72 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές στον ΕΦΚΑ: Άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη

Aπό τον νόμο στην πράξη περνά η ρύθμιση για τις 72 δόσεις στις ασφαλιστικές οφειλές, καθώς με την εφαρμοστική εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ ανοίγει ο δρόμος για την υποβολή αιτήσεων

e-ΕΦΚΑ © Facebook

Σε εφαρμογή τίθεται η νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών 72 δόσεων, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2026.

Οι 72 δόσεις αφορούν παλιές ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ και τους λοιπούς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, η ρύθμιση δεν λειτουργεί ως γενική δεύτερη ευκαιρία για κάθε χρέος, καθώς οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά πρέπει να τακτοποιηθούν ξεχωριστά.

Προϋπόθεση οι οφειλές αυτές να μην ήταν ρυθμισμένες κατά την 21η Απριλίου 2026 ή να μην έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Οφειλές χρονικών περιόδων από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μεταγενέστερα πρέπει να εξοφληθούν ή να ρυθμιστούν με πάγια ρύθμιση (24 δόσεων).

Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζει πλέον τα 52 δισ. ευρώ με σχεδόν 7 στους 10 οφειλέτες να χρωστούν έως 15.000 ευρώ έκαστος.

Ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ

Για τους οφειλέτες που δεν πληρούν την ως άνω προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση θα εμφανίζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. κατά την επιλογή της ρύθμισης των 72 δόσεων ενημερωτικό μήνυμα αναφορικά με ύπαρξη ενεργής ρύθμισης. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 30 ευρώ μηνιαίως.

Μέσω του ΚΕΑΟ η αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, μέσω των υπηρεσιών του ΚΕΑΟ. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα κατά τον οποίο υποβάλλεται η αίτηση, ενώ η υπαγωγή στη ρύθμιση ολοκληρώνεται μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Για τη λειτουργία του νέου συστήματος, το ΚΕΑΟ έχει δημιουργήσει δύο νέους τύπους ρύθμισης. Ο τύπος 795 αφορά τις οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που εντάσσονται στις 72 δόσεις, ενώ ο τύπος 790 χρησιμοποιείται για την παράλληλη πάγια ρύθμιση οφειλών που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά, εφόσον απαιτείται ταυτόχρονη τακτοποίησή τους.

Το κρίσιμο σημείο είναι οι νέες οφειλές

Το σημείο που χρειάζεται προσοχή για όσους χρωστούν είναι οι νεότερες οφειλές, δηλαδή όσες δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Αυτές δεν μπαίνουν στις 72 δόσεις μαζί με τα παλιά χρέη, αλλά πρέπει να εξοφληθούν ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση.

Έτσι, ένας οφειλέτης που έχει παλιές ασφαλιστικές οφειλές έως το τέλος του 2023, αλλά ταυτόχρονα έχει αφήσει απλήρωτες και νεότερες εισφορές μέσα στο 2024, το 2025 ή το 2026, δεν αρκεί να κάνει αίτηση για τις 72 δόσεις αλλά θα πρέπει παράλληλα να τακτοποιήσει και τις νέες οφειλές, ώστε να θεωρείται συνεπής απέναντι στον e-ΕΦΚΑ.

Αυτό στην πράξη δημιουργεί ένα διπλό σχήμα ρύθμισης. Οι παλιές οφειλές έως 31 Δεκεμβρίου 2023 εντάσσονται στις 72 δόσεις, ενώ οι νεότερες οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά οδηγούνται στην πάγια ρύθμιση. Η εγκύκλιος αποτυπώνει τεχνικά αυτόν τον διαχωρισμό, προβλέποντας διαφορετικούς τύπους ρύθμισης για τα παλιά και τα νέα χρέη.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Ωστόσο, η ένταξη στις 72 δόσεις δεν σημαίνει ότι ο οφειλέτης «κλειδώνει» οριστικά την προστασία. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις, καθώς και αν δεν εξοφλούνται ή δεν τακτοποιούνται οι τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να είναι συνεπείς όχι μόνο στην πληρωμή των δόσεων για τα παλιά χρέη, αλλά και στις νέες εισφορές που δημιουργούνται μετά την ένταξη στη ρύθμιση. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να χάσουν τα ευεργετήματα και να επιστρέψουν στο καθεστώς αναγκαστικής είσπραξης.

Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, ο οφειλέτης μπορεί να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ αναστέλλονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης υπό τις προϋποθέσεις του νόμου. Ωστόσο, το Δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματά του για διασφάλιση της οφειλής, όπως εγγραφή υποθήκης, συμψηφισμούς ή περιορισμούς στην ασφαλιστική ενημερότητα σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων.