THEPOWERGAME

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να γράφει κέρδη πάνω από 12% από την αρχή του χρόνου και οι συναλλαγές να έχουν σταθεροποιηθεί στα 90 εκατ. ευρώ ημερησίως, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι γιατί δεν σταθεροποιείται πάνω από τις 900 μονάδες.
Οι λόγοι που διατηρείται το θετικό κλίμα
Η ελληνική αγορά, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης έχει σταθεί ικανοποιητικά, απορροφώντας πιέσεις και προσφορά χωρίς να χαλάσει το θετικό κλίμα που χτίζεται συστηματικά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν η συσχέτιση με τον διεθνή παράγοντα σε διορθωτικές φάσεις είχε την τιμητική της, καθώς το ρηχό βάθος της αγοράς δημιουργούσε ακραίες καταστάσεις μεταβλητότητας και προβληματισμό ως προς την αντίληψη των αποτιμήσεων. Φαίνεται ότι πλέον υπάρχει ένα πιο συστηματικό ενδιαφέρον το οποίο βασίζεται σε α) τις αυξημένες κρατήσεις της τουριστικής περιόδου οι οποίες θα ενισχύσουν το ΑΕΠ β) την έναρξη των εισροών για επενδυτικές δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης γ) την ανθεκτικότητα των μεγεθών του 2020 αλλά και δ) το ικανοποιητικό ξεκίνημα που καταγράφεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου.
Οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο εκτιμήσεις των πιστοληπτικών οίκων για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 λειτούργησαν υποστηρικτικά, ενώ οι 10 εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα α’ τριμήνου ως τώρα είναι όλες κερδοφόρες με αύξηση στο αποτέλεσμα της τελικής γραμμής.
Το αγοραστικό ενδιαφέρον
Από την πλευρά του ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δημήτρης Τζάνας σχολιάζει λέγοντας πως, «η μαζική προσέλευση επενδυτών, νέων και παλαιών, ξένων κυρίως αλλά και Ελλήνων για τοποθετήσεις στη μετοχή, αποτέλεσε ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στον αναγγελθέντα σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Με την άφθονη ρευστότητα να οδηγεί σε απορρόφηση των προσφερθέντων τίτλων, φαινόμενο που θύμισε τις ανθηρές συνθήκες του Χρηματιστηρίου προηγούμενων δεκαετιών.
Παράλληλα, το αγοραστικό ενδιαφέρον επεκτάθηκε και στους άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ επιλεκτικό είναι το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων για το 2020 αποκάλυψε ότι 18 εταιρείες (πληροφορικής, διατροφής, πλαστικών, ΑΠΕ κ.α.) εμφάνισαν ταυτόχρονη αύξηση κύκλου εργασιών, EBIDTA και καθαρών κερδών. Με τα μεγέθη του 2021 να αναμένονται αισθητά βελτιωμένα για την πλειονότητα των εισηγμένων, ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις της επερχόμενης επιτάχυνσης της ανάπτυξης για το 2021 αλλά κυρίως για το 2022.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό δημόσιο δανείζεται με μόλις 0,2% για 5ετή περίοδο, οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Wood αναφέρονται με αισιοδοξία για το θετικό ελληνικό story. Με τα παραπάνω δεδομένα, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πιθανό να κινηθεί ψηλότερα στο επόμενο διάστημα με το Γ.Δ. να στοχεύσει προς την περιοχή των 950 μονάδων. Πότε όμως θα συμβεί αυτό, στο εγγύς μέλλον ή λίγο αργότερα και αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η υπέρβαση της υγειονομικής κρίσης και επανέλθει η κανονικότητα στην ελληνική οικονομία;».