Το «πράσινο φως» έδωσαν σήμερα οι μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 530 εκατ. ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της εισηγμένης στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ και τη χρηματοδότηση του νέου επενδυτικού κύκλου του Διαχειριστή.
Η σχετική απόφαση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με βασικό στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ΑΔΜΗΕ ενόψει της υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου 2026-2029, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ σε έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, θα εισφέρει περίπου 510 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου του Διαχειριστή. Παράλληλα, ο ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, που ελέγχεται κατά 100% από το Ελληνικό Δημόσιο και κατέχει ποσοστό 25%, θα συμμετάσχει με περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ η κινεζική State Grid, με ποσοστό 24%, θα καλύψει το μερίδιό της με περίπου 240 εκατ. ευρώ. Οι τρεις μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ έχουν ήδη δεσμευθεί να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής τους, διατηρώντας αμετάβλητα τα ποσοστά τους μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ αποτελούν βασικό πυλώνα χρηματοδότησης του Στρατηγικού Σχεδίου 2026-2029 και του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034. Στόχος είναι η επιτάχυνση κρίσιμων έργων ηλεκτρικών διασυνδέσεων και η ενίσχυση του εθνικού συστήματος μεταφοράς, σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανάγκες του ενεργειακού συστήματος αυξάνονται λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ και της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων.
Μεταξύ των βασικών έργων που προβλέπονται στο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, η διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εκτιμά ότι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης, η οποία αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2029, φθάνοντας από τα 3,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται για το 2025 σε επίπεδα άνω των 6 δισ. ευρώ.
Σε οικονομικό επίπεδο, το Στρατηγικό Σχέδιο προβλέπει EBITDA 350-380 εκατ. ευρώ το 2026, έναντι περίπου 305 εκατ. ευρώ το 2025, καθώς και καθαρά κέρδη μετά φόρων 165-185 εκατ. ευρώ, από περίπου 130 εκατ. ευρώ το 2025. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να διατηρήσει πολιτική διανομής μερίσματος ύψους 50% των καθαρών κερδών, ενώ η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναμένεται να συνεχίσει να διανέμει σχεδόν το σύνολο των διανεμητέων κερδών στους μετόχους της.
Σε ό,τι αφορά τη δομή της συναλλαγής, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών να προχωρήσει εντός εξαμήνου στην υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, να καθορίσει το τελικό ύψος της έκδοσης, την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, καθώς και τους όρους κατανομής μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Παράλληλα, εγκρίθηκε η κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, επιλογή που σύμφωνα με τη διοίκηση επιτρέπει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, την προσέλκυση νέων θεσμικών επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη βελτίωση της διασποράς της μετοχής και την ταχύτερη ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Οι νέες μετοχές θα διατεθούν μέσω συνδυασμένης προσφοράς, η οποία θα περιλαμβάνει δημόσια προσφορά στην ελληνική αγορά για ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές, καθώς και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών. Η τελική τιμή διάθεσης θα προκύψει από τη διαδικασία book building και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην έκδοση. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τους υφιστάμενους μετόχους που θα συμμετάσχουν στην προσφορά, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό συμμετοχής τους μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου και να παραμείνει ανοικτό για τρεις συνεδριάσεις, με τη διάθεση των νέων μετοχών να πραγματοποιείται μέσω συνδυασμένης δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και διεθνούς βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.
Η ανακοίνωση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών
Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ (εφεξής η «Εταιρεία») ανακοινώνει, σύμφωνα με το άρθρο 4.1.1 σημείο 3 του Κανονισμού του Euronext Athens και το άρθρο 3.2 της Απόφασης 25/15.04.2024 της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Euronext Athens ότι την 11η Ιουνίου 2026, ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00, έλαβε χώρα Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου με συμμετοχή των Μετόχων από απόσταση σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης και χωρίς τη φυσική παρουσία αυτών στον τόπο διεξαγωγής της, σύμφωνα με το άρθρο 125 του ν. 4548/2018 και το άρθρο 8 του Καταστατικού της Εταιρείας.
Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν νόμιμα, είτε αυτοπροσώπως είτε νομίμως εκπροσωπούμενοι, μέτοχοι εκπροσωπούντες 153.524.700 κοινές ονομαστικές μετοχές και δικαιώματα ψήφου, επί συνόλου 232.000.000 κοινών ονομαστικών μετοχών μετά ψήφου, ήτοι ποσοστό 66,24% επί του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 50 του ν. 4548/2018, οι 216.000 ίδιες μετοχές της Εταιρείας δεν υπολογίστηκαν για τους σκοπούς της απαρτίας και της ψηφοφορίας.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας συζήτησε και έλαβε απόφαση επί του μόνου θέματος της ημερησίας διατάξεως ως κάτωθι:
ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ : Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ. 1, στοιχ. β’ του Ν. 4548/2018 μέχρι του ποσού των 530.000.000€. Κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 1 του Ν. 4548/2018. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, τον προσδιορισμό των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και του τρόπου και των λοιπών όρων διάθεσης των εκδοθησομένων μετοχών.
