Τέσσερα σενάρια παρουσίασε η Goldman Sachs γύρω από το μυστήριο της μετάλλαξης Όμικρον και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την παγκόσμια οικονομία η εξάπλωσή της.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o επενδυτικός οίκος ξεκαθαρίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να γνωρίζει κανείς ποιο σενάριο θα επιβεβαιωθεί.
Τα σενάρια
Αρνητικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται γρηγορότερα από την Δέλτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας με ανάπτυξη 2% σε τριμηνιαία βάση ή περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις σημερινές προβλέψεις του οίκου. Για το 2022 συνολικά, η παγκόσμια οικονομία εμφανίζει ανάπτυξη 4,2%, δηλαδή 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τη σημερινή πρόβλεψη.
Πολύ αρνητικό σενάριο: Τόσο η σοβαρότητα της νόσου όσο και η προστασία έναντι της νοσηλείας χειροτερεύουν σημαντικά σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα. Η παγκόσμια ανάπτυξη δέχεται σοβαρό πλήγμα, ενώ οι προοπτικές του πληθωρισμού είναι και πάλι ασαφείς.
Σενάριο «False Alarm» (λάθος συναγερμός): Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο αργά από την Δέλτα και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Θετικό σενάριο: Η μετάλλαξη Όμικρον είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί πολύ λιγότερο σοβαρή νόσο. Σε αυτό το υποθετικό σενάριο της «ομαλοποίησης», η συνολική μείωση του βάρους από την ασθένεια αφήνει την παγκόσμια ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα από το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs. Ο πληθωρισμός είναι πιθανότατα χαμηλότερος, καθώς η εξισορρόπηση της ζήτησης και η ανάκαμψη στην προσφορά προϊόντων και εργασίας επιταχύνεται.
Όπως τονίζει η Goldman Sachs, παρότι η Όμικρον θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, εντούτοις τα πιθανά σενάρια έχουν ακόμα ένα ασυνήθιστα μεγάλο εύρος. Συνεπώς, ο οίκος δεν κάνει ακόμα αλλαγές στις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία.