Με απώλειες πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών την πρώτη του συνεδρίαση ως ανεπτυγμένη αγορά έπειτα από 13 χρόνια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις τράπεζες και τη Motor Oil, όπου συγκεντρώνεται περίπου το 60% της συναλλακτικής δραστηριότητας των πρώτων λεπτών.
Στα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 31 εκατ. ευρώ, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να απορροφούν περίπου το 53% και τη Motor Oil επιπλέον 7%. Χρηματιστηριακές πηγές αποδίδουν τη μεγάλη συγκέντρωση συναλλαγών στις τελευταίες κινήσεις κεφαλαίων που συνδέονται με τη μετάβαση της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των developed markets.
Οι πιέσεις στις τράπεζες είναι εμφανείς, με Eurobank και Εθνική να υποχωρούν πάνω από 1%, την Πειραιώς να κινείται στα 10,24 ευρώ και την Alpha Bank να διαφοροποιείται, καταγράφοντας οριακή άνοδο κοντά στα 4,74 ευρώ. Στον αντίποδα, αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται σε Metlen, Cenergy, Allwyn και Titan. Η Metlen ενισχύεται άνω του 2%, η Aegean κινείται περίπου 3% υψηλότερα, ενώ κέρδη κοντά στο 2% σημειώνει η Viohalco. Αντίθετα, πιέσεις δέχεται η Coca-Cola HBC, ενώ αρνητικά κινούνται και τα διυλιστήρια, με Motor Oil και Helleniq Energy να βρίσκονται στο κόκκινο.
Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται μετά το πρωτοφανές rebalancing της Παρασκευής, όταν ο τζίρος εκτοξεύθηκε στα 4,26 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ του 2008.
Περισσότερα από 3,8 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια μέσα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, καθώς τα passive funds προχώρησαν στις απαραίτητες αναπροσαρμογές των χαρτοφυλακίων τους ενόψει της επίσημης μετάβασης του ΧΑ στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.
Οι εκτιμήσεις της JP Morgan έκαναν λόγο για περίπου 2,8 δισ. δολάρια νέων παθητικών κεφαλαίων προς ελληνικές μετοχές, με σχεδόν το 80% των προβλεπόμενων εισροών να κατευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Παράλληλα, εννέα ελληνικοί τίτλοι -Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ και Metlen- εντάσσονται στον STOXX Europe 600, διευρύνοντας τη βάση των διεθνών χαρτοφυλακίων που παρακολουθούν την ελληνική αγορά.
Με το τεχνικό σκέλος του rebalancing να έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, η προσοχή στρέφεται πλέον στο κατά πόσο οι αυξημένες ξένες τοποθετήσεις θα αποκτήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Χρηματιστές θεωρούν αναμενόμενες τις σημερινές ρευστοποιήσεις, καθώς η ένταξη στις ανεπτυγμένες αγορές είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Το επόμενο τεστ για το ΧΑ θα είναι αν η αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα θα διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών κινήσεων των passive funds.
Το διεθνές περιβάλλον παραμένει πάντως υποστηρικτικό, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται ανοδικά και την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί προς τα 101 δολάρια το βαρέλι.
