Το Πακιστάν παραβίασε σήμερα Σάββατο την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε νωρίτερα με την Ινδία, έπειτα από τέσσερις ημέρες αντιπαράθεσης στα σύνορα των δύο χωρών, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση της Ινδίας.
Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το βράδυ στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη του ινδικού Κασμίρ και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε, ανέφεραν δημοσιογράφοι.
Ο πρωθυπουργός του ινδικού Κασμίρ Ομάρ Αμπντουλάχ, επιβεβαίωσε το γεγονός. «Τι στο καλό συνέβη με την εκεχειρία; Εκρήξεις ακούγονται σε όλη τη Σριναγκάρ», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
BREAKING: Confirmed—Big Pak drone attack over Srinagar, being engaged by our air defences. Just filmed this from my phone here. pic.twitter.com/6xPY0pdOM7
— Shiv Aroor (@ShivAroor) May 10, 2025
Lalchowk in Srinagar, Kashmir pic.twitter.com/aiMXDhJf82
— Aditya Raj Kaul (@AdityaRajKaul) May 10, 2025
Ινδία και Πακιστάν: Τι είχε συμφωνηθεί με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν σήμερα σε άμεση κατάπαυση πυρός με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα το Σάββατο, ενώ στη συνέχεια επιβεβαίωσαν οι δύο χώρες.
«Έπειτα από μια μακρά νύχτα συνομιλιών με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν σε ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ», ανέφερε ο Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Vikram Misri δήλωσε ότι τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν «θα σταματήσουν όλα τα πυρά και τη στρατιωτική δράση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν επιβεβαίωσε την πληροφορία, δηλώνοντας οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός «με άμεση ισχύ». Νωρίτερα, είχε δηλώσει στην τοπική τηλεόραση ότι αν η Ινδία σταματήσει εδώ, τότε «θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να σταματήσουμε εδώ», μεταδίδει το Reuters.
Ο Ishaq Dar είπε επίσης ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ινδίας όταν πρόκειται για αποκλιμάκωση.
Ο Ρούμπιο είπε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να βρουν τρόπους αποκλιμάκωσης και να αποκαταστήσουν την άμεση επικοινωνία για να αποφευχθεί η εσφαλμένη εκτίμηση, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ινδικός στρατός, εν τω μεταξύ, επανέλαβε τη δέσμευσή του να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ανταποκρινόταν από τον πακιστανικό στρατό.
Η Ινδία δήλωσε ότι προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές σε εξοπλισμό και προσωπικό σε ορισμένες ινδικές στρατιωτικές βάσεις που επλήγησαν.
Ινδία – Πακιστάν: Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων
Σημειώνεται ότι Πακιστάν έπληξε σήμερα στόχους στην Ινδία, αφού το Νέο Δελχί εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων, καθώς συνεχίζεται μία από τις χειρότερες αντιπαραθέσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων, η οποία έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περίπου 50 αμάχους.
Στο μεταξύ, ο στρατός του Πακιστάν έχει παρατηρηθεί «να μετακινεί τα στρατεύματά του σε προωθημένες περιοχές, υποδεικνύοντας επιθετική πρόθεση για περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο συνταγματάρχης Sofiya Qureshi σύμφωνα με το CNN.
«Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας», λέει στην ενημέρωση. «Όλες οι εχθρικές ενέργειες έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και έχουν απαντηθεί κατάλληλα. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για μη κλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τον πακιστανικό στρατό».
Το Πακιστάν δεν έχει σχολιάσει αν μετακινεί στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα με την Ινδία.
Αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας της Ινδίας Vyomika Singh και ο υπουργός Εξωτερικών Vikram Misri διαψεύδουν αμφότεροι ότι τα πακιστανικά πλήγματα έχουν προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά στις στρατιωτικές υποδομές της Ινδίας.
«Το Πακιστάν προσπάθησε επίσης να εκτελέσει μια συνεχιζόμενη κακόβουλη εκστρατεία παραπληροφόρησης, με ισχυρισμούς για καταστροφή του ινδικού συστήματος S-400 στο Adampur, καταστροφή των αεροδρομίων στο Surat και στη Sirsa, του χώρου Brahmos στο Nagrota, των θέσεων πυροβόλων του πυροβολικού στο Derangyari και της αποθήκης πυρομαχικών στο Chandigarh, με βαριές ζημιές σε άλλους στρατιωτικούς σταθμούς που προπαγανδίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρει ο Singh και προσθέτει:
«Η Ινδία απορρίπτει απερίφραστα αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς που διαδίδονται από το Πακιστάν», αναφέρει.
Οι χώρες μέλη της G7 κάλεσαν σε «άμεση αποκλιμάκωση» και οι ΗΠΑ, ιστορικός σύμμαχος του Πακιστάν που όμως έχουν προσεγγίσει την Ινδία τις τελευταίες δεκαετίες, πρότειναν να μεσολαβήσουν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.