Με ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από την διεθνή επενδυτική κοινότητα ολοκληρώθηκε το placement της CrediaBank, καθώς το βιβλίο προσφορών έκλεισε με υπερκάλυψη περίπου τρεις φορές, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων θεσμικών επενδυτών για τη μετοχή της τράπεζας.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 20:30 ώρα Ελλάδος, με τη Thrivest και άλλους ειδικούς επενδυτές, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά χρηματιστηριακές πηγές, να αντλούν το σύνολο των 250 εκατ. ευρώ που είχαν θέσει ως στόχο, ενώ οι συνολικές προσφορές που κατατέθηκαν προσέγγισαν τα 750 εκατ. ευρώ. Η ζήτηση, η οποία προήλθε αποκλειστικά από θεσμικά χαρτοφυλάκια, αποτυπώνει το ενδιαφέρον της αγοράς για τη νέα μετοχική σύνθεση και τις προοπτικές της CrediaBank.
Το placement αφορούσε αρχικά τη διάθεση τουλάχιστον του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από τη Thrivest, με την τιμή προσφοράς να έχει καθοριστεί στα 0,90 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, η τελική έκταση της συναλλαγής διευρύνθηκε, καθώς οι μετοχές που διατέθηκαν αντιστοιχούν πλέον περίπου στο 13,9% του μετοχικού κεφαλαίου.
Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά μέσω ισχυρών θεσμικών επενδυτών, στοιχείο που ενισχύει τη σημασία της κίνησης, καθώς η είσοδος νέων επενδυτών στο μετοχολόγιο αναμένεται να διευρύνει τη διεθνή επενδυτική βάση της τράπεζας.
Πριν από την ολοκλήρωση του placement, η Thrivest κατείχε το 40,73% της CrediaBank, αποτελώντας τον βασικό μέτοχο της τράπεζας, ενώ το Υπερταμείο διατηρεί συμμετοχή ύψους 29,36%.
Τον συντονισμό της διαδικασίας ανέλαβαν για την ελληνική αγορά η Pantelakis Securities και η Euroxx, ενώ σε διεθνές επίπεδο την ευθύνη είχαν οι Morgan Stanley και UBS, συμβάλλοντας στην προσέλκυση κεφαλαίων από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του placement έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, με την αγορά να αξιολογεί θετικά τις κινήσεις ενίσχυσης της μετοχικής βάσης και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων.
