Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Σε άνοδο η μπύρα και οι αποδόσεις στο “έξυπνο” κριθάρι

Το 2023 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία φέρεται να έκλεισε με κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκατ. ευρώ από 279 εκατ. ευρώ το 2022

Ο CEO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης © facebook.com/AthenianBrewery/PowerGame

Καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι εμφανίζει η αγορά μπίρας, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των πωλήσεων και των εξαγωγών της εταιρείας του, μιλώντας στο περιθώριο της παρουσίασης προγράμματος «Έξυπνης γεωργίας», που εγκαινιάζει στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η αγορά μπίρας έχει αντισταθεί στον πληθωρισμό, όπως καταγράφεται και από το γεγονός ότι τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν έχουν αυξηθεί στην κατηγορία. Η αυξητική τάση ευνοείται από τον καλό καιρό και αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, αφενός λόγω των επικείμενων αθλητικών γεγονότων και αφετέρου λόγω της κλιμάκωσης της τουριστικής κίνησης. Ανοδικά κινούνται οι πωλήσεις και για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, με εξαγωγές που αντιστοιχούν σε διψήφιο ποσοστό του όγκου. Σημειώνεται ότι το 2023 η εταιρεία φέρεται να έκλεισε με κύκλο εργασιών κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (χωρίς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ζύθου) από 279 εκατ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Δανιηλίδης σημείωσε ότι έχει γίνει μια μικρή αύξηση φέτος και δεν πρόκειται να γίνει άλλη, τονίζοντας τη στόχευση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην πράσινη μετάβαση με οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύσσεται και το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας «Έξυπνη Σπορά», με αφετηρία τη Θεσσαλία, το οποίο προσφέρει στους αγρότες εργαλεία προκειμένου να μειώσουν το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια κριθαριού, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγή και τις αποδόσεις τους.

©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Διαχείριση κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Σημειώνεται ότι μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που εγκαινιάστηκε πριν από 16 χρόνια, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με περισσότερους από 2.000 καλλιεργητές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιεί 100% ελληνικό κριθάρι για όλα τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα της, απορροφά περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής κριθαριού στη χώρα και πιστοποιεί το 98% αυτού ως προϊόν βιώσιμης καλλιέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια αγοράζει μεγαλύτερες ποσότητες από τη ζήτηση που προβλέπεται για τις ανάγκες της, τις βυνοποιεί και εξάγει τη βύνη σε διάφορες χώρες του ομίλου. Είναι προσανατολισμένη σε προϊόντα μπίρας «από το ελληνικό χωράφι στο ποτήρι» και εξελίσσει το πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, αναβαθμίζοντάς το με την ανάπτυξη πλατφόρμας γεωργίας ακριβείας για τον πρωτογενή τομέα. Σημειώνεται ότι ο πρωτογενής τομέας απασχολεί 822.420 ανθρώπους και ειδικά στη Θεσσαλία, όπου εγκαινιάζεται το νέο πρόγραμμα, καλλιεργείται το 1/3 της παραγωγής σιτηρών της Ελλάδας.

Στη Λάρισα καλλιεργείται το 23,9% του σκληρού σιταριού και το 22,5% του κριθαριού της χώρας. Πάνω από 150.000 στρέμματα συνολικά καλλιεργούνται με κριθάρι βυνοποίησης. Το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, μέσω των νέων καλλιεργητικών πρακτικών, στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής 10%, μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 30% και ενεργειακή ανάλυση πρακτικών για τον παραγωγό, αξιοποιώντας δορυφόρους, drones και επίγειους αισθητήρες.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται από το 2011 με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε μια σειρά από διαδικασίες για την παραγωγή της βύνης, όπως η παραγωγή του βελτιωτικού υλικού που δίνει την ελληνική ταυτότητα στο κριθάρι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της μπίρας, αλλά και η συλλογή γονότυπων με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή στο κλίμα της Ελλάδας. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Κίντζιο, ένας άλλος τομέας συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η συμβολαιακή γεωργία και πλέον η γεωργία ακριβείας, που στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση κόστους παραγωγής και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Σημειώνεται ότι από το 2011 οι αποδόσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί για τους παραγωγούς. Σημειώνουν σταθερή αύξηση, κατά περίπου 30 κιλά ετησίως, και διαμορφώνονται σε πάνω από 450 κιλά ανά στρέμμα, φτάνοντας ακόμη και τα 600 κιλά ανά στρέμμα σε κάποιες περιπτώσεις. Πρακτικά, ούτε οι αποδόσεις ούτε η ποιότητα επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες κρίσεις.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία ©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Αθηναϊκή Ζυθοποιία ©Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δύο νέες ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον εθνικό κατάλογο

