Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται 2.500 εργαζόμενοι στην αλυσίδα καταστημάτων εστίασης Pizza Fan μετά την αναστολή λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης από τις 23 Οκτωβρίου 2026, έπειτα από την αποκάλυψη του φορολογικού σκανδάλου εκ μέρους της ιδιοκτησίας της επιχείρησης.
Και αυτό γιατί μπορεί οι εργαζόμενοι στην Pizza Fan να έχουν σταματήσει να δουλεύουν (με ευθύνη του εργοδότη, αλλά απόφαση της κυβέρνησης), πλην όμως δεν έχουν απολυθεί.
Αυτό σημαίνει καθώς δεν λειτουργεί πλέον η επιχειρήση, κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς τον μηνιαίο μισθό τους, τον οποίο θα πρέπει να εισπράξουν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026. Δηλαδή υπάρχει απειλή να μην τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους στην ώρα τους.
Επειδή, παράλληλα όμως δεν έχουν απολυθεί, δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση απόλυσης (ακόμα και αυτοί που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στην Pizza Fan).
Παράλληλα, αφού δεν έχουν απολυθεί, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας (όσοι τουλάχιστον έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης) από την ΔΥΠΑ.
Επίσης δεν δικαιούνται, προς στιγμή, αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος, καθώς δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης, αν και έχει διατυπωθεί ήδη επίσημο αίτημα από την πλευρά των συνδικαλιστών του κλάδου.
Πάντως η εταιρεία, με ανακοίνωσή της, απέδωσε το ζήτημα που αποκάλυψαν οι αρμόδιες αρχές σε ενδεχόμενη παρανόηση κατά τον υπολογισμό των εσόδων εξαιτίας των συνεχών προσφορών και των δωρεάν προϊόντων που διέθετε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι συνεργάζεται πλήρως με τις δικαστικές και ελεγκτικές αρχές.
Κύριο μέλημά της, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, παραμένει η διασφάλιση των περισσότερων από 2.500 θέσεων εργασίας, των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς. Ταυτόχρονα, επιδιώκει την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων για να περιοριστεί η ζημία των συνεργατών της.
Καυτή συγκυρία για τις πλατφόρμες
Το σκάνδαλο στην Pizza Fan και η αναστολή λειτουργίας των 110 καταστημάτων εκδηλώθηκε σε μία ιδιαιτέρως θερμή -από πολιτικής απόψεως- συγκυρία για τις πλατφόρμες.
Πριν κοντά είκοσι μέρες, η Υπουργός Εργασίας, κ. Κεραμέως παρέλαβε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής Εργασίας, για την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/2831 που αφορά στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε πλατφόρμες (στον κλάδο των οποίων ανήκει κατά μέρος και η Pizza Fan καθώς δουλεύει σε συντριπτικό βαθμό μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών).
Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται εντός του τρέχοντος φθινοπώρου να έλθει σε δημόσια διαβούλευση και έπειτα να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.
Από αυτήν την άποψη, οι δραματικές -σε βάρος των εργαζομένων αλλά και των εσόδων του δημοσίου- εξελίξεις γύρω από την Pizza Fan κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την αναδιάρθρωση του τοπίου στις πλατφόρμες.
Ωστόσο, μέχρι να ψηφιστεί το επερχόμενο νομοσχέδιο, οι 2.500 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, βρίσκονται με κατεπείγοντα ζητήματα επιβίωσης, τα οποία θα πρέπει να ρυθμιστούν.
Μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο
Σήμερα, (26 Οκτωβρίου 2026), το μεσημέρι, το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού νομού Αττικής έχει καλέσει σε συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι (Λεωφόρος Πεντέλης 73).
Μεταξύ άλλων, το εν λόγω συνδικάτο ζητά να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, όλα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η διατήρηση των συμβάσεων τους, η αποζημίωσή τους, αλλά και να παγώσουν όλα τα χρέη των εργαζομένων απέναντι σε τραπεζικές υποχρεώσεις, σε εταιρείες πρώην ΔΕΚΟ και εταιρείες ενέργειας κ.λπ.
