Γ.Δ.
1414.65 -1,67%
ACAG
-0,53%
5.65
BOCHGR
+0,71%
4.25
CENER
-3,15%
8.62
CNLCAP
0,00%
7.05
DIMAND
-0,76%
9.13
NOVAL
-0,77%
2.58
OPTIMA
-1,23%
12.84
TITC
-0,75%
33
ΑΑΑΚ
0,00%
4.48
ΑΒΑΞ
-2,43%
1.444
ΑΒΕ
-1,02%
0.485
ΑΔΜΗΕ
-1,84%
2.395
ΑΚΡΙΤ
0,00%
0.705
ΑΛΜΥ
-3,72%
3.11
ΑΛΦΑ
-2,40%
1.466
ΑΝΔΡΟ
-1,22%
6.46
ΑΡΑΙΓ
-2,00%
10.3
ΑΣΚΟ
-2,23%
2.63
ΑΣΤΑΚ
-0,28%
7.16
ΑΤΕΚ
0,00%
0.43
ΑΤΡΑΣΤ
+0,46%
8.74
ΑΤΤ
-4,56%
6.7
ΑΤΤΔ
-11,11%
200
ΑΤΤΙΚΑ
-3,06%
2.22
ΒΙΟ
-3,80%
5.57
ΒΙΟΚΑ
+0,56%
1.785
ΒΙΟΣΚ
-3,13%
1.55
ΒΙΟΤ
+9,93%
0.332
ΒΙΣ
0,00%
0.132
ΒΟΣΥΣ
0,00%
2.26
ΓΕΒΚΑ
0,00%
1.36
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
-1,58%
17.44
ΔΑΑ
-0,55%
7.578
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.5
ΔΕΗ
-4,09%
11.72
ΔΟΜΙΚ
-3,02%
2.73
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
-2,41%
0.283
ΕΒΡΟΦ
-0,67%
1.49
ΕΕΕ
-1,60%
33.2
ΕΚΤΕΡ
-1,04%
1.524
ΕΛΒΕ
+1,83%
5.55
ΕΛΙΝ
-2,38%
2.05
ΕΛΛ
-1,11%
13.35
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-2,39%
1.8
ΕΛΠΕ
-0,28%
7
ΕΛΣΤΡ
0,00%
2.04
ΕΛΤΟΝ
-1,43%
1.798
ΕΛΧΑ
-1,95%
1.812
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.11
ΕΣΥΜΒ
-2,51%
1.165
ΕΤΕ
-0,91%
7.376
ΕΥΑΠΣ
+0,95%
3.19
ΕΥΔΑΠ
0,00%
5.63
ΕΥΡΩΒ
-2,99%
1.95
ΕΧΑΕ
-2,45%
4.38
ΙΑΤΡ
0,00%
1.51
ΙΚΤΙΝ
-3,28%
0.2805
ΙΛΥΔΑ
-2,64%
1.845
ΙΝΚΑΤ
-1,28%
4.64
ΙΝΛΙΦ
-0,67%
4.42
ΙΝΛΟΤ
-0,93%
1.06
ΙΝΤΕΚ
-2,28%
6
ΙΝΤΕΡΚΟ
0,00%
2.42
ΙΝΤΕΤ
-6,22%
1.13
ΙΝΤΚΑ
-3,52%
2.88
ΚΑΡΕΛ
-1,72%
342
ΚΕΚΡ
-2,19%
1.34
ΚΕΠΕΝ
0,00%
1.6
ΚΛΜ
+0,97%
1.565
ΚΟΡΔΕ
-0,24%
0.42
ΚΟΥΑΛ
-1,58%
1.122
ΚΟΥΕΣ
+3,78%
5.76
ΚΡΙ
+1,89%
13.45
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.8
ΚΥΡΙΟ
0,00%
1.015
ΛΑΒΙ
-0,26%
0.778
ΛΑΜΔΑ
-1,51%
7.19
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37
ΛΑΝΑΚ
0,00%
0.905
ΛΕΒΚ
0,00%
0.294
ΛΕΒΠ
+14,04%
0.26
ΛΟΓΟΣ
+0,78%
1.29
ΛΟΥΛΗ
-0,35%
2.81
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.686
ΜΕΒΑ
-0,54%
3.68
ΜΕΝΤΙ
-2,59%
2.26
ΜΕΡΚΟ
+7,14%
45
ΜΙΓ
-2,99%
3.25
ΜΙΝ
-5,77%
0.49
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
-1,99%
20.66
ΜΟΝΤΑ
-1,61%
3.66
ΜΟΤΟ
+0,38%
2.62
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.69
ΜΠΕΛΑ
-1,62%
25.48
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
+0,27%
3.65
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.05
ΜΠΤΚ
0,00%
0.615
ΜΥΤΙΛ
-2,00%
33.26
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.88
ΝΑΥΠ
-2,05%
0.862
ΞΥΛΚ
-2,88%
0.27
ΞΥΛΠ
0,00%
0.398
ΟΛΘ
-1,85%
21.2
ΟΛΠ
-0,35%
28.4
ΟΛΥΜΠ
-1,99%
2.46
ΟΠΑΠ
-1,06%
15.83
ΟΡΙΛΙΝΑ
+0,24%
0.824
ΟΤΕ
-2,12%
15.72
ΟΤΟΕΛ
-1,60%
11.1
ΠΑΙΡ
+1,47%
0.968
ΠΑΠ
+0,44%
2.3
ΠΕΙΡ
-3,74%
3.73
ΠΕΡΦ
-4,19%
6.18
ΠΕΤΡΟ
-0,98%
8.12
ΠΛΑΘ
-1,44%
3.755
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.8
ΠΡΔ
-0,79%
0.25
ΠΡΕΜΙΑ
-0,68%
1.17
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
6.65
ΠΡΟΦ
-1,52%
5.2
ΡΕΒΟΙΛ
-3,79%
1.65
ΣΑΡ
-0,54%
10.96
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-0,30%
0.337
ΣΙΔΜΑ
+0,93%
1.62
ΣΠΕΙΣ
-1,57%
6.28
ΣΠΙ
-0,33%
0.596
ΣΠΥΡ
0,00%
0.127
ΤΕΝΕΡΓ
-0,05%
19.65
ΤΖΚΑ
+0,74%
1.37
ΤΡΑΣΤΟΡ
0,00%
1.04
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-1,20%
1.64
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.3
ΦΡΙΓΟ
-1,72%
0.228
ΦΡΛΚ
-0,92%
3.78
ΧΑΙΔΕ
-2,46%
0.595

