Τραμπ: Η εκεχειρία με το Ιράν έχει τελειώσει, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν

Η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, αλλά ο Τραμπ θεωρεί πλέον λήξασα την εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές

Ντόναλντ Τραμπ © EPA/JIM LO SCALZO

Νέα αβεβαιότητα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν προκαλεί δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τεχεράνη, αλλά θεωρεί πλέον λήξασα την εκεχειρία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μας ζήτησε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες. Συμφωνήσαμε να το πράξουμε, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες τούς έχουν καταστήσει απολύτως σαφές ότι η εκεχειρία έχει τελειώσει», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τοποθέτηση Τραμπ έρχεται μετά από διαδοχικές νύχτες αμερικανικών αεροπορικών πληγμάτων και ιρανικών αντιποίνων, που αναζωπύρωσαν τους φόβους για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και προκάλεσαν νέες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας.

Στον αέρα το πλαίσιο της εκεχειρίας

Όπως γράφει το Bloomberg, η ένταση των τελευταίων ημερών έχει θέσει υπό σοβαρή δοκιμασία το προσωρινό πλαίσιο αποκλιμάκωσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του μνημονίου κατανόησης της 18ης Ιουνίου, το οποίο προέβλεπε την επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ και άνοιγε παράθυρο 60 ημερών για διαπραγματεύσεις με στόχο μια ευρύτερη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για επιθέσεις σε πλοία που διέρχονταν από τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς. Ακολούθησαν αμερικανικά πλήγματα σε ιρανικούς στόχους, με την Τεχεράνη να απαντά χτυπώντας αμερικανικές βάσεις στην περιοχή, μεταξύ των οποίων στο Κουβέιτ και στο Μπαχρέιν.

Συγκρατημένη αντίδραση στις αγορές

Οι δηλώσεις Τραμπ προκάλεσαν άμεση, αλλά σχετικά περιορισμένη, αντίδραση στις αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν αρχικά υψηλότερα, πριν περιορίσουν τα κέρδη τους, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν προσωρινά και στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες. Το μήνυμα που έλαβαν οι επενδυτές είναι ότι οι κίνδυνοι πολέμου δεν έχουν απομακρυνθεί, αλλά και ότι το κανάλι των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτό.

Την ίδια ώρα, η σχεδόν πλήρης παύση της κίνησης στα Στενά του Ορμούζ εξακολουθεί να πιέζει τις διεθνείς ροές ενέργειας. Η διακοπή αυτή έχει ήδη ωθήσει ανοδικά τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναγκάζοντας χώρες να αντλούν από τα αποθέματά τους.

Το ερώτημα πλέον είναι αν οι τεχνικές συνομιλίες που φέρεται να συνεχίζονται μπορούν να αποτρέψουν έναν νέο γύρο στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Από την πλευρά της Τεχεράνης, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Ζολγκαντρ, προειδοποίησε ότι «κάθε επίθεση σε υποδομές θα απαντηθεί με αντίστοιχη αντίδραση», επεκτείνοντας την προειδοποίηση και προς το Ισραήλ.