Είχε προηγηθεί επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) προς την Υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026 με την οποία ζητούνταν πιο συγκεκριμένα η ένταξη στο καθεστώς αναστολής σύμβασης ώστε να λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού καθώς και το ένσημο οι περίπου 2500 εργαζόμενοι σε 110 καταστήματα της Pizza Fan σε όλη την χώρα της γνωστής αλυσίδας – πιτσαρίας.
Kαι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, «η νομοθεσία προβλέπει την αποζημίωση ειδικού σκοπού όταν μια επιχείρηση κλείνει με διοικητική εντολή και την ασφάλιση από το κράτος, ενώ αν κλείσει με υπαιτιότητα του εργοδότη τότε αυτός αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος και της μισθοδοσίας και της ασφάλισης».
Σε αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα πρέπει να καταβάλλει αποζημίωση έως 534 ευρώ ανάλογα με τις μέρες κατά τις οποίες θα βρεθούν σε αναστολή οι εργαζόμενοι (εφόσον φυσικά κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την κυβέρνηση), αλλά και να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τους όπως αυτές προκύπτουν από τις μικτές αποδοχές του καθενός εξ αυτών (και όχι με βάση το ύψος της αποζημίωσης), όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του powergame.gr, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στελέχη του ανέφεραν πως η κυβέρνηση «παρακολουθεί τις εξελίξεις», «αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη διάσταση του θέματος» και «βρίσκεται σε επαφή με τους εργαζομένους».
Παρόλα αυτά, δεν έχει ακόμα κλειδώσει κάποια απόφαση για την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ που προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας των 2.500 εργαζομένων της Pizza Fan.
Και αυτό γιατί μπορεί η επιχείρηση να έκλεισε με διοικητική εντολή -δηλαδή με απόφαση του κράτους- πλην όμως η ευθύνη για το λουκέτο βαραίνει τον ιδιοκτήτη οποίος κατηγορείται για το εν λόγω φορολογικό σκάνδαλο.
Η άμεση τύχη των 2.500 εργαζομένων (από πλευράς μισθών, επιδομάτων κλπ.) της Pizza Fan θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το σκάνδαλο.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του powergame.gr τα «κακά» σενάρια (χωρίς να αποκλείει το ένα το άλλο μέσα σε βάθος χρόνου) είναι τα εξής:
1. Προσωρινό λουκέτο στην Pizza Fan – Το σενάριο της ειδικής αποζημίωσης
Αν τελικώς η κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημα των συνδικαλιστών, δηλαδή «παραδεχθεί» πως η αναστολή λειτουργίας της Pizza Fan αποτελεί αποτέλεσμα διοικητικής εντολής (ανεξάρτητα από το γεγονός ότι «ευθύνεται» για αυτό ο ιδιοκτήτης), τότε οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται αυτόματα σε αναστολή για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η διοικητική απαγόρευση.
Κατά το διάστημα αυτό, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των τακτικών αποδοχών (μισθών) στους εργαζομένους, αν και είναι φυσικά υπόχρεος για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι και την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Pizza Fan οφείλει να πληρώσει τους εργαζομένους της για το διάστημα από την 1η έως και την 23η Οκτωβρίου 2026.
Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ειδικά κυβερνητικά μέτρα στήριξης, δικαιούμενοι έκτακτες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, όπως τα 534 ευρώ που ελάμβαναν οι εργαζόμενοι σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αποζημίωση αυτή είχε οριστεί στο επίπεδο των 534 ευρώ για αναστολές ενός μήνα. Αν η αναστολή ήταν λιγότερο από ένα μήνα, οι δικαιούχοι έπαιρναν το αναλογούν ποσό.
Για παράδειγμα, για αναστολή 15 μερών, δικαιούνταν το 50% των 534 ευρώ, δηλαδή 267 ευρώ. Ωστόσο, συνδικαλιστές αναφέρουν στο powergame.gr πως τα 534 ευρώ (που δίδονταν κατά την πανδημία) δεν αντιστοιχούν στο υφιστάμενο ύψος των τιμών και των αμοιβών (π.χ. κατώτατος μισθός) και άρα πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω.
