Κατασκευές: Φουντώνει η “μάχη” των εργολάβων για το πτυχίο της 7ης τάξης

Στην τελική φάση η διαδικασία αναβάθμισης του εργοληπτικού πτυχίου της ΕΚΤΕΡ στην 7η τάξη. Τα σχέδια της Δομικής Κρήτης και της Ιnterkat

Κατασκευές © Unsplash

Tον Ιούνιο, εκτός απροόπτου, η EΚΤΕΡ αναμένεται να αποκτήσει το εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης, σε μια συγκυρία όπου ο ανταγωνισμός μεταξύ των ισχυρών μεσαίων εργοληπτικών ομίλων για την είσοδο στην ανώτατη βαθμίδα του κατασκευαστικού κλάδου εντείνεται αισθητά. Την ίδια ώρα, η Δομική Κρήτης επιταχύνει τις κινήσεις της για να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, ενώ η Interkat έχει ήδη κάνει το αποφασιστικό βήμα, αποκτώντας πτυχίο 7ης τάξης στην κατηγορία της οδοποιίας.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνει τη νέα ανακατάταξη δυνάμεων στον κατασκευαστικό κλάδο, με εταιρείες που τα τελευταία χρόνια ενισχύουν σταθερά το αποτύπωμά τους να διεκδικούν πλέον θέση τους στο στενό «κλαμπ» των ισχυρών του κατασκευαστικού κλάδου, δίπλα σε ομίλους όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AKTOR, METKA και ΑΒΑΞ.

Η απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου θεωρείται ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση, καθώς η ΕΚΤΕΡ επιδιώκει αναβάθμιση σε πολλαπλές κατηγορίες έργων και όχι μόνο σε μία δραστηριότητα, όπως έκανε η Interkat. Αυτό συνεπάγεται σημαντικά μεγαλύτερο όγκο ελέγχων και δικαιολογητικών, στοιχείο που, σύμφωνα με τη διοίκηση, εξηγεί και τη χρονική καθυστέρηση της διαδικασίας.

Το μεγάλο logistics hub της ΠΑΕΓΑΕ

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤΕΡ θέλοντας να μπει δυναμικά στο γκρουπ των ισχυρών συμμετέχει ενεργά σε σειρά σημαντικών διαγωνισμών και projects. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει το μεγάλο logistics hub της ΠΑΕΓΑΕ στη Μαγούλα, μια επένδυση που εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους αποθήκευσης και διανομής στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση για τον διαγωνισμό, καθώς η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών  βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι Άβαξ, ΑΚΤΟR και METKA.

Nέοι διεκδικήσεις στο Ελληνικό

Ιδιαίτερα ενεργή εμφανίζεται η ΕΚΤΕΡ και στα έργα του The Ellinikon, όπου ενισχύει σταδιακά την παρουσία της μέσω συνεργασιών και νέων αναθέσεων. Η εταιρεία συνεργάζεται ήδη με την Orilina Properties για την κατασκευή του φέροντος οργανισμού του Yacht Club στη Μαρίνα Αγίου Κοσμά, με τις εργασίες εκσκαφών και σκυροδεμάτων να έχουν ήδη ξεκινήσει. Το έργο αφορά κτίριο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και χώρων ψυχαγωγίας τριών ορόφων με δύο υπόγεια επίπεδα, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3,53 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση του project αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2026. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤΕΡ έχει κληθεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό και για τη δεύτερη φάση του Yacht Club μαζί με άλλους κατασκευαστικούς ομίλους, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες.

Η παρουσία της εταιρείας στο Ελληνικό ενισχύεται περαιτέρω μέσω της πρόσφατης ανάληψης των εργασιών για το οικιστικό συγκρότημα «Marina Residences by Kengo Kuma», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2027.

