Οι ΗΠΑ μείωσαν τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο 15%, με αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2025, οριστικοποιώντας τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που είχαν συμφωνηθεί πριν από σχεδόν δύο μήνες.
Το Υπουργείο Εμπορίου και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ δημοσίευσαν ένα έγγραφο την Τετάρτη, που περιγράφει τις αλλαγές και μειώνει τους δασμούς σε διάφορα αγαθά.
Η απόφαση αυτή θα βοηθήσει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, καθώς οι δύο πλευρές εργάζονται για την εφαρμογή των λεπτομερειών της εμπορικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε από τον Τραμπ στη Σκωτία.
Ανάσα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η αμερικανική κίνηση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για τη βιομηχανία αυτοκινήτων της Ευρώπης, η οποία περίμενε αρκετές εβδομάδες για την εφαρμογή των μειωμένων δασμών.
Οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, Porsche και Mercedes-Benz σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση. Ειδικά η μετοχή της Porsche, η οποία πλήττεται περισσότερο από τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς εξάγει πολλές μονάδες κυρίως στις ΗΠΑ, αυξήθηκε μέχρι και 3,8% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Οι γερμανικές και νοτιοκορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους στην Αμερική από αυτοκίνητα που αποστέλλονται από το εξωτερικό.
Οι τελευταίες αλλαγές στους δασμούς περιλαμβάνουν μια λίστα με εξαιρέσεις για τομείς όπως αεροπλάνα, εξαρτήματα αεροπλάνων, γενόσημα φαρμακευτικά προϊόντα και συστατικά, καθώς και «ανεξάρτητους φυσικούς πόρους» όπως φελλός και ορισμένα μέταλλα και μεταλλεύματα, με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτά τα αγαθά θα διατηρήσουν χαμηλότερους δασμούς.
Αναμένεται αντίστοιχη μείωση δασμών από ΕΕ
Η πλειονότητα των νέων δασμών ισχύει για αγαθά της ΕΕ που αποστέλλονται στις ΗΠΑ από την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ανακούφιση για τα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματα εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει νομοθεσία για τη μείωση των δασμών στα αμερικανικά βιομηχανικά αγαθά και ορισμένα μη ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε αυτή τη δράση στις 28 Αυγούστου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης των παραχωρήσεών της, ανοίγοντας τον δρόμο για την αμερικανική κυβέρνηση να οριστικοποιήσει το νέο μειωμένο δασμό στα αυτοκίνητα.
Προηγουμένως, τα αυτοκίνητα αυτά αντιμετώπιζαν δασμούς 25% από τις ΗΠΑ, που ήταν σημαντικά υψηλοί και συχνά απαγορευτικοί.
Προσπάθειες μείωσης δασμών και σε άλλα είδη
Στο μεταξύ η ΕΕ κάνει νέα προσπάθεια με τις ΗΠΑ για την αναβίωση των συζητήσεων για τους δασμούς στα μέταλλα.
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της εμπορικής συμφωνίας, η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα ανώτατο όριο 15% στους δασμούς για τις περισσότερες εξαγωγές της. Αυτός ο δασμός δεν προστίθεται στους υπάρχοντες δασμούς που αφορούν συγκεκριμένες βιομηχανίες, και η ΕΕ αναμένει ότι θα καλύπτει και μελλοντικές δασμολογικές επιβαρύνσεις σε φάρμακα και μικροτσίπς.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν προχωρήσει πολύ στην επίτευξη συμφωνίας για τη μείωση των δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμούς 50% στις εξαγωγές της.
Άλλα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αγαθά, που ήδη υπόκεινται σε δασμούς πάνω από 15%, θα συνεχίσουν να φορολογούνται με τα υψηλότερα ποσοστά.
Οι ΗΠΑ ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι η λίστα με τα προϊόντα μπορεί να τροποποιηθεί.
Η κίνηση αυτή ακολούθησε μια εκτελεστική εντολή που υπέγραψε ο Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η οποία διευκόλυνε τη διαδικασία για την κυβέρνησή του να προσαρμόσει τους δασμούς για τις εισαγωγές από οικονομίες με τις οποίες υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες.