Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Λαμπρό μέλλον για τον Κόλπο χωρίς τις ΗΠΑ

Σκληρό μήνυμα Χαμενεΐ για τις ΗΠΑ: Η θέση τους είναι στα βαθιά νερά. Η Τεχεράνη θα εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής του Περσικού Κόλπου

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, νέος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν © EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

«Ο Κόλπος θα έχει λαμπρό μέλλον χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

«Σήμερα, δύο μήνες μετά τη μεγαλύτερη εκστρατεία και επίθεση στον κόσμο στην περιοχή και την επαίσχυντη αποτυχία της Αμερικής στο ίδιο της το σχέδιο, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ».

Σε άλλο σημείο και επισημαίνει πως: «Η Τεχεράνη μοιράζεται την ίδια μοίρα με τους γείτονές της στον Κόλπο και οι ”ξένοι που κάνουν κακό” δεν έχουν άλλη θέση, πέραν αυτή στα ”βαθιά νερά”».

Η Τεχεράνη, μέσω των Φρουρών της Επανάστασης, θα διασφαλίσει την ασφάλεια της περιοχής του Κόλπου και θα εξαλείψει «τις καταχρήσεις του εχθρού στο θαλάσσιο πέρασμα», λέει και σημειώνει πως η νέα διοίκηση στο Στενό του Ορμούζ θα «φέρει ηρεμία και πρόοδο» καθώς και «οικονομικά οφέλη» στις χώρες του Κόλπου.

Αναφερόμενος στο Ισραήλ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν σχολίασε πως: «Οι μαριονέτες των ΗΠΑ δεν έχουν καν τη δύναμη και την ικανότητα να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, πόσο μάλλον να έχουν ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα παρέχουν ασφάλεια σε αυτούς».

Το μήνυμα του Χαμενεΐ αναρτήθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, με αφορμή την Εθνική Ημέρα του Περσικού Κόλπου, η οποία τιμά την εκδίωξη των πορτογαλικών δυνάμεων από το νησί Ορμούζ το 1622.