Akra και Jerar: Σύμπραξη ή κατάληψη μιας μέρας;

Πήγαμε στο Jerar την Κυριακή 9 Ιουνίου, μέρα που ο chef του Akra, Γιάννης Λουκάκης, θα σέρβιρε τα πιάτα του και ο pastry chef, Σπύρος Πεδιαδιτάκης, θα σέρβιρε τα γλυκά του.

Είχαμε φάει παλιότερα στο Jerar, λίγους μήνες μετά το άνοιγμά του, και είχαμε εκτιμήσει ιδιαίτερα τη δημιουργικά νόστιμη κουζίνα του Χάρη Νικολούζου. Ήταν μια καλή ευκαιρία να ξαναπάμε. Στο Akra είχαμε επιχειρήσει να κλείσουμε αρκετές φορές. Trendy, βλέπετε, με καλή φήμη ο σεφ από τη Μούργα της Θεσσαλονίκης, πολύ περιορισμένη ακόμα η διαθεσιμότητα. Αλλά δεν ξέραμε (και ακόμα δεν ξέρουμε) αν στο μενού θα υπήρχε κάποια συνεισφορά και αλληλεπίδραση του ενός σεφ με τον άλλον. Ο Λουκάκης και ο Νικολούζος έχουν λίγο διαφορετική προσέγγιση στη μαγειρική. Ο πρώτος έχει δηλώσει στο παρελθόν πως μαγειρεύει χωρίς τεχνικές επεξεργασίες πέρα από το «ψήνω, βράζω ή προσφέρω ωμό». Ο Νικολούζος ακολουθεί μια πιο μαγειρική προσέγγιση, που του επιτρέπει να παρουσιάζει αφαιρετικά πιάτα, αλλά με πληθωρική γεύση. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για μια από κοινού δημιουργία.

Αλλά το menu ήταν μια ειδική δουλειά κυρίως του Λουκάκη, που έγινε για μια μέρα μόνο. Πρόσφερε brunch μέχρι τις 14:00 και γεύμα έπειτα από αυτήν την ώρα.

Το Jerar παραμένει ένας μίνιμαλ, κάπως industrial χώρος, όπως είναι πολύ της μόδας τελευταία, με γυμνά μπετά, με ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία, γυμνούς τοίχους και κακό ήχο, με μεσαίες κυρίως συχνότητες. Η φασαρία όταν το μαγαζί είναι γεμάτο, εκκωφαντική. Και ήταν γεμάτο. Μας κάλεσαν στο κινητό εκείνη την ώρα και έπρεπε να βγούμε στον πεζόδρομο για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε. Ποτέ δεν θα καταλάβουμε την εμμονή των εστιατορίων με τις σκληρές επιφάνειες. Θέμα κόστους ίσως. Αλλά το ξέρεις πως δεν θα γεμίσεις το μαγαζί με Ελβετούς ή Δανούς. Έλληνες θα ταΐσεις. Με τη φασαρία τους να αντανακλάται διαρκώς αυξητικά. Κάποια στιγμή έπεσε κάτω ένα μεταλλικό σκεύος και ακούστηκε σαν έκρηξη.

Λίγες ήταν οι επιλογές σε κρασί, μία μόνο επιλογή μιας ιδιαίτερης, όχι εύκολης, ale, που είχε παρασκευαστεί με ζυμομύκητες κρασιού. Γιατί αυτός ο περιορισμός; Μάλλον για να αυξηθεί η πιθανότητα προσφοράς κρασιού σε ποτήρι. Που θα μοιραζόταν μεταξύ λιγότερων ετικετών για να μην υπάρξει «φύρα». ΟΚ, κατανοητό.