Σημειώνεται ότι ομάδα του πανεπιστημίου ελέγχει τις ποιοτικές προδιαγραφές του κριθαριού για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και μελετά ποικιλίες με χαμηλές εισροές για μετριασμό των επιπτώσεων από την έντονη κλιματική μεταβλητότητα. Σύμφωνα με τη Γαρυφαλλιά Οικονόμου, καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2011 έχουν αξιολογηθεί πάνω από 80 εμπορικές ποικιλίες σε 7 περιοχές της Ελλάδας. Από το 2015 επεκτάθηκε η συνεργασία στην έρευνα και ανάπτυξη νέων ποικιλιών στο αγρόκτημα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου στα Σπάτα.

Πρόκειται για τις μελλοντικές ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, το γενετικό υλικό των οποίων διατηρεί το Πανεπιστήμιο. Στο πλαίσιο μελέτης 89 τοπικών πληθυσμών επιλέχθηκαν 6 γονότυποι, με βάση κριτήρια όπως πρωιμότητα, μέγεθος καρπού και ασθένειες. Μετά την ενδελεχή αξιολόγηση 2 γονότυποι είναι προ των πυλών να γίνουν ποικιλίες και να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Οι πρώτες αυτές 2 ποικιλίες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πρόκειται να βγουν στο εμπόριο και σήμερα γίνεται συζήτηση για την ονοματοδοσία.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Οι 5 κλάδοι που απορροφούν τις νέες εκταμιεύσεις

