THEPOWERGAME
Το Bitcoin έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο όσο κλιμακώνονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και οι συνεπακόλουθες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας. Τα κέρδη των τελευταίων ημερών αποδίδονται στην αναζήτηση καταφυγίου από τους πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι επιδιώκουν να θωρακίσουν τις περιουσίες τους. Ο ημερήσιος όγκος των πράξεων σε bitcoin αλλά σε όρους του ρωσικού νομίσματος αυξήθηκε κατά 259% την περασμένη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία, σε σχέση με μια ημέρα πριν, φθάνοντας τα 1,3 δισ. ρούβλια ή τα 13,1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της CryptoCompare. Παράλληλα, το χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Cuna στην Ουκρανία κατέγραψε τριπλάσια αύξηση του όγκου διαπραγμάτευσης στα 150 εκατ. γρίβνες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το bitcoin έχει αναρριχηθεί 14% από τις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει απώλειες 0,42% και o χρυσός έχει αναρριχηθεί 0,2%. Αναλυτές της αγοράς είχαν προβλέψει πως το bitcoin μπορεί να δώσει διέξοδο στους Ρώσους δισεκατομμυριούχους που ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και έχουν συμπεριληφθεί σήμερα σε λίστα κυρώσεων της Δύσης. Χάρις στην τεχνολογία blockchain, οι συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα παραμένουν ανώνυμες.
Παράλληλα, όμως, το ψηφιακό χρήμα φαίνεται να δίνει διέξοδο και στους Ουκρανούς. Ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μιχαϊλό Φεντόροφ, ανάρτησε στο Twitter τις διευθύνσεις ψηφιακών πορτοφολιών σε bitcoin και ether και έγραψε «συμπαρασταθείτε στον λαό της Ουκρανίας. Τώρα δεχόμαστε και δωρεές σε κρυπτονομίσματα». Πράγματι, η ουκρανική κυβέρνηση και μη κυβερνητικοί οργανισμοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν 22 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Elliptic. Αναλυτές της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν πως αν και τα κρυπτονομίσματα μπορεί να δώσουν διέξοδο σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων, δεν είναι απολύτως βέβαιο εάν είναι επενδυτικό καταφύγιο.
Όπως δηλώνει η Μπέα Κάρολ, γενική διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Radkl που εξειδικεύεται σε κρυπτονομίσματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις της Δύσης έχουν στρέψει την προσοχή του κόσμου στα κρυπτονομίσματα που δεν υπάγονται σε ένα συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η Δύση εντείνει από τη μια ημέρα στην άλλη τις κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας, προκειμένου να αποδυναμώσει την οικονομία της λόγω της εισβολής στην Ουκρανίας. Η Ε.Ε και οι σύμμαχοι της έχουν αποκλείσει ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας και σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους. Οι Ρώσοι σπεύδουν να αποσύρουν μετρητά από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) και οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως η ρωσική οικονομία μπορεί να βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας.