Παιδικοί Σταθμοί: Στο ρελαντί οι 7.000 μόνιμες προσλήψεις στους δήμους

Παρατάθηκε η προθεσμία καθορισμού των προσλήψεων, ζητείται plan B για τη μακροπρόθεσμη κάλυψη της μισθοδοσίας τους

Παιδικοί σταθμοι©Unsplash

«Κοιλιά» έχει κάνει η όλη η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Μετά την ικανοποίηση, την οποία προκάλεσε η ρύθμιση Λιβάνιου στον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης -ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη Ιουνίου 2026- τόσο στους δημάρχους, όσο και στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους, σημειώθηκε μεγάλη… δημοτική καθυστέρηση στην ανταπόκριση στις προθεσμίες που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρώτη προθεσμία ήταν η 15η Οκτωβρίου 2026, μέχρι την οποία έπρεπε οι δήμοι όλης της χώρας, να υποβάλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τους τροποποποιημένους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) τους, οι οποίοι θα προέβλεπαν και τις νέες μόνιμες προσλήψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ωστόσο η προθεσμία αυτή παρήλθε… άπρακτη. Έτσι το Υπουργείο Εσωτερικών πέρασε τροπολογία με την οποία προβλέπει νέα προθεσμία και μάλιστα 1½ μήνα μετά την προηγούμενη: Την 30η Νοεμβρίου 2026. Επίσης, ο προγραμματισμός των προσλήψεων πρέπει να έχει κλειδώσει έως τις 15 Ιανουαρίου 2027, προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και όσοι προσληφθούν να είναι στις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο του 2027, οπότε τελειώνει το σύστημα της πληρωμής μέσω του προγράμματος των voucher για την εναρμόνιση της οικογενειακής – επαγγελματικής ζωής.

Οι λόγοι της 45ημερης παράτασης της προθεσμίας του ΥΠΕΣ

Το ερώτημα είναι γιατί δόθηκε αυτή η τεράστια παράταση 45 ημερών. Γατί… απλά δεν τροποποίησαν έγκαιρα όλοι δήμοι τους Οργανισμούς τους αν και είχαν 3 ½ μήνες μπροστά τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν έχει γίνει «κτήμα τους» η νέα ρύθμιση.

Κοινώς, φαίνεται να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δημάρχων, οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί επ’ ακριβώς πως πρέπει οι ίδιοι οι δήμοι τους να βρουν τους πόρους για να πληρώσουν τους μισθούς των νέων μόνιμων υπαλλήλων τους (στους παιδικούς σταθμούς).

Σημειώνεται πως η ιδιαιτερότητα της ρύθμισης Λιβάνιου είναι πως για πρώτη φορά προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο (εν προκειμένω μόνο στους δήμους) με ανταποδοτικά κριτήρια και μάλιστα εκτός του κανόνα 1:1.

Δηλαδή, κάθε δήμος που επιθυμεί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, θα πρέπει να «αποδείξει» στο Υπουργείο Εσωτερικών πως διαθέτει τους πόρους από τροφεία που πληρώνουν οι γονείς για τα παιδιά τους, έτσι ώστε να πληρώνει τους μισθούς εκείνων που θα προσληφθούν.

Σημειώνεται πως έως τώρα, οι δήμοι έκαναν προσλήψεις μόνο έκτακτου προσωπικού με ανταποδοτικά κριτήρια. Δηλαδή οι μισθοί του προσωπικού αυτού πληρώνονταν με τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία πληρώνουν οι δημότες. Επίσης, έκαναν μόνιμες προσλήψεις, αλλά με βάση τον κανόνα 1:1 ο οποίος ισχύει για όλο το δημόσιο. Οι μισθοί των μονίμων υπαλλήλων των δήμων πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αίσθηση που υπάρχει σε αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν οι δήμοι της χώρας εν συνόλω να διατηρήσουν και τις 7.000 θέσεις εργασίας στους παιδικούς σταθμούς ως μόνιμες.

Εναλλακτικά σενάρια κάλυψης της μισθοδοσίας

Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπάρχει άλλο εκκρεμές ζήτημα. Αυτό αφορά τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των μισθών των μελλοντικών αυτών, μόνιμων «ανταποδοτικών» υπαλλήλων.

Δηλαδή, μπορεί ένας δήμος να «αποδείξει» στο Υπουργείο Εσωτερικών πως διαθέτει τους πόρους από ανταποδοτικά τέλη για να προσλάβει πχ 30 νέους μόνιμους υπαλλήλους στους παιδικούς σταθμούς το 2027, αλλά τι θα συμβεί αν μειωθούν τα τροφεία μετά από 1 – 2 χρόνια, πχ λόγω έλλειψης παιδιών; Με το ερώτημα αυτό έχουν από τώρα βρεθεί αντιμέτωπες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίες τρέχουν όχι μόνο τις συγκεκριμένες προσλήψεις, αλλά όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Μάλιστα, έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη τα πρώτα εναλλακτικά σενάρια:

  • Ένα από αυτά προβλέπει ένα παράθυρο ένταξης ενός μικρού μέρους των νέων μόνιμων «ανταποδοτικών» προσλήψεων στους δήμους στον κανόνα 1:1 ο οποίος ισχύει σε όλο το δημόσιο. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως θα μπορούσε να εντάξει το κράτος στο σχήμα χρηματοδότησης αντίστοιχου μέρους των επερχόμενων προσλήψεων.
  • Ένα άλλο σενάριο προβλέπει το εξής ενδεχόμενο: Να δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα στους Δήμους να πληρώσουν μέρος των νέων μόνιμων «ανταποδοτικών» προσλήψεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δικαιούνται έκαστος. Υπενθυμίζεται πως οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι το σχήμα μέσω των οποίων ενισχύονται οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, κάθε δήμος θα μπορούσε να διαθέσει ένα μέρος της κρατικής επιχορήγησης για την πληρωμή μερίδας των υπαλλήλων του που ανήκουν στην προαναφερθείσα κατηγορία.