Πράσινο φως από Κίνα σε εξαγωγές σπάνιων γαιών ενόψει των συνομιλιών με ΗΠΑ

Η Κίνα ενέκρινε εξαγωγές σπάνιων γαιών ενόψει των συζητήσεων με τις ΗΠΑ. Τι ανακοίνωσε ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Βανγκ Βεντάο

Ο υπουργός Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Βανγκ Βεντάο © EPA/ALESSANDRO DI MEO

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε ορισμένες αιτήσεις για εξαγωγή σπάνιων γαιών, μια κίνηση που θα μπορούσε να μειώσει τις εντάσεις λίγες μέρες πριν από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε την έγκριση των αιτήσεων χωρίς να διευκρινίσει ποιες χώρες ή βιομηχανίες καλύπτονταν, παρόλο που σημείωσε την αυξανόμενη ζήτηση για τα ορυκτά στη ρομποτική και τα ηλεκτρικά οχήματα. Το υπουργείο θα συνεχίσει να εξετάζει και να εγκρίνει τις συμμορφούμενες αιτήσεις εξαγωγής, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση (Σάββατο, 7/6).

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την επικοινωνία των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει πλέον να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των προϊόντων Σπάνιων Γαιών». Αντιπροσωπείες από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη διεξαγωγή εμπορικών διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.

Η Κίνα χορήγησε προσωρινές άδειες εξαγωγής σε προμηθευτές σπάνιων γαιών των τριών κορυφαίων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, ανέφερε το Reuters την Παρασκευή. Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε επίσης νωρίτερα το Σάββατο ότι θα επιταχύνει τις εγκρίσεις για τους εξειδικευμένους εξαγωγείς σπάνιων γαιών στην Ευρώπη.