Γ.Δ.
1491.71 -0,13%
ACAG
+0,16%
6.13
CENER
+0,34%
8.73
CNLCAP
-4,79%
7.95
DIMAND
-0,74%
9.38
OPTIMA
-0,34%
11.6
TITC
-0,32%
30.9
ΑΑΑΚ
0,00%
7
ΑΒΑΞ
-0,24%
1.652
ΑΒΕ
0,00%
0.487
ΑΔΜΗΕ
+1,82%
2.24
ΑΚΡΙΤ
+4,07%
0.895
ΑΛΜΥ
-0,71%
2.8
ΑΛΦΑ
+1,58%
1.6665
ΑΝΔΡΟ
0,00%
6.86
ΑΡΑΙΓ
-1,35%
13.12
ΑΣΚΟ
+0,75%
2.7
ΑΣΤΑΚ
-0,56%
7.16
ΑΤΕΚ
0,00%
0.422
ΑΤΡΑΣΤ
+0,96%
8.38
ΑΤΤ
0,00%
11
ΑΤΤΙΚΑ
+1,68%
2.42
ΒΑΡΝΗ
0,00%
0.24
ΒΙΟ
+0,99%
6.13
ΒΙΟΚΑ
-1,85%
2.66
ΒΙΟΣΚ
0,00%
1.39
ΒΙΟΤ
+0,78%
0.258
ΒΙΣ
0,00%
0.162
ΒΟΣΥΣ
+3,36%
2.46
ΓΕΒΚΑ
-3,10%
1.565
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,72%
16.76
ΔΑΑ
+0,22%
8.35
ΔΑΙΟΣ
0,00%
3.78
ΔΕΗ
-0,26%
11.65
ΔΟΜΙΚ
0,00%
4.65
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+1,49%
0.34
ΕΒΡΟΦ
+0,30%
1.685
ΕΕΕ
+0,31%
32.3
ΕΚΤΕΡ
-0,69%
4.3
ΕΛΒΕ
0,00%
5.05
ΕΛΙΝ
-1,21%
2.45
ΕΛΛ
-0,70%
14.1
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,75%
2.66
ΕΛΠΕ
-1,76%
8.655
ΕΛΣΤΡ
+2,98%
2.42
ΕΛΤΟΝ
-0,32%
1.866
ΕΛΧΑ
-0,49%
2.015
ΕΝΤΕΡ
0,00%
7.84
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.152
ΕΠΣΙΛ
+0,50%
12.06
ΕΣΥΜΒ
-0,72%
1.38
ΕΤΕ
-1,76%
8.35
ΕΥΑΠΣ
+0,31%
3.28
ΕΥΔΑΠ
+0,50%
6.02
ΕΥΡΩΒ
+2,09%
2.1
ΕΧΑΕ
-1,87%
5.25
ΙΑΤΡ
0,00%
1.725
ΙΚΤΙΝ
+4,12%
0.43
ΙΛΥΔΑ
-4,32%
1.77
ΙΝΚΑΤ
-1,12%
5.29
ΙΝΛΙΦ
-0,80%
4.94
ΙΝΛΟΤ
+2,11%
1.164
ΙΝΤΕΚ
-0,16%
6.07
ΙΝΤΕΡΚΟ
+0,46%
4.34
ΙΝΤΕΤ
-1,56%
1.265
ΙΝΤΚΑ
+1,41%
3.6
ΚΑΜΠ
0,00%
2.7
ΚΑΡΕΛ
-0,58%
342
ΚΕΚΡ
-1,63%
1.505
ΚΕΠΕΝ
0,00%
2
ΚΛΜ
-0,62%
1.615
ΚΟΡΔΕ
0,00%
0.536
ΚΟΥΑΛ
-2,60%
1.274
ΚΟΥΕΣ
-1,86%
5.79
ΚΡΕΚΑ
0,00%
0.28
ΚΡΙ
+1,85%
11
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.84
ΚΥΡΙΟ
-2,17%
1.35
ΛΑΒΙ
+1,46%
0.97
ΛΑΜΔΑ
-2,54%
6.9
ΛΑΜΨΑ
0,00%
34.4
ΛΑΝΑΚ
0,00%
1.07
ΛΕΒΚ
0,00%
0.358
ΛΕΒΠ
-26,15%
0.288
ΛΙΒΑΝ
0,00%
0.125
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.45
ΛΟΥΛΗ
-1,08%
2.75
ΜΑΘΙΟ
0,00%
1.015
ΜΕΒΑ
+1,03%
3.91
ΜΕΝΤΙ
-2,68%
2.9
ΜΕΡΚΟ
0,00%
48
ΜΙΓ
-1,50%
3.95
ΜΙΝ
0,00%
0.57
ΜΛΣ
0,00%
0.57
ΜΟΗ
+0,22%
27.9
ΜΟΝΤΑ
0,00%
3.19
ΜΟΤΟ
+0,33%
3.03
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.72
ΜΠΕΛΑ
-1,71%
27.52
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.37
ΜΠΡΙΚ
+0,25%
1.97
ΜΠΤΚ
0,00%
0.48
ΜΥΤΙΛ
+0,78%
38.64
ΝΑΚΑΣ
0,00%
2.92
ΝΑΥΠ
-1,71%
0.92
ΞΥΛΚ
-1,67%
0.294
ΞΥΛΚΔ
0,00%
0.0002
ΞΥΛΠ
0,00%
0.44
ΞΥΛΠΔ
0,00%
0.0025
ΟΛΘ
+2,35%
21.8
ΟΛΠ
-0,79%
25.2
ΟΛΥΜΠ
0,00%
2.77
ΟΠΑΠ
0,00%
15.54
ΟΡΙΛΙΝΑ
+1,52%
0.935
ΟΤΕ
+0,85%
14.22
ΟΤΟΕΛ
-0,94%
12.66
ΠΑΙΡ
+0,43%
1.16
ΠΑΠ
+0,79%
2.55
ΠΕΙΡ
-0,46%
3.866
ΠΕΤΡΟ
-0,64%
9.26
ΠΛΑΘ
+0,12%
4.045
ΠΛΑΚΡ
0,00%
16
ΠΡΔ
-0,68%
0.294
ΠΡΕΜΙΑ
+1,19%
1.194
ΠΡΟΝΤΕΑ
0,00%
7.8
ΠΡΟΦ
+1,32%
5.37
ΡΕΒΟΙΛ
-0,59%
1.69
ΣΑΡ
-0,18%
11.38
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
-9,41%
0.0385
ΣΕΝΤΡ
-1,30%
0.379
ΣΙΔΜΑ
+0,79%
1.91
ΣΠΕΙΣ
-1,77%
7.76
ΣΠΙ
+0,56%
0.716
ΣΠΥΡ
0,00%
0.19
ΤΕΝΕΡΓ
+0,55%
18.4
ΤΖΚΑ
-0,62%
1.6
ΤΡΑΣΤΟΡ
-2,61%
1.12
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
+0,11%
1.742
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΙΕΡ
0,00%
0.359
ΦΛΕΞΟ
0,00%
8.2
ΦΡΙΓΟ
-3,08%
0.252
ΦΡΛΚ
-1,20%
4.1
ΧΑΙΔΕ
-6,47%
0.65

