Τα μηνύματα Cenergy, Olympia, Nexans, EDF και Akuo Energy από την Αθήνα

Τα πέντε κλειδιά για την ανάπτυξη των μεγάλων έργων στα δίκτυα, ο ρόλος της αποθήκευσης στις επιχειρήσεις και τα ενεργειακά deals

Κυριάκος Μητσοτάκς και Εμανουέλ Μακρόν στο Ελληνογαλλικό φόρουμ © INTIME

Την αναγκαιότητα των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρισμού, στην αποθήκευση και σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας ανέδειξαν τα κορυφαία στελέχη των Cenergy, Olympia Group από ελληνικής πλευράς και Nexans, Akuo Energy και EDF από γαλλικής πλευράς, που εκπροσώπησαν τον κλάδο της ενέργειας στο ελληνογαλλικό επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώθηκε με την αφορμή της επίσκεψης του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα. Κατά την ίδια εκδήλωση, άλλωστε, υπεγράφη συμφωνία (MoU) για την είσοδο ης Akuo στην κοινοπραξία των Jasper Wind και AirEnergy, που αναπτύσσουν έξι αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 145 MW στη Φθιώτιδα, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τους ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς Αθήνας και Παρισιού, που είχαν αναδειχθεί και από τη διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, που είχαν υπογράψει νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανικής, Ενεργειακής και Ψηφιακής Κυριαρχίας, Ρολάν Λεσκίρ, και ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μπένος (Cenergy): Τα πέντε κλειδιά για την ανάπτυξη καλωδιακών διασυνδέσεων

Κατά την παρέμβασή του, ο Αλέξανδρος Μπένος, γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) της Cenergy, που μαζί με τις Prysmian, Nexans και ΝΚΤ απαρτίζουν την «Αγία Τετράδα» των Ευρωπαίων leaders στα υποθαλάσσια καλώδια, ανέδειξε τα πέντε «κλειδιά» για την περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω έργων, από πλευράς ευρωπαϊκού ρυθμιστικού πλαισίου.