Streem Global: Οι εξαγορές στα logistics και η πορεία της Χαλυβουργίας

Τα οφέλη των πράσινων κτιρίων και η ελληνική εμπειρία

ΟΛΘ
0.00%
0.00
ΑΣΤΑΚ
0.00%
0.00
ΞΥΛΠ
0.00%
0.00
ΜΠΕΛΑ
0.00%
0.00
ΟΛΥΜΠ
0.00%
0.00
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
0.00
ΧΑΙΔΕ
0.00%
0.00
ΚΟΥΕΣ
0.00%
0.00
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.00%
0.00
ΜΥΤΙΛ
0.00%
0.00
ΑΤΡΑΣΤ
0.00%
0.00
ΚΡΙ
0.00%
0.00
ΡΕΒΟΙΛ
0.00%
0.00
ΠΛΑΘ
0.00%
0.00
ΑΤΤ
0.00%
0.00
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
CNLCAP
0.00%
0.00
ΒΙΟΚΑ
0.00%
0.00
ΔΟΜΙΚ
0.00%
0.00
ΑΚΡΙΤ
0.00%
0.00
AEM
0.00%
0.00
ΟΡΙΛΙΝΑ
0.00%
0.00
ΣΠΙ
0.00%
0.00
CENER
0.00%
0.00
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΑΒΑΞ
0.00%
0.00
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
ΕΛΤΟΝ
0.00%
0.00
ΕΚΤΕΡ
0.00%
0.00
OPTIMA
0.00%
0.00
ΜΑΘΙΟ
0.00%
0.00
EVRR
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
0.00%
0.00
ΑΛΦΑ
0.00%
0.00
ΙΛΥΔΑ
0.00%
0.00
ΕΤΕ
0.00%
0.00
ΠΑΙΡ
0.00%
0.00
ΚΕΠΕΝ
0.00%
0.00
ΤΡΑΣΤΟΡ
0.00%
0.00
ΙΝΛΟΤ
0.00%
0.00
ΓΕΒΚΑ
0.00%
0.00
ΕΛΧΑ
0.00%
0.00
ΕΛΠΕ
0.00%
0.00
ΕΛΣΤΡ
0.00%
0.00
ΠΕΤΡΟ
0.00%
0.00
ΛΑΝΑΚ
0.00%
0.00
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΕΥΔΑΠ
0.00%
0.00
ΜΕΒΑ
0.00%
0.00
ΦΑΙΣ
0.00%
0.00
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΚΕΚΡ
0.00%
0.00
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
0.00%
0.00
ΕΛΙΝ
0.00%
0.00
ΝΑΥΠ
0.00%
0.00
ΣΑΡ
0.00%
0.00
ΕΒΡΟΦ
0.00%
0.00
ΕΛΛ
0.00%
0.00
ΔΡΟΜΕ
0.00%
0.00
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
0.00
ΦΡΙΓΟ
0.00%
0.00
BOCHGR
0.00%
0.00
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
0.00%
0.00
ΟΠΑΠ
0.00%
0.00
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.00%
0.00
ΒΙΟΣΚ
0.00%
0.00
ΙΚΤΙΝ
0.00%
0.00
ΜΠΡΙΚ
0.00%
0.00
ΑΛΜΥ
0.00%
0.00
ΑΝΔΡΟ
0.00%
0.00
ΑΒΕ
0.00%
0.00
ΣΕΝΤΡ
0.00%
0.00
ΛΟΓΟΣ
0.00%
0.00
ΠΕΡΦ
0.00%
0.00
ΙΝΛΙΦ
0.00%
0.00
ΕΛΒΕ
0.00%
0.00
ΙΑΤΡ
0.00%
0.00
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΙΝΤΕΚ
0.00%
0.00
ΙΝΤΕΤ
0.00%
0.00
ΑΤΤΙΚΑ
0.00%
0.00
ΞΥΛΚ
0.00%
0.00
ΛΑΒΙ
0.00%
0.00
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΜΟΝΤΑ
0.00%
0.00
ΟΤΟΕΛ
0.00%
0.00
ΣΙΔΜΑ
0.00%
0.00
ΑΣΚΟ
0.00%
0.00
ΛΑΜΨΑ
0.00%
0.00
NOVAL
0.00%
0.00
ΦΡΛΚ
0.00%
0.00
ΕΥΑΠΣ
0.00%
0.00
ΝΑΚΑΣ
0.00%
0.00
ΕΧΑΕ
0.00%
0.00
DIMAND
0.00%
0.00
ΠΛΑΚΡ
0.00%
0.00
ΤΖΚΑ
0.00%
0.00
ΔΑΑ
0.00%
0.00
QLCO
0.00%
0.00
ΜΙΓ
0.00%
0.00
ΚΤΗΛΑ
0.00%
0.00
ΒΟΣΥΣ
0.00%
0.00
ΠΡΔ
0.00%
0.00
ΔΕΗ
0.00%
0.00
ΙΝΤΚΑ
0.00%
0.00
ΜΕΡΚΟ
0.00%
0.00
ΠΡΟΦ
0.00%
0.00
ΚΥΡΙΟ
0.00%
0.00
ΛΟΥΛΗ
0.00%
0.00
TITC
0.00%
0.00
ΕΣΥΜΒ
0.00%
0.00
ACAG
0.00%
0.00
ΣΠΕΙΣ
0.00%
0.00
ΑΡΑΙΓ
0.00%
0.00
ΚΑΡΕΛ
0.00%
0.00
ΑΔΜΗΕ
0.00%
0.00
ΜΕΝΤΙ
0.00%
0.00
ΟΤΕ
0.00%
0.00
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ΒΙΟ
0.00%
0.00
ΕΥΡΩΒ
0.00%
0.00
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΜΟΥΖΚ
0.00%
0.00
AKTR
0.00%
0.00
ΜΟΤΟ
0.00%
0.00
ΕΕΕ
0.00%
0.00
EVR
0.00%
0.00
ΔΑΙΟΣ
0.00%
0.00
ΜΟΗ
0.00%
0.00
ΜΙΝ
0.00%
0.00
ΠΑΠ
0.00%
0.00
ΛΑΜΔΑ
0.00%
0.00
ΟΛΠ
0.00%
0.00
ΚΟΡΔΕ
0.00%
0.00
ΚΟΥΑΛ
0.00%
0.00
ΠΕΙΡ
0.00%
0.00