Ο Σάντσεθ θα παρακολουθήσει τον τελικό του Μουντιάλ μαζί με τον άσπονδο φίλο Τραμπ

Θα βρεθούν στο ίδιο στάδιο, αλλά πιθανότατα θα προσποιηθούν ότι δεν έχουν χρόνο για τετ α τετ. Για τον Μιλέι ούτε κουβέντα

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η σύζυγός του Μπεγόνια Γκόμεθ@ EPA/Ballesteros

Στις ΗΠΑ θα ταξιδέψει την Κυριακή ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να παρακολουθήσει τον τελικό του Μουντιάλ, όπου η Ισπανία αντιμετωπίζει την Αργεντινή.

Εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο Σάντσεθ θα βρεθεί στο γήπεδο, αφού η ισπανική βασιλική οικογένεια είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα παρακολουθήσει τον αγώνα από σουίτα επισήμων (VIP) στο MetLife Stadium του Νιου Τζέρσεϊ. Παρών θα είναι επίσης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιθανώς αμήχανη συνάντηση με έναν από τους πιο έντονους Ευρωπαίους επικριτές του.

Οι σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην εξωτερική πολιτική του Τραμπ, ιδιαίτερα όσον αφορά τον πόλεμο με το Ιράν, αρνούμενος να επιτρέψει τη χρήση κοινών αεροπορικών βάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σάντσεθ έχει αρνηθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας στο 5% του ΑΕΠ, στόχο που υιοθέτησαν πέρυσι τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ ύστερα από πίεση του Τραμπ. Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα τον Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε προσωρινά ότι θα διακόψει κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «χαμένη υπόθεση». Ωστόσο, μία μέρα αργότερα φάνηκε να μετριάζει τη στάση του.

Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης τόνισε στο Politico ότι, λόγω της σύντομης διάρκειας της επίσκεψης, είναι εξαιρετικά απίθανο ο Σάντσεθ να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο του αγώνα.

Η παρουσία του Ισπανού πρωθυπουργού στον τελικό παρέμενε αμφίβολη, καθώς είχε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αλγερία την επομένη. Εξάλλου, επιβεβαιώθηκε ότι θα αναχωρήσει αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο Σάντσεθ δεν παρευρέθηκε τον ημιτελικό της Τρίτης απέναντι στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης στο Παρίσι και να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι δεν θα παρακολουθήσει τον τελικό, επικαλούμενος το ότι είναι προληπτικός. Οι σχέσεις του με τον Πέδρο Σάντσεθ είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Ο Μιλέι έχει επιτεθεί δημόσια τόσο στον Ισπανό πρωθυπουργό όσο και στη σύζυγό του σε πολλές περιπτώσεις.