Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το ντίζελ της έχει αρχίσει να φτάνει στις διεθνείς αγορές, έπειτα από συμφωνία που συνήφθη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε να επιτρέψει τις εξαγωγές ντίζελ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση των τιμών των καυσίμων στην αντλία, αίροντας εν μέρει τη δική της απαγόρευση εξαγωγών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν σχέδιο για χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε πλοία.
«Το ντίζελ έχει αρχίσει να φτάνει στις παγκόσμιες αγορές και αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου, αν και δεν θα είναι αρκετό για να τις σταθεροποιήσει πλήρως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Reuters.
Στοιχεία της LSEG έδειξαν ότι η Ρωσία είχε επανεκκινήσει τις φορτώσεις ντίζελ προς εξαγωγή από το λιμάνι Πριμόρσκ στη Βαλτική Θάλασσα.
Σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα, δεξαμενόπλοιο φόρτωσε περίπου 40.000 τόνους ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD) και κατευθύνθηκε προς το Μαρόκο.
Ο Τραμπ συμφώνησε προ ημερών να επιτρέψει την εισαγωγή 1,8 εκατ. τόνων ντίζελ από τη Ρωσία. Η συμφωνία επιτεύχθηκε τρεις εβδομάδες αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε νομοθεσία για επιβολή κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους όρους της, η Ρωσία θα προμηθεύσει άμεσα τις ΗΠΑ με 300.000 τόνους ντίζελ, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 500.000 τόνοι τον Νοέμβριο και επιπλέον 1 εκατ. τόνοι στη συνέχεια.
Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολιτικές πιέσεις εξαιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων, τις οποίες συντηρεί ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράν, ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέκριναν έντονα τη συμφωνία.
Η Ρωσία, ωστόσο, απέρριψε ως «κυνική» την αντίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι κράτη-μέλη της συνεχίζουν να αγοράζουν ορισμένες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
