Η UniCredit SpA φέρεται να έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις που θα ανεβάσουν τη συμμετοχή της στην Commerzbank AG αρκετά πάνω από το όριο του 30%, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται υο
Bloomberg, δίνοντας νέα ώθηση στην πρόταση εξαγοράς ύψους 38,6 δισ. ευρώ για τη γερμανική τράπεζα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέτοχοι της Commerzbank έχουν προσφέρει επαρκή αριθμό μετοχών στο πλαίσιο της πρότασης της UniCredit, ώστε η άμεση συμμετοχή της ιταλικής τράπεζας να αυξηθεί από το 26,8% σε ποσοστό άνω του 30%.
Η υπέρβαση του ορίου του 30% αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Όρσελ, ο οποίος επιδιώκει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια την απόκτηση της Commerzbank. Η εξέλιξη ενισχύει την επιρροή του στη γερμανική τράπεζα και καθιστά ολοένα δυσκολότερη την προσπάθεια της Commerzbank να αποκρούσει την πρόταση, παρά τη σθεναρή αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Η ανταπόκριση των μετόχων δείχνει επίσης ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα τμήμα επενδυτών που βλέπει θετικά την πρόταση εξαγοράς, παρότι η αποτίμηση που συνεπάγεται παραμένει χαμηλότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Commerzbank. Η προσφορά, η οποία είναι ανοικτή προς τους επενδυτές από τις αρχές Μαΐου, λήγει στις 16 Ιουνίου.
Εκπρόσωποι της UniCredit και της Commerzbank αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Η ιταλική τράπεζα προσφέρει 0,485 δικές της μετοχές για κάθε μία μετοχή της Commerzbank. Με βάση την τιμή κλεισίματος της UniCredit τη Δευτέρα, η πρόταση αποτιμά τη γερμανική τράπεζα σε περίπου 35,75 ευρώ ανά μετοχή, επίπεδο περίπου 3% χαμηλότερο από την τιμή κλεισίματος της Commerzbank. Σε συνολική βάση, η προσφορά αντιστοιχεί σε αξία περίπου 38,6 δισ. ευρώ για το σύνολο της τράπεζας.
Ο Ορτσέλ επιδιώκει την απόκτηση της Commerzbank από τον Σεπτέμβριο του 2024, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μετατρέψει τη UniCredit σε κυρίαρχη τραπεζική δύναμη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Μέχρι σήμερα έχει χτίσει συμμετοχή λίγο κάτω από το 30%, ενώ τον Μάρτιο παρουσίασε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε χαμηλή, με στόχο να αυξήσει τη συμμετοχή της UniCredit ακριβώς πάνω από το κρίσιμο όριο και να σπάσει το αδιέξοδο που είχε διαμορφωθεί επί μήνες.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Commerzbank, Μπετίνα Όρλοπ, έχει απορρίψει την πρόταση της UniCredit ως ανεπαρκή, υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα έχει καλύτερες προοπτικές ως ανεξάρτητος οργανισμός. Στο πλαίσιο της άμυνας απέναντι στην επιθετική κίνηση της UniCredit, η Commerzbank έχει αναβαθμίσει την πρόβλεψη για την κερδοφορία της φέτος και έχει παρουσιάσει σχέδιο για περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας.
Απέναντι στο deal βρίσκεται και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατέχει ποσοστό άνω του 12% στην Commerzbank και έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην προοπτική εξαγοράς της από την ιταλική τράπεζα. Η στάση του Βερολίνου αποτελεί έναν από τους βασικούς πολιτικούς παράγοντες που περιπλέκουν την προσπάθεια της UniCredit.
Πέραν των μετοχών που έχουν ήδη προσφερθεί στο πλαίσιο της πρότασης, η UniCredit κατέχει χρηματοοικονομικά μέσα που συνδέονται με επιπλέον 3,22% της Commerzbank και μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές. Διατηρεί επίσης παράγωγα με διακανονισμό σε μετρητά που συνδέονται με ακόμη 10,7% της γερμανικής τράπεζας.
Η υπέρβαση του 30%, εφόσον επιβεβαιωθεί, ενισχύει ουσιαστικά τη θέση της UniCredit στην Commerzbank και ανεβάζει την πίεση προς τη διοίκηση της γερμανικής τράπεζας, σε μια από τις πιο παρακολουθούμενες τραπεζικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη.
