Τι αλλάζει με τον νέο φόρο ακινήτων στους Δήμους

Πώς διαμορφώνεται το νέο δημοτικό τέλος ακινήτων που ενεργοποιείται το 2027 και τι σημαίνει για νοικοκυριά και ενοικιαστές

Ακίνητα, κατοικίες στην Αθήνα © Eurokinissi

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα αυξημένο φορολογικό βάρος για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν, καθώς ήδη καταβάλλουν σειρά φόρων και επιβαρύνσεων. Παρά τη συνεχιζόμενη στεγαστική κρίση και το υψηλό κόστος κατοχής και αξιοποίησης ενός ακινήτου, η φορολογική επιβάρυνση δεν περιορίζεται, αλλά παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα για χιλιάδες νοικοκυριά.

Και όχι μόνο αυτό. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα για το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε έναν διπλό φόρο στα ακίνητα τόσο από τους Δήμους όσο και από την περιφέρεια. Ωστόσο μετά από έντονες αντιδράσεις η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές αποσύροντας τη διάταξη που θα δημιουργούσε πρόσθετη διπλή επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση ουσιαστικά αποφεύγεται η επιβολή ενός επιπλέον τέλους, χωρίς όμως να αλλάζει η γενικότερη εικόνα της υψηλής φορολογίας στην ακίνητη περιουσία.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή στο σχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προβλεπόταν η επιβολή δύο νέων επιβαρύνσεων. Του Τέλους Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΤΠΑ) από τις Περιφέρειες και του Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ) από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, καταργήθηκε η πρόβλεψη για το Τέλος Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ διατηρήθηκε το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης, το οποίο θα αντικαταστήσει το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ).

Ετσι λοιπόν από την 1η Ιανουαρίου 2027 θα επιβάλλεται το νέο Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης (ΤΤΑ) και θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όπως συμβαίνει σήμερα για παράδειγμα με το ΤΑΠ.

Ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση συντελεστή που θα καθορίζεται από κάθε δήμο, από 0,3 έως 0,7 τοις χιλίοις, επί της αξίας που προκύπτει από:

-την επιφάνεια του ακινήτου σε τετραγωνικά μέτρα,

-την αντικειμενική τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο,

-τον συντελεστή παλαιότητας του ακινήτου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται με συντελεστή από 0,25 έως 0,35 τοις χιλίοις επί της ίδιας βάσης υπολογισμού, ενώ ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων αντιστοιχεί περίπου στο 50% του ποσού του ΤΑΠ. Το νέο τέλος θα αφορά:

  1. Ακίνητα εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμών. Συγκεκριμένα, θα επιβαρύνονται όλα τα ακίνητα που βρίσκονται:

-εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλης,

-εντός ορίων οικισμών που υπήρχαν πριν από το 1923,

-εντός οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

2. Κτίσματα εκτός σχεδίου.Θα αφορά επίσης κτίσματα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός οικισμών. Για τον υπολογισμό της αξίας τους θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων, αλλά και η αξία έκτασης διπλάσιας από αυτή που καταλαμβάνουν.

3. Δικαίωμα υψούν Στο τέλος θα υπάγεται και το δικαίωμα υψούν («αέρας»), εφόσον αυτό έχει καταγραφεί σε συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου.

Υπόχρεοι για την καταβολή του ΤΤΑ είναι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι επικαρπωτές και οι νομείς. Στην περίπτωση που ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος καταβάλλεται από ενοικιαστή, η επιβάρυνση θα εμφανίζεται στον λογαριασμό του. Ωστόσο, το ποσό του ΤΤΑ θα αφαιρείται από το μηνιαίο μίσθωμα.

Μια σημαντική παράμετρος είναι ότι οι δήμοι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να καθορίσουν υψηλότερο συντελεστή από το ανώτατο όριο του 0,7 τοις χιλίοις. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο εφόσον ειδική έκθεση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου αποδεικνύει ότι με τον ανώτατο συντελεστή τα έσοδα θα είναι χαμηλότερα από το 95% των συνολικών εσόδων που είχαν εισπραχθεί από ΤΑΠ και ΦΗΧ το οικονομικό έτος 2025. Σε αυτή την περίπτωση, το δημοτικό συμβούλιο θα μπορεί να αυξήσει τον συντελεστή μόνο μέχρι το επίπεδο που απαιτείται ώστε να επιτευχθεί το συγκεκριμένο ποσοστό εσόδων.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η νέα μορφή είσπραξης δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις, καθώς σε πολλούς δήμους οι επιβαρύνσεις αναμένεται να κινηθούν κοντά στα σημερινά επίπεδα ή ακόμη και χαμηλότερα. Παράλληλα, όμως, παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για τη συνολική φορολογική πίεση που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονης στεγαστικής κρίσης.

Εάν ο υπόχρεος δεν καταβάλει το τέλος και αφήσει απλήρωτους τρεις συνεχόμενους μηνιαίους λογαριασμούς ή έναν τριμηνιαίο λογαριασμό, ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχρεούται να προχωρήσει σε διακοπή της σύνδεσης. Η επανασύνδεση θα πραγματοποιείται μόνο μετά την εξόφληση των οφειλών προς τον πάροχο και τον αρμόδιο δήμο. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής δεν ζητήσει επαναφορά της ηλεκτροδότησης, ο πάροχος θα ενημερώνει τον δήμο ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την είσπραξη του οφειλόμενου ποσού.