Η επένδυση που μπορεί να τριπλασιάσει την αξία ενός σπιτιού

Δεν είναι ούτε η ενεργειακή αναβάθμιση ούτε η ανακαίνιση μπάνιου και κουζίνας ούτε τα σούπερ μοντέρνα κουφώματα. Δεν βρίσκεται καν μέσα στο σπίτι. Δοκιμάστε το, αρκεί να διαθέτετε το κατάλληλο ακίνητο

Ο Τσάρλι Μάνγκερ και ο Γουόρεν Μπάφετ © Printscreen/ Youtube

Αν είστε ιδιοκτήτης σπιτιού και θέλετε να αυξήσετε την αξία του ακινήτου σας, το μυαλό σας πιθανότατα πηγαίνει στους συνήθεις υπόπτους: αναβάθμιση της κουζίνας, ανακαίνιση του μπάνιου, ίσως ακόμη και μια εντυπωσιακή νέα σκεπή. Αλλά, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Τσάρλι Μάνγκερ, μπορεί να παραβλέπετε το πραγματικό τζακ ποτ. Δηλαδή, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

«Η πλούσια διαμόρφωση τοπίου πουλάει», δηλώνει ο Μάνγκερ. «Ξοδεύεις χρήματα σε δέντρα και τα παίρνεις πίσω στο τριπλάσιο. Το να κάνεις οικονομία στη διαμόρφωση του τοπίου αποτελεί κατασκευαστικό παράπτωμα».

Καθόλου κακή απόδοση το τριπλάσιο, ειδικά εφόσον προέρχεται από τον άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στον Γουόρεν Μπάφετ, έναν από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Αν κάποιος ξέρει πώς να μετατρέπει το ένα δολάριο σε τρία, αυτός είναι ο Μάνγκερ.

Ο οποίος δεν ήταν απλώς ένας θεωρητικός. Πολύ πριν γίνει αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, σήκωσε τα μανίκια και ασχολήθηκε ενεργά με την κατασκευή ακινήτων.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ως δικηγόρος γνώρισε τον Ότις Μπουθ. Μέχρι το 1961, ο Μπουθ έβαλε τον Μάνγκερ σε έναν δικαστικό συμβιβασμό κληρονομιάς που σύντομα μετατράπηκε σε επιχειρηματική συνεργασία. Μαζί, κατασκεύασαν διαμερίσματα επενδύοντας 100.000 δολ. έκαστος. Και είχαν κέρδος 500.000 δολ. ο καθένας — δηλαδή 400%.

Δεν σταμάτησαν εκεί. Συνέχισαν να χτίζουν, μαθαίνοντας στην πορεία ότι τα ισόγεια διαμερίσματα γίνονταν ανάρπαστα καθώς οι αγοραστές γοητεύονταν από την όμορφη διαμόρφωση του τοπίου. Το πλούσιο πράσινο έγινε το «κρυφό συστατικό» της επιτυχίας τους.

Μέχρι τη στιγμή που ο Μάνγκερ ολοκλήρωσε τις περιπέτειές του στο real estate, είχε μετατρέψει τα 100.000 σε 1,4 εκατομμύρια.

Γιατί λοιπόν η διαμόρφωση του τοπίου έχει τόσο μεγάλη επίδραση; Είναι απλό. Η πρώτη εντύπωση πουλάει τα σπίτια. Μια περιποιημένη αυλή υποδηλώνει φροντίδα, ποιότητα και ελκυστική εξωτερική εμφάνιση — η τριάδα που «παγιδεύει» τους αγοραστές πριν καν μπουν στο εσωτερικό. Σχετικές μελέτες το επιβεβαιώνουν, δείχνοντας ότι η εξαιρετική διαμόρφωση τοπίου μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού έως και 30%, σύμφωνα με το Angie’s List.

Στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway την περασμένη εβδομάδα, ο Γουόρεν Μπάφετ αναπολούσε το πάθος τού επί χρόνια συνεργάτη του για τα ακίνητα. «Ο Τσάρλι απολάμβανε τις συναλλαγές στο real estate και μάλιστα πραγματοποίησε αρκετές απ’ αυτές στα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του», δήλωσε ο Μπάφετ.

Και παρόλο που ο Μάνγκερ τελικά επικεντρώθηκε περισσότερο στις μετοχές, δεν σταμάτησε ποτέ να πιστεύει στη δύναμη των ακινήτων — και στη μαγεία ενός σωστά φυτεμένου δέντρου.

Επομένως, προτού ξηλώσετε τον πάγκο της κουζίνας ή ξοδέψετε μια περιουσία για τα πιο μοντέρνα πλακάκια μπάνιου, ακούστε τη συμβουλή του Μάνγκερ:

Φυτέψτε μερικά δέντρα. Το ακίνητό σας και το πορτοφόλι σας θα σας ευγνωμονούν. Αρκεί φυσικά να διαθέτετε την κατάλληλη μονοκατοικία.