Ψωμί και αρνί στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας
Ψωμί και αρνί στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας

Ένα πιάτο στο μενού αναφερόταν ως «Ψωμί προζυμένιο» και επεξήγηση «αφρατεμένο βούτυρο με γλώσσα αρνιού και μυαλό αρνιού με αγουρέλαιο». Μπορεί να ήταν πολύ μπρουτάλ σε εμφάνιση και αυστηρώς ακατάλληλό θέαμα για τους βίγκαν, αλλά μας τσίγκλησε τους σιελογόνους αδένες, καθώς ήταν βαθιά νόστιμος συνδυασμός με έναν ρουστίκ τρόπο (στην Ελλάδα ρουστίκ = βλάχικος, σαρακατσάνικος).

Cappelletti στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας
Cappelletti στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας

Ο «γαύρος με αμπελόφυλλα σχάρας, τοματόσουπα με σκόρδο-μαϊντανό και πίτα naan» ακούστηκε πολύ ωραία ιδέα και περιμέναμε να εντυπωσιαστούμε, αλλά αποδείχτηκε πως υστερούσε σε εντάσεις, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που έκαναν τα αμπελόφυλλα και η σάλτσα. Ενδιαφέρον όμως και εξαιρετικά υλικά είχε η «τομάτα λαϊκής», που είχε ψωμί με τομάτες, σε άλλο πιάτο ντομάτα με κεράσια και βατόμουρα και καμένα λευκά μούρα (λατρεύουμε μούρα), πάνω σε ένα πολύ ωραίο φρέσκο κατσικίσιο τυρί αγνώστων λοιπών στοιχείων. Οι οξύτητες εναλλάσσονταν αρμονικά με τη γλύκα των μούρων και των κερασιών.

Τομάτα Λαϊκής στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας
Τομάτα Λαϊκής στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας

Νόστιμο ήταν και τα cappelletti με κόκορα παστιτσάδα και αρσενικό Νάξου. Χωρίς όμως να ξεχωρίζει από άλλα ανάλογα πιάτα και με τη σάρκα του πουλερικού να είναι κάπως πιο στεγνή απ’ όσο έπρεπε μέσα στο ζυμαρικό. Έχουμε σχετικά πρόσφατη την άριστη εντύπωση που μας έκανε το ανάλογο πιάτο στο Ρίνι και νομίζουμε πως εκείνο είχε μεγαλύτερο γευστικό ενδιαφέρον, με τον κόκορα να είναι πιο ζουμερός και σαλτσένιος. Αδύναμο πιάτο ήταν το χριστόψαρο φρικασέ με καμένα λαχανικά. Ωραία μεν η καπνιστή, καμένη γεύση των λαχανικών (μαρούλι, κρεμμυδάκι, άνηθος), αλλά είχαν αφεθεί στο πιάτο κάποια άχαρα ογκώδη κομμάτια που δεν είχαν εκτεθεί επαρκώς στη φωτιά. Κάποια αστοχία που πιθανότατα οφείλεται στους ρυθμούς της κουζίνας, που πάσχιζε να ανταποκριθεί. Το χριστόψαρο απ’ την άλλη δεν είχε να πει κάτι, οπότε έμεινε σιωπηλό όσο το τρώγαμε.

Χριστόψαρο φρικασέ στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας
Χριστόψαρο φρικασέ στο Akra Jerar © Πάνος Πουρνάρας

Πολύ ωραία ήταν τα γλυκά του Πεδιαδιτάκη. Το «Γάλα-μέλι-αλάτι» είναι στην ουσία μια εξελιγμένη μορφή του συνήθως βαρετού dulce de leche, που κατά κύριο λόγο καταναλώνεται στην καστιγιάνικη κουζίνα (όσοι έχουν ταξιδέψει στην Αργεντινή θα το έχουν μπουχτίσει, μια και είναι το μόνο επιδόρπιο που σερβίρεται στα άπειρα κρεατάδικα). Η υφή του ήταν πολύ καλή, η αντίστιξη με το χώμα λευκής σοκολάτας, το αλάτι και το μέλι με το παγωτό ήταν παραπάνω από ικανοποιητική.

Συμπέρασμα: μας άρεσε σε γενικές γραμμές, αλλά δεν πετάξαμε καμία σκούφια στον αέρα. Στο Jerar θα ξαναπάμε για να ξαναδοκιμάσουμε τη γευστική κουζίνα του Νικολούζου, που ξέρουμε και τώρα δεν βρήκαμε. Τα πιάτα του Akra που (υποθέτουμε πως) δοκιμάσαμε ήταν ενίοτε ιντριγκαδόρικα γευστικά, αλλά και ενίοτε ψιλοαδιάφορα. Άρα κάποια στιγμή θα πάμε, αφού χαλαρώσει κάπως η ζήτηση. Ίσως τότε θα έχει απομείνει στο menu μόνο ουσία.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει κοινωνική κατοικία

Κρίσιμα φάρμακα: Οι ελλείψεις και οι παράλληλες εξαγωγές

Η ενεργειακή ατζέντα και η Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία στο Βερολίνο

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!