Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να φέρει ανατροπές στην αγορά εργασίας και να συμπιέσει τα φορολογικά έσοδα, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την εκπαίδευση και να δράσουν άμεσα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, χαρακτήρισε την αλλαγή «τσουνάμι σε αργή κίνηση».
«Είναι ένα τσουνάμι σε αργή κίνηση, αλλά παραμένει τσουνάμι», δήλωσε σήμερα, κατά τις ομιλίες της στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Μπανγκόκ.
Μιλώντας σε συζήτηση για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην απασχόληση, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η τεχνολογία ήδη περιορίζει τη ζήτηση για πολλές ανθρώπινες θέσεις εργασίας, αναλαμβάνοντας εργασίες ρουτίνας και επαναλαμβανόμενες. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι χαμηλά αμειβόμενες θέσεις σε τομείς όπως οι κατασκευές, εξέλιξη που, όπως ανέφερε, «δεν είναι κάτι για να πανηγυρίζει κανείς».
Η αλλαγή αυτή έχει ευρείες συνέπειες και για τα δημόσια οικονομικά, πρόσθεσε. Υπάρχει κίνδυνος περιορισμού των κρατικών φορολογικών εσόδων καθώς η οικονομική δραστηριότητα μετατοπίζεται από την εργασία προς το κεφάλαιο, περιορίζοντας τη σημασία της εργασίας —παραδοσιακά βασικής πηγής φορολογικών εσόδων.
Οι δηλώσεις Γκεοργκίεβα αποτελούν την πιο πρόσφατη προειδοποίηση για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να προκαλέσει ισχυρούς κραδασμούς στην απασχόληση και στην παγκόσμια οικονομία. Οι νέοι εργαζόμενοι σε κλάδους με υψηλή έκθεση στην τεχνολογία αντιμετωπίζουν ήδη επιβράδυνση στις προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι για τις πρώτες θέσεις εργασίας να είναι πιο ευάλωτοι. Αυξάνονται επίσης οι ανησυχίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευρύνει τις ανισότητες, καθώς μέχρι στιγμής τα οφέλη της συγκεντρώνονται σε περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και οικονομιών, παρά τον παγκόσμιο κύκλο επενδύσεων.
«Δεν μπορούμε σήμερα να φανταστούμε πώς ακριβώς θα είναι ο κόσμος της εργασίας σε πέντε χρόνια», είπε η Γκεοργκίεβα. «Μπορούμε, όμως, να αξιολογήσουμε με πειθαρχία και προσοχή όσα συμβαίνουν, να αντλήσουμε συμπεράσματα και —το κυριότερο— να αναλάβουμε δράση τώρα».
Παρά τις πιέσεις στην απασχόληση, η τεχνολογία μπορεί τελικά να ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η διάδοση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσθέσει έως μία ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη των προηγμένων οικονομιών της Ασίας.
Μια τέτοια ώθηση στην ανάπτυξη «είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι θα αντισταθμίσει «περισσότερο από πλήρως» την επιβράδυνση που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού στις πλούσιες οικονομίες της περιοχής.
