαφανής (τόσο ιδιωτικά).

Στους πιο πάνω ορόφους υπάρχει ένας χώρος που ακόμα δεν είχε ξεκινήσει να λειτουργεί (στα μέσα Αυγούστου που το επισκεφτήκαμε) και όπου θα γίνεται παιχνίδι με ψάρια μακράς ωρίμανσης από τον σεφ Νίκο Αποστολάκη (έχουν ήδη τοποθετηθεί τα πρώτα ψάρια στα ψυγεία-βιτρίνες) και ακόμα πιο πάνω είναι η ταράτσα με μια εντυπωσιακή θέα στον Παρθενώνα και όλη την γραμμή του ορίζοντα με το ναό του Ηφαίστου και το αστεροσκοπείο.

Πάμε τώρα και στο ζητούμενο: Κουζίνα. Για αρχή δοκιμάσαμε ένα πολύ νόστιμο και αρωματικό καλοκαιρινό flatbread με κολοκυθάκια, pesto φιστικού Αιγίνης, ντοματίνια και δυόσμο. Καλό σημάδι για τη συνέχεια που ήταν ένα fish crudo, ωμό δηλαδή ψάρι ημέρας με εσπεριδοειδή και φρέσκο κρεμμύδι. Καταπληκτικό.

Καλοκαιρινό flatbread

Καλοκαιρινό flatbread στο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

 

Fish Crudo

Fish Crudo στο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

Στα κυρίως, το κουσκους γαρίδας με ντοματίνια, εστραγκόν και bisque ήταν νόστιμο αλλά χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Να έφταιγε η αδύναμη μπισκ; Οι γαριδούλες που αφέθηκαν αβοήθητες να παίξουν ρόλο που υπερέβαινε τη δυνατότητά τους; Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως έχουμε δοκιμάσει πολύ εντυπωσιακότερα ανάλογα πιάτα.

κουσκους γαριδας

Κουσκούς γαρίδας στο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

Η τσιπούρα ανοιγμένη πεταλούδα με ντομάτα, χόρτα, λάδι μάραθου και γκρεμολάτα λιαστής ντομάτας ήταν σερβιρισμένη σε στυλ «γούνας». Όπως γίνεται το ψάρι στην Πάρο.
Καλή εκτέλεση για όσους δεν θέλουν να περιοριστούν σε ένα απλό ψητό ψάρι. Αυτό βέβαια επίσης σημαίνει πως σερβίρεται με τα κόκκαλα κι εκεί υπάρχει ένα κάποιο θεματάκι διότι έχουμε πλέον κακομάθει με τα φιλεταρισμένα ψάρια ή με τα ψητά που μας καθαρίζονται επιτόπου και που δεν απαιτούν να βγάζεις όσο τρως από το στόμα τα κόκκαλα και από απέναντι να σε χλευάζει ο Παρθενών για το “non il faut”.

Και ένα πιάτο ζυμαρικών με κιμά από τόνο. Που είχε ένα σοβαρό θέμα: Η γεύση του τόνου ήταν παντελώς απούσα. Μα εντελώς δηλαδή. Αν μας έλεγε κάποιος πως είναι μοσχαρίσιος κιμάς δεν θα τον αμφισβητούσαμε καθόλου.

πάστα τόνου

Πάστα τόνου στο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

Γενικώς το φαγητό ήταν καλό, αλλά δεν ήταν εξαιρετικό, δεν ήταν αυτό που περιμένεις από έναν σεφ που έχει υπηρετήσει σε μισελενάτα εστιατόρια του εξωτερικού. Φυσικά δεν περιμένουμε μια fine dining εμπειρία, οι τιμές άλλωστε είναι εξαιρετικά ρεαλιστικές και τα πιάτα δεν έχουν απαιτητικά, ακριβά υλικά. Τα ορεκτικά πάντως θα λέγαμε πως μας εντυπωσίασαν περισσότερο από τα κυρίως και ενώ σε προδιαθέτουν υπερ-θετικά, στο τέλος μένεις με κάποιες προσδοκίες μάλλον ανεκπλήρωτες.

Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι, το εστιατόριο έχει μόλις τρεις μήνες ζωής, ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα που έχει απαιτήσει πολλή δουλειά για πιάτα που καλύπτουν όλη τη μέρα και για πρωϊνό και για brunch και για δείπνο, είναι ίσως φυσικό να θέλει στρώσιμο και είναι βέβαιο πως η αντίληψη του σεφ θα φέρει βελτιώσεις.

Παρόλα αυτά, η μοναδική και προνομιούχα θέση του μέρους, το πολύ όμορφο και περιποιημένο μέρος, η δυνατή κάρτα κρασιών και το εξαιρετικό σέρβις που προθυμοποιήθηκε να μας ξεναγήσει στο χώρο, είναι ένας καλός λόγος να έρθει κάποιος όσο ο καιρός ακόμα επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα της ταράτσας.

καβα κρασιων

H κάβα κρασιών στο εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας

εστιατοριο Liystor θεα ακροπολη

Mε θέα την Ακρόπολη το εστιατόριο Liystor © Πάνος Πουρνάρας