Εθνική: Υπερκάλυψη 5 φορές για το πράσινο ομόλογο

Η Εθνική Τράπεζα αντλησε 650 εκατ. ευρώ από το πράσινο ομόλογο με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ. Στο 3,5% το επιτόκιο

Ο Παύλος Μυλωνάς © Εθνική Τράπεζα

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για την έκδοση «πράσινου» ομολόγου εξαετούς διάρκειας με άντληση 650 εκατ. ευρώ και υπερκάλυψη πάνω από 5 φορές.

Η αρχική τιμολόγηση ήταν πέριξ του 3,86% αλλά λόγω των προσφορών, που ξεπέρασαν τα 3,5 δισ. ευρώ, υποχώρησε κοντά στο 3,53%.

Υπενθυμίζεται ότι, είναι η δεύτερη φορά που η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε αντίστοιχη έκδοση (green bond). Η πρώτη ήταν το 2020.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Εθνική διαθέτει, και με το παραπάνω, τα κεφαλαιακά αποθέματα που απαιτούνται, με αποτέλεσμα ο δείκτης MREL του Ομίλου να έχει ανέλθει σε 26,6% από το γ’ τρίμηνο, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3% κατά 130 μ.β.

Αντίστοιχα, η κεφαλαιακή επάρκεια, όπως αντανακλάται στον δείκτη CET11, διαμορφώθηκε σε 18,7%, περιλαμβάνοντας πρόβλεψη για διανομή 40% το 2025 επί των κερδών του 2024, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ενισχύεται κατά +130 μ.β. από την αρχή του έτους, σε 21,5%.

Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή αναχρηματοδότηση έργων με οικολογικό αποτύπωμα και για την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) .

Σημειώνεται ότι ο δείκτης MREL της ΕΤΕ ήταν στο 26,6% το γ’ τρίμηνο του 2024, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3% κατά 130 μ.β.

Διαβάστε επίσης

Metlen: Κατασκευάζει 3 φωτοβολταϊκά έργα 160 MW στην Ισπανία

Πώς η Σάλμα Χάγιεκ επαναπροσδιορίζει τη φιλανθρωπία


Μπαταρίες: Οι ανησυχίες της αγοράς και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα