Συνεχίστηκαν και σήμερα οι έρευνες για την ανεύρεση των 18 αγνοουμένων μετά τη ναυτική τραγωδία με τη βύθιση καταμαράν ανοικτά των Κατεχομένων, όπου 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη τη νύχτα με αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα με δυνατότητα νυχτερινής όρασης και πλοία να «σαρώνουν» την περιοχή.
Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 267 άτομα, 259 επιβάτες και οκτώ μέλη πληρώματος. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι, ενώ 241 άνθρωποι έχουν διασωθεί.
Στα Κατεχόμενα κηρύχτηκε από τη Δευτέρα 31 Αυγούστου έως τη δύση του ηλίου στις 2 Σεπτεμβρίου.
Η ναυτική τραγωδία ξεκίνησε λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου από την κατεχόμενη Κερύνεια, νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. Πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή μέσα αναφέρουν ότι επιβάτες εντόπισαν ότι υπήρχε εισροή υδάτων και ενημέρωσαν τον καπετάνιο και το πλήρωμα ζητώντας την επιστροφή τους στο λιμάνι.
Δεν είχαν αρκετά σωσίβια
Ο καπετάνιος φέρεται όμως να αδιαφόρησε για τις προειδοποιήσεις και συνέχισε την πορεία του προς το λιμάνι Τασουτζού της Τουρκίας. Η Daily Mail σημειώνει ότι οι επιβάτες φοβισμένοι έβαλαν σωσίβια, τα οποία όμως φέρεται να μην έφταναν για όλους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Τουμπάι Τουγιάν, η οποία μίλησε στο SkyNews, υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι το σκάφος ξεκίνησε εν μέσω κακοκαιρίας το ταξίδι του. «Μόλις αναχώρησαν, έπεσαν σε καταιγίδα. Όλοι οι επιβάτες τούς ζήτησαν να επιστρέψουν, αλλά δεν το έκαναν», δήλωσε.
Επιβάτες υποστήριξαν ότι άκουσαν μια έκρηξη από την πλώρη του πλοίου και το σκάφος άρχισε να ανατρέπεται. Τότε, επιβάτες άρχισαν να πηδούν από το σκάφος. Σύμφωνα με τους επιζώντες, ο καπετάνιος ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψε το σκάφος.
«Τα καθίσματα άρχισαν να επιπλέουν, ο καπετάνιος συνέχισε την πορεία του και η πλώρη εξερράγη», είπε ένας εκ των επιβατών.
AGGIORNAMENTO [30.08-17:00] #Cipro #Cyprus un traghetto passeggeri diretto salpato da Kyrenia e diretto al porto turco di Taşucu si sarebbe ribaltato a 7 km dalla costa settentrionale di Cipro.
A bordo 267 persone (259 passeggeri e 8 membri dell’equipaggio)
Bilancio provvisorio:… pic.twitter.com/6zEJl8j4D4— Emergenza24 (@Emergenza24) August 30, 2026
Ο πανικός που επικράτησε αποτυπώνεται σε βίντεο που αναρτήθηκαν, ενώ άλλα δείχνουν ανθρώπους να κάθονται στο αναποδογυρισμένο σκάφος περιμένοντας να διασωθούν.
Μιλώντας στο CNN Turk ο Εφέ Μούλτιτζι, ένας εκ των επιζώντων, δήλωσε: «Το πλοίο κινούνταν πολύ άσχημα. Ανέβαινε συνεχώς από το νερό και ξαναχτυπούσε με δύναμη. Τρανταζόταν».
Το πλοίο «ανασηκώθηκε ψηλά στον αέρα και στη συνέχεια έπεσε με δύναμη και συνετρίβη. Η μπροστινή αριστερή πλευρά άνοιξε και άρχισε να μπαίνει νερό», πρόσθεσε. «Κάποιοι αναγκάστηκαν να πηδήσουν χωρίς σωσίβιες κουλούρες ή γιλέκα. Ήταν κυριολεκτικά μια μάχη για επιβίωση», είπε.