Επί του μοναδικού θέματος της Ημερήσιας Διάταξης, οι παραστάντες και ψηφίσαντες Μέτοχοι, εκπροσωπούντες 149.045.941 μετοχές της Εταιρείας επί συνόλου 153.524.700 μετοχών, κατόπιν νόμιμης ψηφοφορίας, ενέκριναν κατά πλειοψηφία (97,08%) [μέτοχοι εκπροσωπούντες 4.478.759 μετοχές καταψήφισαν, ενώ δεν υπήρξαν αποχές]:
1. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με καταβολή μετρητών και δυνατότητα μερικής κάλυψης μέχρι του ποσού των 530.000.000€, δια της εκδόσεως έως και 250.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,12 Ευρώ ανά μετοχή, δυνάμει του άρθρου 24, παρ. 1, στοιχ. β΄ του Ν. 4548/2018, κατά τα προβλεπόμενα κατωτέρω.
2. Την κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των υφισταμένων μετόχων, σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 1 του Ν. 4548/2018, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να προβεί, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ. 1, στοιχ. β΄, του Ν. 4548/2018, κατά τα προβλεπόμενα κατωτέρω.
3. Την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, σύμφωνα με το άρθρο 24, παρ. 1, στοιχ. β΄ του Ν. 4548/2018, προκειμένου:
(α) να αποφασίσει, σύμφωνα με άρθρο 24, παρ. 1, στοιχ. β΄ του Ν. 4548/2018 και με την προβλεπόμενη στο νόμο απαρτία και πλειοψηφία των μελών του, αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο πλαίσιο μίας ή περισσότερων συναλλαγών κατά ποσό που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 530.000.000€, ήτοι με την έκδοση έως 250.000.000 νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών της Εταιρείας, ονομαστικής αξίας 2,12 Ευρώ ανά μετοχή (οι «Νέες Μετοχές»), με την καταβολή μετρητών και δυνατότητα μερικής κάλυψης, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4548/2018 (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).
(β) να καθορίσει τους ειδικότερους όρους και το χρονοδιάγραμμα της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου με τη σχετική απόφασή του, σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις του Ν. 4548/2018, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά του ποσού της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, της προθεσμίας κάλυψης, της δομής της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, της δυνατότητας μερικής κάλυψης, της ονομαστικής αξίας και της τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης στην αλλοδαπή, των κατηγοριών των επενδυτών που θα δύνανται να συμμετέχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, των κριτηρίων κατανομής μεταξύ των διάφορων κατηγοριών επενδυτών στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό που θα εγγραφούν για την απόκτηση Νέων Μετοχών στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, περιλαμβανομένης της θέσπισης μηχανισμού προνομιακής/κατά προτεραιότητα κατανομής των Νέων Μετοχών, της σύναψης των απαραίτητων συμβάσεων με αλλοδαπούς ή/και ημεδαπούς χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές, οργανωτές, συντονιστές ή διαχειριστές, ή/και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών,
(γ) να προβαίνει, γενικότερα, σε κάθε απαραίτητη, αναγκαία ή σκόπιμη πράξη, ενέργεια και δικαιοπραξία για την υλοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της σχετικής τροποποίησης του Καταστατικού της Εταιρείας και της εισαγωγής των Νέων Μετοχών προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά της Κύριας Αγοράς της Euronext Athens, καθώς και
(δ) να παρέχει εντολή και πληρεξουσιότητα σε ένα ή περισσότερα εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που θα ενεργούν είτε από κοινού, είτε χωριστά, να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη πράξη σχετικά με τα ανωτέρω, που δεν θα απαιτεί την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τον Νόμο ή/και το Καταστατικό της Εταιρείας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να ασκήσει την ανωτέρω εξουσία Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου εφάπαξ ή με περισσότερες συναλλαγές και η ως άνω εξουσιοδότηση ισχύει για χρονικό διάστημα έξι
(6) μηνών.
Η Εταιρεία θα δημοσιεύσει και αναρτήσει στην ιστοσελίδα της www.admieholding.gr χωριστή ανακοίνωση με τα αναλυτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τις αποφάσεις που ελήφθησαν επί του μοναδικού θέματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 133 παρ. 2 του ν. 4548/2018, στο άρθρο 4.1.1(3) του Κανονισμού Euronext Athens, καθώς και στο άρθρο 3.3 της Απόφασης 25/15.04.2024 της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Euronext Athens.