Με seating στο εστιατόριο ή χαλαρά σε ταβερνείο;

Έχετε παρατηρήσει πως στα περισσότερα εστιατόρια αρχίζει να είναι καθεστώς το seating; «Το τραπέζι σας θα είναι διαθέσιμο από τις 8 έως τις 10». «Έχουμε μια διαθεσιμότητα από τις 7 έως τις 9». Και όσο αυξάνεται η τάση, αυξάνεται και η δυσαρέσκεια των πελατών.

Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι απλά: Το εστιατόριο βασίζει τη βιωσιμότητά του σε μερικούς απλούς άξονες:

  • Κόστος υλικών (ναι, φυσικά και θα έχει περισσότερο κέρδος με κατώτερης ποιότητας υλικά). Και το κόστος αυτό τελευταία έχει αυξηθεί δραματικά. Τα κατώτερης ποιότητας υλικά όμως θα ρίξουν αισθητά το επίπεδο των πιάτων.
  • Τιμές των πιάτων. Φυσικά και θα μειωθεί ο κόσμος που θέλει να φάει εκεί αν ξεπεραστεί ένα λογικό όριο αύξησης τιμών.
  • Λειτουργικά έξοδα. Μέσα σε αυτά και ο αριθμός προσωπικού με τις αποδοχές τους. Άρα και ποιότητα του σέρβις. Σημειώστε επιπλέον και το εξής; Εδώ το προσωπικό αμείβεται με κανονικό μισθό από την επιχείρηση και όχι από τα φιλοδωρήματα που έχουν γίνει υποχρεωτικά μέρος του λογαριασμού όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Θα μπορούσε λοιπόν το εστιατόριο να μειώσει το προσωπικό; Ναι αλλά με μεγάλη υποχώρηση στην ποιότητα της εξυπηρέτησης.
  • Και τέλος, το λεγόμενο turnover στο εξωτερικό ή «δίπλωμα» των τραπεζιών.  Που για να γίνει, ειδικά σε Παρασκευές και Σάββατα, θα πρέπει να εφαρμοστεί το slot ή «seating». Δηλαδή το σύστημα «έχεις 2 – 2,5 ώρες για να φας σαν άνθρωπος αλλά μετά θα πρέπει να καθίσουν άλλοι πελάτες στο τραπέζι».