Ο Ιμπραήμ Κανμπολάτ, σύμφωνα με το sigmalive, υποστήριξε ότι όταν επιβάτες ενημέρωσαν το πλήρωμα πως στο καταμαράν έμπαιναν νερά, η απάντηση που έλαβαν ήταν: «Είμαστε συνηθισμένοι, αυτό είναι φυσιολογικό».
«Άρχισε να εισέρχεται πολύ νερό. Τελικά, έσπασε ένα σημείο στο πλάι. Καθόμουν στην άκρη του παραθύρου. Το πλοίο άρχισε αμέσως να γέρνει. Ο υπάλληλος πήγε στο πίσω μέρος και μετά είπε: “Όλοι να τρέξουν προς τα πίσω”. Δεν έδωσε σωσίβιο σε κανέναν. Ο καθένας γλίτωσε με τις δικές του δυνάμεις», περιέγραψε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το πλοίο άρχισε να παίρνει νερά περίπου 20 με 25 λεπτά μετά την αναχώρηση, χωρίς, όπως υποστήριξε, να υπάρξει αντίδραση από το πλήρωμα.
«Η έλλειψη σωσιβίων ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς», είπε, αναφερόμενος και στα έντονα τραντάγματα που σημειώθηκαν στο πλοίο.
«Ήταν σαν να ήσουν σε γόνδολα», πρόσθεσε.
Ένας ιδιώτης έσωσε δεκάδες ανθρώπους με το σκάφος του
Άλλος αυτόπτης μάρτυρας της βύθισης του καταμαράν στα ανοιχτά της κατεχόμενης Κερύνειας περιγράφει τις δραματικές στιγμές που έζησε, καθώς συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης με το δικό του σκάφος.
Ο Φιράτ Γκεντσέρ ανέφερε ότι η θάλασσα ήταν ιδιαίτερα φουρτουνιασμένη και ότι, λίγο μετά την αναχώρηση του πλοίου, παρατήρησε ενδείξεις που τον ανησύχησαν. Λίγα λεπτά αργότερα ενημερώθηκε από την Ακτοφυλακή ότι το πλοίο βυθιζόταν.
#SONDAKİKA
KKTC’DE GEMİ FACİASI!Girne açıklarında 279 kişiyi taşıyan yolcu gemisi battı!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne açıklarında seyir halindeki katamaran tipi yolcu gemisi, henüz belirlenemeyen bir nedenle su alarak battı.
Bölgeye Sahil Güvenlik ekipleri sevk… pic.twitter.com/je5FmYCAuX
— Basın Gündemi (@Newsdiary0) August 30, 2026
Ο ίδιος έσπευσε στο σημείο και, μαζί με τα πληρώματα της Ακτοφυλακής, περισυνέλεξε ανθρώπους από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, στο σκάφος του επιβίβασε περίπου 35-40 άτομα, μεταξύ των οποίων 15-20 παιδιά, τα οποία μετέφερε σε ασφαλέστερο σημείο.
Περιγράφοντας τις δραματικές εικόνες, έκανε λόγο για «μάχη για τη ζωή» στη θάλασσα, καθώς άνθρωποι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια.
Υπό κράτηση ο καπετάνιος και άλλοι 7
Ο καπετάνιος και άλλα 7 άτομα τεθεί υπό κράτηση.
Ο «πρωθυπουργός» των Κατεχομένων, Ουνάλ Ουστέλ,, όπως σημειώνει το sigmalive, ανέφερε ότι το πλοίο ανατράπηκε όταν χτυπήθηκε διαδοχικά από δύο μεγάλα κύματα.
Σύμφωνα με τη δική του εκδοχή, μετά το πρώτο κύμα ο καπετάνιος επιχείρησε να επαναφέρει το καταμαράν, αλλά ακολούθησε δεύτερο κύμα, με αποτέλεσμα να αρχίσει η εισροή νερού.
Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, πάντως, ότι ο καπετάνιος αντιλήφθηκε την εισροή νερού λίγο μετά τον απόπλου προς τη Σελεύκεια της Μερσίνας και προσπάθησε να επιστρέψει στην Κερύνεια, χωρίς να τα καταφέρει.