  1. Ταχύτητα και προβλεψιμότητα στην αδειοδότηση των έργων, που επιτρέπει την ανάπτυξή τους. «Η αβεβαιότητα είναι εχθρός των επενδύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.
  2. Υπαρξη αξιόπιστης δεξαμενής έργων. Όπως σημείωσε, οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανά την Ευρώπη κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, προσφέροντας στις εταιρείες διαφανή, μακροπρόθεσμα και συντονισμένα χρονοδιαγράμματα για τα έργα, που διευκολύνουν την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων.
  3. Το πλαίσιο των δημόσιων προμηθειών της ΕΕ, που δεν εστιάζει πλέον μόνο στις χαμηλότερες τιμές (στοιχείο στο οποίο σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν «παίκτες» εκτός ΕΕ), αλλά και στην ανθεκτικότητα και την προώθηση της απανθρακοποίησης. «Αν κοιτάμε μόνο τις χαμηλές τιμές, η Ευρώπη θα απολέσει μέρος της παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας της», σχολίασε.
  4. Την εξασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων και των εταιρειών εκτός ΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Μπένο, είναι ένα σημείο όπου η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα, για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικές εταιρείες εκτός ΕΕ λαμβάνουν όχι μόνο ισχυρή κρατική στήριξη, αλλά και εφαρμόζουν διαφορετικές -και σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερες- προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια. «Δεν θέλουμε η ΕΕ να κλείσει τις αγορές, αλλά να τις διατηρήσει ανοιχτές με δίκαιους όρους».
  5. Την ενεργοποίηση περισσότερων ευρωπαϊκών εργαλείων που συμβάλλουν στη μείωση του ρίσκου των επενδύσεων, ώστε οι εταιρείες να κάνουν πιο γρήγορα τη μετάβαση από τον σχεδιασμό στην τελική επενδυτική απόφαση. «Η Cenergy, μια εταιρεία που με επενδύσεις άνω του 1 δισ. τα τελευταία δέκα χρόνια, κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ και ανεκτέλεστο 3,5 δισ. ευρώ, δείχνει εμπράκτως ότι όταν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ προσφέρουν τον κατάλληλο “διάδρομο”, τότε μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται», κατέληξε ο κ. Μπένος, τονίζοντας επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί ως «στρατηγικό κέντρο για την Ευρώπη, ως κόμβος διασυνδέσεων, αλλά και βιομηχανικό hub», αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που της παρέχουν έργα όπως ο Κάθετος Διάδρομος και η θέση της ως leader της παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αθανασόπουλος (Olympia Group): Μπαταρίες πίσω από τον μετρητή για φθηνότερο ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Olympia Group, Ανδρέας Αθανασόπουλος, που σημείωσε ότι «η συζήτηση για τις μπαταρίες ξεκίνησε από την αυτοκινητοβιομηχανία. Εκεί χάσαμε τον πόλεμο από την Κίνα και δεν μπορούμε να τον ξανακερδίσουμε. Η Κίνα δούλευε πάνω από 30 χρόνια στον τομέα αυτόν, επένδυσε 200 δισ. ευρώ, έχασε χρήματα, αλλά στο τέλος κυριάρχησε τεχνικά στον κόσμο των μπαταριών και κέρδισε τον πόλεμο για πάντα. Οποίος πιστεύει το αντίθετο, τον προκαλώ να χάσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, όπως συνέβη και με τη Northvolt. Η παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη με τιμές Κίνας δεν είναι ρεαλιστική, καθώς η βιομηχανία της Κίνας στηρίζεται σε εκτεταμένες κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, η Ευρώπη πρέπει να κάνει δύο πράγματα στον τομέα των μπαταριών: Πρώτον, να συμπράξει με την Κίνα για την κατασκευή μπαταριών στην Ευρώπη, διότι όλα τα εργοστάσια που κατασκευάζουν μπαταρίες στη Γηραιά Ήπειρο αυτήν τη στιγμή (σε Ουγγαρία, Ισπανία και Ουγγαρία) είναι κινεζικά. Και δεύτερον, να αποφασίσει να λύσει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η αποθήκευση πίσω από τον μετρητή στις βιομηχανίες, ώστε να επιτευχθεί ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους όχι μέσω της μείωσης των τιμών, αλλά μέσω της μείωσης κατανάλωσης στα εργοστάσια. «Οι χώρες της Ευρώπης επιδοτούν τα νοικοκυριά για να βάλουν μπαταρίες, κάτι που θα πάρει 100 χρόνια, αλλά δεν επιδοτούν τη βιομηχανία», υποστήριξε ο κ. Αθανασόπουλος, κάνοντας λόγο για ρυθμιστικά κενά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν υπάρχει και όσοι βάζουν μπαταρίες για αποθήκευση φορολογούνται διπλά, όταν παράγουν και όταν εγχέουν την ενέργεια. Αν δεν λυθούν αυτά τα θέματα, θα δούμε βιομηχανίες είτε να κλείνουν είτε να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. Για τη Sunlight είναι πιο οικονομικό να παράγει μπαταρίες στις ΗΠΑ και να τις εξάγει στην Ευρώπη, παρά το αντίστροφο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν ορισμός του τι είναι βιομηχανική αποθήκευση, πόσω μάλλον μηχανισμοί στήριξης, και ενώ υπάρχουν πολλές βιομηχανίες με σχετικά projects, περιμένουν τις εγκρίσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ…».

Ιμπέρ (Nexans): Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι σήμερα ό,τι ήταν οι σιδηροδρομικές υποδομές στον 19ο αιώνα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nexans, Zιλιέν Ιμπέρ (η παρουσία του οποίου στην Ελλάδα συνδέθηκε με τις εξελίξεις στη διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου GSI, της οποίας το καλωδιακό τμήμα υλοποιεί η γαλλική εταιρεία), τόνισε ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις έχουν την ίδια σημασία που είχαν οι σιδηροδρομικές υποδομές στον 19ο αιώνα. Όπως είπε: «Τότε οι χώρες που επένδυσαν μαζικά εκεί ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους και δημιούργησαν θέσεις εργασίας. 200 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται με τον εξηλεκτρισμό και φέρνει αντίστοιχα οφέλη για όσους επενδύουν στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις. Σήμερα ο ηλεκτρισμός αντιστοιχεί στο 27% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη. Όμως το ποσοστό αυτό αναμένεται να έχει φτάσει πάνω από 40% το 2040. Έχουμε ήλιο στον Νότο της Ευρώπης, αέρα στον Βορρά, υδροηλεκτρικά στο κέντρο με τις Άλπεις και κάποιες χώρες έχουν και πυρηνικά. Για να είμαστε ανταγωνιστικοί και να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει μαζικά στα δίκτυά της και να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα», κατέληξε ο κ. Ιμπέρ, προσθέτοντας με νόημα ότι «αν μία χώρα της Ευρώπης δεν έχει διασυνδέσεις με άλλες χώρες και βασίζει την ενεργειακή της ασφάλεια μόνο στα ορυκτά καύσιμα, τότε βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο», μια διατύπωση που φαίνεται να «φωτογραφίζει» την Κύπρο, το μοναδικό κράτος της ΕΕ που παραμένει «ενεργειακό νησί».

Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr