Σε αρνητικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα της Τρίτης, καθώς η νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η άνοδος του πετρελαίου και οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων ενισχύουν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών.
Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,22% στις 654,96 μονάδες, οδεύοντας προς την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 5 Αυγούστου. Εφόσον οι απώλειες διατηρηθούν έως το κλείσιμο, ο δείκτης θα καταγράψει το μεγαλύτερο σερί ημερήσιων πτώσεων από τον Νοέμβριο του 2025.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX χάνει 0,48%, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,16%, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει απώλειες 0,42%. Μικρή άνοδο κατά 0,20% καταγράφει ο βρετανικός FTSE και ο ισπανικός IBEX 35 με κέρδη 0,13%.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και πάλι η Μέση Ανατολή, μετά την εκπνοή της προσωρινής συμφωνίας ΗΠΑ–Ιράν και την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι μπορεί να περάσει σε «πλήρως επιθετική» στρατιωτική στάση. Η Ουάσιγκτον έχει αποκλείσει παράταση της συμφωνίας, περιορίζοντας περαιτέρω τις προσδοκίες για άμεση διπλωματική αποκλιμάκωση.
Η νέα ένταση έχει ωθήσει υψηλότερα και το πετρέλαιο, με το μπρεντ πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, εντείνοντας τους φόβους ότι μια παρατεταμένη διαταραχή στην περιοχή και ειδικά στο Στενό του Ορμούζ θα μπορούσε να προκαλέσει νέο ενεργειακό σοκ.
Πιέσεις και στα ομόλογα
Το αρνητικό κλίμα ενισχύεται από τη συνεχιζόμενη άνοδο των αποδόσεων στις αγορές κρατικού χρέους. Σύμφωνα με το Reuters, η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου έφθασε ενδοσυνεδριακά στο 5,326%, στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο δεκαετιών, ενώ το 10ετές κινήθηκε κοντά στο 4,74%.
Στην Ιαπωνία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου ανέβηκε στο 2,935%, σε υψηλό 30 ετών. Η άνοδος του κόστους δανεισμού διεθνώς ενισχύει τις πιέσεις στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές συνυπολογίζουν το αυξημένο δημόσιο χρέος, τη μεγάλη προσφορά νέων ομολόγων και τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών.
Για τις ευρωπαϊκές αγορές το timing είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η περίοδος αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, που είχε στηρίξει τις μετοχές τους προηγούμενους μήνες, πλησιάζει στο τέλος της. Χωρίς νέους ισχυρούς εταιρικούς καταλύτες, οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στις γεωπολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις.
Βαριές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια
Οι ευρωπαϊκές πιέσεις ακολούθησαν μια έντονα αρνητική συνεδρίαση στις περισσότερες ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε με πτώση 2,45%, ενώ στην Ταϊβάν ο βασικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,2%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έχασε 1,55%, ανατρέποντας πλήρως τα ισχυρά κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα στη συνεδρίαση.
Στην ηπειρωτική Κίνα η εικόνα ήταν μεικτή, με τον Shanghai Composite να ενισχύεται κατά 0,19%, ενώ ο δείκτης της Σεντζέν υποχώρησε 0,56%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύεται οριακά κατά 0,10%.
Στην Αυστραλία ο ASX 200 έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος, με απώλειες 0,04%, ενώ στην Ινδία ο Nifty 50 υποχώρησε 0,29% και ο Sensex κατά 0,44%.
Το κλίμα παραμένει έτσι εύθραυστο σε όλες τις μεγάλες αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν ταυτόχρονα τις εξελίξεις ΗΠΑ–Ιράν, την πορεία του πετρελαίου και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, τρεις παράγοντες που επαναφέρουν στο προσκήνιο τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού και ακριβότερου χρήματος.