2. Οριστικό λουκέτο στην Pizza Fan – Το σενάριο της αποζημίωσης απόλυσης και του επιδόματος ανεργίας
Αν η διοικητική εντολή οδηγήσει σε μόνιμο και οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης, ο εργοδότης υποχρεούται να καταγγείλει εγγράφως τις συμβάσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, η Pizza Fan θα πρέπει να προχωρήσει στην απόλυση των 2.500 εργαζομένων, να πληρώσει τα δεδουλευμένα τους αλλά και την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων αλλά και των αδειών τους.
Επίσης, οφείλει να καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης κατά τα 2/3 (δηλαδή στο 66%) της και όχι στο 100%. Φυσικά, αποζημίωση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν κλείσει τουλάχιστον ένα χρόνο στην επιχείρηση.
Το ύψος της αποζημίωσης εξαρτάται, παραπέρα, από το χρόνο απασχόλησης στην εν λόγω επιχείρηση. Ενδεικτικά, αναφέρεται πως:
- Για 1 έως 4 έτη απασχόλησης, προβλέπεται αποζημίωση 2 μισθών (στο 66%).
- Για 4 έως 6 έτη απασχόλησης, δίδεται αποζημίωση 3 μηνών (στο 66%).
- Για 6 – 8 έτη, προβλέπεται αποζημίωση 3 μηνών (στο 66%).
- Για 8 – 10 έτη απασχόλησης, δίδεται αποζημίωση 5 μηνών (66%).
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι αποκτούν άμεσα δικαίωμα λήψης του τακτικού επιδόματος ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ / πρώην ΟΑΕΔ).
Για να λάβει ένας απολυμένος, όμως, επίδομα ανεργίας πέραν της αποζημίωσης από την επιχείρηση, θα πρέπει να πληροί εναλλακτικά τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:
- Να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας (εντός του 14μήνου πριν από τη λήξη ή τη λύση της σύμβασης, χωρίς να υπολογίζονται οι 2 τελευταίοι μήνες). Παράλληλα, απαιτούνται 80 ημέρες εργασίας ανά έτος τα 2 προηγούμενα χρόνια.
- Να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας (συνολικά στα 2 προηγούμενα χρόνια πριν από την απόλυση, χωρίς τους 2 τελευταίους μήνες), εκ των οποίων τουλάχιστον 80 ημέρες ανά έτος.
3. Αφερεγγυότητα Pizza Fan – Το σενάριο της καταβολής τριών μισθών από τη ΔΥΠΑ
Ένα άλλο σενάριο προβλέπει την κήρυξη του εργοδότη σε κατάσταση αφερεγγυότητας. Αφερέγγυος εργοδότης είναι το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που περιέρχεται σε κατάσταση πτώχευσης με τη δημοσίευση σχετικής απόφασης του αρμόδιου δικαστηρίου, με την οποία προσδιορίστηκε η ημέρα παύσης των πληρωμών και κηρύχθηκε σε πτώχευση.
Αν η επιχείρηση του εργοδότη συνεχίζει να λειτουργεί παρά την κήρυξη αυτού σε πτώχευση, τότε ο εργοδότης δεν θεωρείται αφερέγγυος.
Ένας εργοδότης θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση αφερεγγυότητας, μεταξύ άλλων όταν:
- Έχει περιέλθει σε κατάσταση παύσης ή αναστολής των πληρωμών του και είτε κηρύσσεται σε πτώχευση με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου, είτε διαπιστώνεται ότι η επιχείρηση έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κίνησης της διαδικασίας πτώχευσης. Ως ημερομηνία επέλευσης της αφερεγγυότητας θεωρείται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για κίνηση της πτωχευτικής διαδικασίας,
- Τέθηκε ύστερα από προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, σε εκκαθάριση με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών της και με αποτέλεσμα τη λύση της εργασίας με τους μισθωτούς της.
Στη ΔΥΠΑ έχει συσταθεί και λειτουργεί «Αυτοτελής Λογαριασμός» προστασίας των εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη. Σκοπός του Λογαριασμού είναι η πληρωμή ανεξόφλητων αποδοχών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, αφορούν περίοδο έως 3 μήνες και εμπίπτουν στο εξάμηνο που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη πτώχευσης.
