Η σαρωτική νίκη του Πέτερ Μάγιαρ και του συντηρητικού κόμματος Tisza στις βουλευτικές εκλογές της Ουγγαρίας, που σήμανε το τέλος της πολυετούς διακυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού και ανακούφισης στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν το αποτέλεσμα της 12ης Απριλίου 2026, βλέποντας σε αυτό μια αποφασιστική στροφή της χώρας προς τις ευρωπαϊκές αξίες. Θυμίζουμε πως μήνυμα συγχαρητηρίων έστειλε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη βραδιά για την Ουγγαρία και την Ευρώπη».
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν επίσης από τους πρώτους που αντέδρασαν με ενθουσιασμό. Σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμφανίζεται να συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Μάγιαρ, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είμαι πιο χαρούμενος και από εσένα!». Η ανάρτησή του συνοδευόταν από τη λεζάντα «Καλωσόρισες πίσω στην Ευρώπη!», σηματοδοτώντας την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βουδαπέστη.
Από το Βερολίνο, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποδεικνύει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών απέναντι στη ρωσική προπαγάνδα. «Ο δεξιός λαϊκισμός υπέστη μια βαριά ήττα στην Ουγγαρία, και αυτό επηρεάζει πολλά περισσότερα από τη χώρα αυτή καθαυτή», τόνισε ο Μερτς, προσθέτοντας ότι το μήνυμα αυτό αφορά ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας, Τεό Φράνκεν, υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός, αποκαλώντας τον Όρμπαν «προδότη». Παράλληλα, επέκρινε έντονα τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Βανς για την επίσκεψή του στη Βουδαπέστη την προηγούμενη εβδομάδα προς υποστήριξη του Όρμπαν. «Η υποστήριξη του Βανς ήταν μια πραγματικά ανόητη προεκλογική κίνηση», δήλωσε ο Φράνκεν, προσθέτοντας ότι το κίνημα MAGA θα πρέπει να σταματήσει τις διεθνείς εκστρατείες, καθώς «όλα όσα υποστηρίζουν, χάνουν στις εκλογές».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη νίκη Μάγιαρ με το λιτό αλλά σαφές μήνυμα: «Η Ουγγαρία επέλεξε την Ευρώπη».
Αντιδράσεις από τον Φίτσο, αναμονή από Ρωσία
Λιγότερο θερμή ήταν η αντίδραση του Σλοβάκου Πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, συμμάχου του Όρμπαν. Παρότι δήλωσε έτοιμος για συνεργασία με τον Μάγιαρ, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινή προσέγγιση στα ενεργειακά ζητήματα, με έμφαση στην αποκατάσταση της λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Druzhba.
Επίσης, από πλευράς Ρωσίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς αν η Μόσχα περιμένει ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί από τον Μάγιαρ θα ξεπαγώσει το δάνειο των 90 δισ. ευρώ της ΕΕ στην Ουκρανία που μπλόκαρε με βέτο ο Όρμπαν, απάντησε: «Περιμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ρεαλιστικές σχέσεις με τη νέα ηγεσία της Ουγγαρίας»…
Και συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου: «Όσον αφορά το ποιες κινήσεις θα κάνει η νέα ηγεσία της Ουγγαρίας, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Μας ενδιαφέρει να χτίσουμε καλές σχέσεις με την Ουγγαρία όπως και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Πεσκόφ υποστήριξε, επίσης, ότι δεν βλέπει κάποια σύνδεση ανάμεσα στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ουγγαρία και στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία: «Είναι δύο ξεχωριστές διαδικασίες, οπότε δεν βλέπω κάποια ξεκάθαρη σχέση».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «νίκη της δημοκρατίας», παραλληλίζοντας την εξέλιξη με τις πολωνικές εκλογές του 2023.
Αντίθετα, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υιοθέτησε μια συνωμοσιολογική ρητορική, απαντώντας σε ανάρτηση του Άλεξ Σόρος με τον ισχυρισμό ότι «ο οργανισμός Σόρος κατέλαβε την Ουγγαρία».
Η στάση της Δεξιάς
Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κράτησε μια θεσμική στάση, ευχαριστώντας τον Όρμπαν για την προηγούμενη συνεργασία τους και ευχόμενη «καλή δουλειά» στον Μάγιαρ.
Στον αντίποδα, η Μαρίν Λεπέν στην Γαλλία υπερασπίστηκε την 16ετή θητεία του Όρμπαν και επιτέθηκε στις Βρυξέλλες, υποστηρίζοντας ότι η ικανοποίηση της Κομισιόν θα πρέπει να ανησυχήσει τους Ούγγρους για την κυριαρχία τους.
Η εκλογή του Πέτερ Μάγιαρ στις 12 Απριλίου 2026 φαίνεται να αναδιαμορφώνει πλήρως τις ισορροπίες στην Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας το ευρωπαϊκό μέτωπο.