Τον στόχο της ΕΛ.Α.Σ. να αναμετρηθεί «στα ίσα» με τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτησή του με τη δημοσιογράφο Φανή Παπαγεωργίου στο 30ό Annual Government Roundtable του Economist.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ιδρύθηκε προκειμένου να καλύψει ένα κενό στο πολιτικό σύστημα, τόσο στο πεδίο του αντιπολιτευτικού ελέγχου όσο και στην προοπτική συγκρότησης μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Όπως ανέφερε, στην ελληνική κοινωνία επικρατεί απογοήτευση, με την ΕΛ.Α.Σ. να επιδιώκει να εμφανιστεί με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο, ως «κυβερνώσα Αριστερά» και όχι ως δύναμη διαμαρτυρίας.
Σε ερώτηση για τον χρόνο των εκλογών, σημείωσε ότι η σχετική απόφαση αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του θα προσέλθει στην εκλογική αναμέτρηση με στόχο τη νίκη απέναντι στη ΝΔ και τον σχηματισμό κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Οι προτάσεις για οικονομία και παιδεία
Αναφερόμενος στην πολιτική φυσιογνωμία της ΕΛ.Α.Σ., ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι φιλοδοξία της είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης τριών διακριτών ρευμάτων: της σοσιαλδημοκρατίας, της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Για την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια στην οποία θα ενταχθεί, ανέφερε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν πλησιάσουν οι ευρωεκλογές, καθώς προτεραιότητα αποτελεί η μάχη των εθνικών εκλογών.
Στο οικονομικό πεδίο, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός εθνικού ταμείου ανάπτυξης, το οποίο, σύμφωνα με όσα είπε, θα μπορούσε να εξασφαλίζει από 3 έως 4 δισ. ευρώ ετησίως για τη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Παράλληλα, ζήτησε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, υποστηρίζοντας ότι η μισθωτή εργασία επιβαρύνεται φορολογικά κατά 25% περισσότερο σε σχέση με τον μεγάλο πλούτο.

Ο Αλέξης Τσίπρας © EUROKINISSI
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επανέλαβε την πρόταση για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, με εξαίρεση τις σχολές πολύ υψηλής ζήτησης, σημειώνοντας ότι οι αναλυτικές προτάσεις της ΕΛ.Α.Σ. θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε, το λύκειο έχει μετατραπεί σε εξεταστικό προθάλαμο των πανεπιστημίων, ενώ τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ ετησίως για φροντιστήρια, κυρίως για τους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν ευρωπαϊκά μοντέλα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ώστε να περιοριστούν η πίεση και οι συναισθηματικές επιπτώσεις που προκαλεί στους νέους ο έντονος ανταγωνισμός.
Επίθεση σε Μητσοτάκη για εθνικά
Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι εγκατέλειψε το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ακολουθεί τη λογική του «πρόθυμου και δεδομένου εταίρου».
«Η διαφορά μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι εγώ πάντοτε διαπραγματεύτηκα για τα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στην υποτακτικότητα και στην προσπάθεια εξευμενισμού ξένων ηγετών. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά τους ηγέτες που διεκδικούν και διατηρούν σταθερές θέσεις.
Ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ. άσκησε κριτική και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε αδύναμες και χωρίς σαφή γεωπολιτικό προσανατολισμό. Ζήτησε την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, την αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία, τη διπλωματική αντιμετώπιση του ζητήματος των πυρηνικών του Ιράν, τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.
Για τη Ρωσία, σημείωσε ότι θα καταδίκαζε την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα ακολουθούσε την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, αλλά δεν θα διέκοπτε όλους τους διπλωματικούς διαύλους. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ των χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης και όχι στον «σκληρό πυρήνα της αντιρωσικής υστερίας».
Τέλος, αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι διατηρεί απειλή πολέμου απέναντι σε συμμαχική χώρα και κατέχει κυπριακά εδάφη, δεν πιέζεται να αλλάξει στάση αλλά, αντιθέτως, επιβραβεύεται.
