Στους Ρόμπερτ Χολ και Μάικλ Γούντφορντ το Νόμπελ Οικονομίας 2026

Το έργο των δύο οικονομoλόγων προσέφερε καθοριστικά εργαλεία στα πεδία των μικροοικονομικών θεμελίων της μακροοικονομικής σταθεροποίησης

Στους οικονομολόγους Ρόμπερτ Χολ και Μάικλ Γούντφορντ το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2026 © Nobel Prize

Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2026 απονεμήθηκε στους Αμερικανούς οικονομoλόγους Ρόμπερτ Ε. Χολ και Μάικλ Γούντφορντ.

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών βράβευσε τους δύο επιστήμονες για τη θεμελιώδη έρευνα και τη συμβολή τους στο πεδίο των «μικροοικονομικών θεμελίων της μακροοικονομικής σταθεροποίησης».

Το έργο των δύο οικονομoλόγων προσέφερε καθοριστικά εργαλεία για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αποφάσεις των επιμέρους οικονομικών φορέων, όπως οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, επηρεάζουν τη συνολική μακροοικονομική ισορροπία.

Παράλληλα, οι αναλύσεις τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, ενισχύοντας τη σταθερότητα των διεθνών αγορών.

Η φετινή βράβευση αναδεικνύει την καίρια σημασία της σύνδεσης της μικροοικονομικής θεωρίας με την άσκηση οικονομικής πολιτικής στην πράξη.

Στους δύο επιστήμονες απονεμήθηκε από κοινού το Βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας στην Οικονομική Επιστήμη στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, ενώ θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο των 12 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 1,19 εκατ. δολάρια).

«Το έργο των βραβευθέντων μας προσέφερε ένα σταθερό θεωρητικό υπόβαθρο για τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε γραπτή του τοποθέτηση ο Τζον Χάσλερ, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Βραβείο Οικονομικών Επιστημών.

«Χάρη σε αυτούς, είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για την αντιμετώπιση κλυδωνισμών στην οικονομία, όπως οι ενεργειακές κρίσεις ή οι αιφνίδιες μεταβολές στο επίπεδο κατανάλωσης των νοικοκυριών», πρόσθεσε ο ίδιος.