Από τις λύσεις αυτές, ποια νομίζετε πως είναι η πιο θεμιτή και τίμια προς τον πελάτη; Μάλλον αυτή η τελευταία που αφήνεται στην επιλογή του.

Η έξοδος με φίλους σε ένα εστιατόριο είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κοινωνικότητας. Δεν είναι ευχάριστο να φάμε με ωράριο και μετά από 2 ώρες να επιλέξουμε κι άλλο μαγαζί για να συνεχίσουμε με την παρέα μας, ή να το διαλύσουμε. Λογικό.

Μπορούμε όμως και να κρατήσουμε ένα τραπέζι για 3+ ώρες, όταν όλος σχεδόν όλος ο κόσμος που θα ήθελε να δοκιμάσει το ίδιο μαγαζί μπορεί να το κάνει μέσα στο ίδιο Σαββατόβραδο; Μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να χαζεύουμε τον κατάλογο με την μεταξύ μας διαβούλευση για κανένα μισάωρο μέχρι να αποφασίσουμε τι θα ρημαδοφάμε; Μπορούμε να έχουμε τον σερβιτόρο πάνω από το τραπέζι μας για κανένα τέταρτο να μας απαγγέλει το menu;

Η μέθοδος του time slot/seating ισχύει σχεδόν σε όλα τα καλά εστιατόρια στον πολιτισμένο κόσμο. Και μάλιστα εκεί είναι ακόμα πιο σφιχτό το χρονικό περιθώριο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ρητός περιορισμός ώρας, θα έχεις πάντα έναν πιεστικό σερβιτόρο να σε ρωτάει συνέχεια αν θα ήθελες κάτι άλλο. Κι αυτός είναι ένας ευγενικός τρόπος να σου πει «έφαγες, χουζούρεψες, αλλά φίλε μου άντε στο καλό να καθίσει και κανένας άλλος».

Φυσικά για να εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, υπάρχουν αδιαπραγμάτευτοι κανόνες που πρέπει να τηρήσει η επιχείρηση:

Το σέρβις πρέπει να είναι γρήγορο και αποτελεσματικό. Να πάρει την παραγγελία γρήγορα, η κουζίνα να έχει τη δυνατότητα να παρασκευάσει το πιάτο σε σύντομο χρόνο, ώστε να μείνει αρκετή ώρα στον πελάτη να απολαύσει το πιάτο με την ησυχία του, χωρίς να αγχώνεται για το αν θα προλάβει να πιεί ένα ακόμα ποτήρι κρασί ή αν θα φάει επιδόρπιο.

Και όλα αυτά με πολύ σωστό ρυθμό, ώστε να μην αγχώνεις και προσβάλεις τον πελάτη σου φέρνοντας όλα τα πιάτα ταυτόχρονα στο τραπέζι.

Ο πελάτης με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να νιώσει πως πλήρωσε πολλά χρήματα για λίγη ώρα (π.χ. πλήρωσα 60 ευρώ για δύο ώρες και μου ήρθε μισό ευρώ το λεπτό ρε κιαρατάδες!). Διότι το εστιατόριο δεν πουλά χρόνο παραμονής. Αλλά τη γευστική αξία των πιάτων, το σέρβις και την ατμόσφαιρα. Και πρέπει να φύγουμε με την αίσθηση πως απολαύσαμε ένα αξιόλογο δείπνο, μας περιποιήθηκαν και περάσαμε καλά.

Αν, λοιπόν, αποφασίσεις ότι το εστιατόριο αυτό είναι τόσο αξιόλογο (ή δημοφιλές), με εξαιρετικό φαγητό, με πολύ καλό service, με καλά υλικά, θα το επιλέξεις ακόμα και για ένα 2ωρο.

Αν όμως θες τα ευρώ που θα πληρώσεις να σου εξασφαλίσουν αρκετή ώρα για να πεις με την παρέα σου τα νέα του μήνα (και να μη χρειαστεί να πάτε και αλλού ξοδεύοντας περισσότερα), μπορείς πάντα να επιλέξεις ένα καλό ταβερνάκι, ένα μεζεδοπωλείο ή ένα τσιπουράδικο όπου η ιδέα είναι «καθόμαστε με την παρέα και το ένα ποτήρι φέρνει το επόμενο πιάτο». Ή και ένα μαγαζί που δεν έχει τόση ζήτηση ώστε να εφαρμόζει seating.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σου, αλλά πάντα θα πρέπει να έχεις την επίγνωση πως κανονικά, η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από τους συμβιβασμούς στην ποιότητα.

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!