Ποιος κατασκευαστής θα αναλάβει το σχολικό συγκρότημα του Κωστέα-Γείτονα

Στα projects που βρίσκονται στο «ραντάρ» της ΕΚΤΕΡ περιλαμβάνεται και το νέο σχολικό συγκρότημα των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα–Γείτονα στο Ελληνικό, το οποίο προγραμματίζεται να λειτουργήσει το φθινόπωρο του 2027.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, στη διαδικασία φέρονται να συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Vitael, Diolkos και ΑΤΕΣΕ, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει οριστική κατάληξη ή να έχουν «κλειδώσει» τα τελικά σχήματα που θα διεκδικήσουν το έργο.

Θέμα χρόνου είναι να πέσουν και οι τελικές υπογραφές , στο έργο μελέτης, κατασκευής, χρηματοδότησης και τεχνικής διαχείρισης πέντε νέων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό 33%, σε συνεργασία με τις ΕΡΕΤΒΟ και TENA.

Σε οικονομικό επίπεδο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της ΕΚΤΕΡ αυξήθηκε στα 62,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2025, ενισχύοντας σημαντικά τη μελλοντική ορατότητα εσόδων της εταιρείας.

Παράλληλα, η καθαρή θέση διαμορφώθηκε στα 13,84 εκατ. ευρώ έναντι 13,54 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια υποχώρησε αισθητά στο 7,9% από 43,7%, αντανακλώντας τη βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης και τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ευελιξία της εταιρείας.

Η Δομική Κρήτης και ο τριπλός κόμβος του Σκαραμαγκά

Την ίδια ώρα, στο «φουλ» βρίσκονται και οι κινήσεις της Δομικής Κρήτης για την είσοδο στην 7η τάξη, με την εταιρεία να επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω το αποτύπωμά της στα μεγάλα έργα υποδομών. Συγκεκριμένα, εκτός απρόοπτου μαζί με την ΜΕΤΚΑ, αναμένεται να υπογράψουν τέλη Ιουνίου τη σύμβαση για το έργο κατασκευής των τριών ανισόπεδων κόμβων στον Σκαραμαγκά και την ολοκλήρωση τμήματος της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αποσυμφόρηση της δυτικής Αττικής. Αυτή τη στιγμή, η σύμβαση βρίσκεται για έλεγχο στο ελεγκτικό συνέδριο και σύντομα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως.

Elounda Hills και μοντέλο ECI

Παράλληλα, η Δομική Κρήτης συμμετέχει μαζί με τις AKTOR και Mirum στην ανάπτυξη του μεγάλου τουριστικού project Elounda Hills στην Ελούντα, μέσω μοντέλου Early Contractor Involvement (ECI). Οι εργασίες εκτός απροόπτου μαθαίνουμε ότι θα αρχίσουν τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μαρίνα, ξενοδοχεία και κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

Η επιλογή του μοντέλου ECI επιτρέπει στους κατασκευαστές να εμπλακούν από νωρίς στη διαδικασία ωρίμανσης του έργου, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση τεχνικών λύσεων και στον έλεγχο του κόστους πριν από την οριστικοποίηση των μελετών. Η περίοδος 2027-2028 αναμένεται να είναι η πιο έντονη κατασκευαστικά, ενώ η συνολική ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Νέα φάση ανάπτυξης για την Interkat με βλέμμα στα μεγάλα έργα

Με το νέο εργοληπτικό πτυχίο να ανοίγει την πόρτα για συμμετοχή σε διαγωνισμούς αυξημένων απαιτήσεων, η Interkat φαίνεται να περνά σε μια νέα φάση ανάπτυξης, στρέφοντας πλέον το βλέμμα της σε έργα υψηλού προϋπολογισμού και στρατηγικής σημασίας. Η αναβάθμιση της εταιρείας θεωρείται κομβικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά, σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνισμός για τα μεγάλα projects εντείνεται.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει τη διεκδίκηση νέων έργων το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ΣΔΙΤ, αλλά και σε έργα λιμενικών υποδομών και μαρινών,  έναν τομέα στον οποίο, όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις και μεγάλες επενδυτικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Interkat συμμετέχει και στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Port of Lavrio για την πώληση του 51% της OLL S.A., μέσω κοινοπραξίας με τις Beaufort Sea Shipping Corporation και Newsphone Hellas S.A.. Το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη προκριθεί στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, μαζί με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα σχήματα.