Στις αγορές βγήκε η Alpha Bank, όπως είχε γράψει το powergame.gr. Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών για το ομόλογο Tier ΙΙ ξεκίνησε. Η έκδοση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της τράπεζας μετά και τη «διθυραμβική» κριτική που πέτυχε από την πώληση του 80% της θυγατρικής της Cepal , παράλληλα με την τιτλοποίηση Galaxy, στο αμερικανικό fund Davidson Kempner.
Η αρχική απόδοση του Tier II της Alpha Bank τοποθετήθηκε στο 5,5% και όπως προαναφέρθηκε, σκοπός είναι η άντληση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 έτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αξιολόγησή του θα είναι Caa2 από την Moody’s και CCC από την S&P.
Αισιοδοξία στην Alpha Bank
Το επιτελείο στελεχών της Alpha Bank είναι αισιόδοξο ότι το αποτύπωμα των μεγάλων οίκων του εξωτερικού θα φανεί στην πρόσκλησή της για ποιοτικά κεφάλαια και ότι οι τίτλοι της κατηγορίας Tier II (ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης) που λάνσαρε, θα τύχουν μεγάλης ανταπόκρισης.
Διευκρινίζεται ότι με την παραπάνω έκδοση τίτλων η Τράπεζα θα εξασφαλίσει ποιοτικά εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα ενισχύσουν τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας. Το προς άντληση ποσό θα έχει αυτή την κατεύθυνση και δεν καλύπτει ανάγκες ρευστότητας (η οποία ήδη επαρκεί).
Alpha Bank: Ιδανικό timing
Το timing του ανοίγματος στις αγορές, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από τη διπλή κίνηση ματ που ως στόχο είχε την εξυγίανση από τα κόκκινα δάνεια (DK – Galaxy), θεωρείται από την αγορά ιδανικό. Μάλιστα, ήδη οι επενδυτές έχουν φρέσκες τις εκθέσεις και τα σχόλια όχι μόνο του ξένου τύπου, αλλά και μεγάλης εμβέλειας οίκων, όπως αυτού της Moody’s που «φωτίζουν» τα θετικά σημεία του ισολογισμού της Alpha και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Τράπεζα.
Μετά τη σημερινή έκδοση κεφαλαίου Tier II, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται να ενισχυθεί κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.
Ήδη, στο τέλος του 2020 ο συνολικός δείκτης είχε «αναρριχηθεί» κοντά στο 20% μετά από κινήσεις όπως η ανταλλαγή ομολόγων του Δημοσίου και άλλες στρατηγικές αποφάσεις, οπότε γενικά, αναμένεται ότι ο σχετικός δείκτης θα είναι πάνω από 16%.
Λεπτομέρειες και ακριβή στοιχεία για το ποσοστό και τη διάρθρωση της κεφαλαιακής βάσης, θα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Τράπεζας για τη χρήση 2020, τα οποία θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου.