Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα απέστειλε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Με φόντο την εξαγγελία των τουρκικών θαλάσσιων πάρκων και τις πρόσφατες τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άνοιξε τα χαρτιά του στην εκπομπή Απέναντι Μικρόφωνα με τον Σωτήρη Ξενάκη και τον Βασίλη Σκουρή.
Αρχικά, ο υπουργός αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «με τη Διακήρυξη των Αθηνών, είχαμε ένα δομημένο διάλογο με την Τουρκία, με στόχο να αποφεύγονται οι εντάσεις, που εξελίσσονται σε κρίσεις. Δεν περιμέναμε ότι η Τουρκία θα αποστεί από θέσεις δεκαετιών».
«Καταφέραμε από τότε να αποφύγουμε τις μεγάλες κρίσεις και τις εντάσεις, να μειωθούν οι παραβιάσεις. Οι αξιώσεις της Τουρκίας παραμένουν και αρκετές φορές εκφράζονται με προκλητικό τρόπο» πρόσθεσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η Διακήρυξη των Αθηνών εξακολουθεί να ισχύει. Ακόμα κι αν διαφωνείς, οφείλεις να συζητάς».
Όπως επεσήμανε, η πολιτική διαλόγου με την Τουρκία ωφέλησε. «Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση. Ο χρόνος που μεσολάβησε μας έδωσε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».
Ο Γ. Γεραπετρίτης για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης
Ο υπουργός είπε ότι είναι ένα έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, οφείλει να γίνεται σεβαστό από όλους. «Θα πραγματοποιηθεί με βάση τον προγραμματισμό της εταιρείας, τους επόμενους μήνες, πιθανότατα και μέσα στο 2026. Το Διεθνές δίκαιο είναι σαφές. Δεν απαιτείται για το έργο η άδεια της Τουρκίας και δε θα ζητηθεί.
Όσον αφορά πιθανή αντίδραση της Τουρκίας, είπε ότι είμαστε έτοιμοι. «Δεν ανησυχούμε, έχουμε αυξημένη προσοχή, προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο».
Ο Γ. Γεραπετρίτης σχετικά με τη νομοθέτηση Γαλάζιας Πατρίδας από την Τουρκία
«Δεν υπάρχει γνωστό χρονοδιάγραμμα και σαφή στοιχεία. Είναι ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης. Ένας τέτοιος νόμος δεν έχει νομική συνέπεια εξωτερικά. Είναι ενέργεια-αντίδραση σε δικές μας πρωτοβουλίες (δικός μας Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός)». είπε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα έχει προβάδισμα και η Τουρκία ακολουθεί. Εκείνο που διαφοροποιεί το σήμερα από το χθες, είναι ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί, είναι μπροστά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες”.
Σχετικά με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή. Άρα, είναι το πρώτο στοιχείο υποκρισίας. Όπως εξήγησε: «Ενόσω όλοι συμφωνούν για τη στάση με την Τουρκία και το ότι πρέπει να συζητάμε, κάθε φορά που υπάρχει κίνηση της Τουρκίας, λένε ότι πρέπει να αντιδράμε. Δε θα πρέπει να ανησυχεί η αντιπολίτευση. Σε κάθε τυχόν αυθαιρεσία, θα υπάρχει μία απάντηση εκ μέρους της Ελλάδας».
Ο υπουργός είπε ότι είναι σεβαστές οι αντιδράσεις του καθενός. Όπως ανέφερε: «Κατηγορεί τη ΝΔ, όταν ο ίδιος συμμαχούσε με το ΠΑΣΟΚ. Κατηγορεί για την Τουρκία, όταν ο ίδιος συζητούσε με την Τουρκία, ταξίδεψε στην Άγκυρα, συνάντησε με τον Ερντογάν. Η απάντηση είναι απλή. Ας δει κάποιος αν το 2012-2015 υπήρχε αποτέλεσμα, σε σχέση με το σήμερα. Η ελληνική εθνική θέση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Δεν κάνω αντίθεση, θέλω να αναδείξω ότι όταν μιλάμε για θέματα εθνικής πολιτικής, θα πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, όχι με γενικότητες».
