ΟΤΕ: Άνοδος 2% σε έσοδα και 3% σε κέρδη, με ώθηση από οπτικές ίνες και κινητή

Αύξηση 3% στα προσαρμοσμένα EBITDA και 8% στα οργανικά έσοδα είχε ο ΟΤΕ, πίεση από τη χονδρική, αμετάβλητοι οι στόχο για το 2026

Ο CEO του ΟΤΕ Κώστας Νεμπής © ΟΤΕ / PowerGame.gr

Σε τροχιά επίτευξης των στόχων που έχει θέσει για το 2026 κινείται ο ΟΤΕ, που στο εννεάμηνο 2026 ανακοίνωσε ενισχυμένα έσοδα και προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, παρά τη σημαντική κάμψη στις υπηρεσίες διεθνούς χονδρικής. Η ανάπτυξη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας στηρίζεται κυρίως στην κινητή τηλεφωνία, στην επέκταση των οπτικών ινών και στις λύσεις πληροφορικής για επιχειρήσεις.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου ΟΤΕ ανήλθαν σε 2,598 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επίδοση υποτιμά τη δυναμική των δραστηριοτήτων του, καθώς η σταδιακή κατάργηση ορισμένων δραστηριοτήτων διεθνούς χονδρικής, σχεδόν μηδενικού περιθωρίου κέρδους, περιόρισε τα δημοσιευμένα μεγέθη. Εξαιρουμένης αυτής της επίδρασης, τα έσοδα αυξήθηκαν στο εννεάμηνο 8%.

Το προσαρμοσμένο EBITDA μετά από μισθώσεις (EBITDA AL) έφθασε τα 1,053 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 3%. Το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 40,5%, από 40,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Στο τρίτο τρίμηνο, το EBITDA AL αυξήθηκε κατά 3,1%, στα 371,4 εκατ. ευρώ, και το περιθώριο ενισχύθηκε κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, στο 42,1%. Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες και στη συγκράτηση του κόστους. Οι εξοικονομήσεις στο προσωπικό και οι βελτιώσεις στο έμμεσο κόστος αντιστάθμισαν τα υψηλότερα ενεργειακά έξοδα.

Ισχυρή κινητή, άλμα σε FTTH και FWA

Οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης. Τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 3,2% στο εννεάμηνο, στα 823,9 εκατ. ευρώ, και κατά 2% στο τρίτο τρίμηνο. Η πελατειακή βάση συμβολαίου έφθασε τα 3,2 εκατ., ενισχυμένη κατά 7,5% σε ετήσια βάση, καθώς συνεχίζεται η μετάβαση πελατών από την καρτοκινητή. Οι καθαρές νέες συνδέσεις συμβολαίου το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 49. Η χρήση δεδομένων αυξήθηκε κατά 18%, στα 24 GB ανά πελάτη τον μήνα, ενώ οι συσκευές 5G αντιστοιχούν πλέον στο 51% της ενεργής βάσης κινητής.

Στη σταθερή, τα έσοδα λιανικής μαζί με τις υπηρεσίες Data Communications αυξήθηκαν κατά 2%, στα 781,6 εκατ. ευρώ. Η διείσδυση των οπτικών ινών και η ζήτηση για ευρυζωνικές συνδέσεις υποστήριξαν την επίδοση. Οι συνδέσεις FTTH αυξήθηκαν κατά 45,2% σε ετήσια βάση και έφθασαν τις 739.000, αντιστοιχώντας στο 31% των ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο προστέθηκαν καθαρά 52.000 πελάτες.

Παράλληλα, η κάλυψη FTTH έφθασε σχεδόν τα 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις με βάση τον νέο ορισμό «homes passed», ενώ το δίκτυο με ενεργή γραμμή καλύπτει 2,3 εκατ. Τα έσοδα από Data Communications ενισχύθηκαν από προηγμένες λύσεις συνδεσιμότητας για επιχειρήσεις.

Δυναμική εμφανίζει και το Fixed Wireless Access (FWA), η ασύρματη σταθερή πρόσβαση: οι συνδρομητές υπερδιπλασιάστηκαν, από 62.000 σε 134.000, με 15.000 νέες συνδέσεις στο τρίμηνο. Η συνδρομητική τηλεόραση ξεπέρασε επίσης το ορόσημο των 800.000 πελατών, φθάνοντας τους 802.000, αυξημένους κατά 5,9% σε ετήσια βάση.

Η χονδρική πιέζει, οι λύσεις ICT αναπτύσσονται

Η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στις υπηρεσίες χονδρικής, τα έσοδα των οποίων μειώθηκαν κατά 35% στο εννεάμηνο, στα 286,9 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη συνδέεται κυρίως με την προγραμματισμένη παύση διεθνών δραστηριοτήτων που αποφέρουν σχεδόν μηδενικό περιθώριο. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.

Στον αντίποδα, τα έσοδα από System Solutions αυξήθηκαν κατά 45% στο εννεάμηνο, στα 405,7 εκατ. ευρώ, αν και στο τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός επιβραδύνθηκε στο 9%, καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ΟΤΕ επιδιώκει να διατηρήσει την ανάπτυξη μέσω έργων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και με λύσεις cloud, κυβερνοασφάλειας και τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμούς.

Τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 462 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 20% έναντι του 2025. Η σύγκριση επηρεάζεται από έκτακτη θετική φορολογική επίδραση 129,8 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι, σχετιζόμενη με τη ζημιά από την επένδυση στην Telekom Romania Mobile. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,1%, στα 488,9 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη EBIT ενισχύθηκαν κατά 4,3%, στα 629,1 εκατ. ευρώ.

Αμετάβλητοι οι στόχοι για το 2026

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις ανήλθαν σε 347,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,2% στο εννεάμηνο, παρά την άνοδο 27,7% στο τρίτο τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε σε 683 εκατ. ευρώ, ή 0,5 φορές το προσαρμοσμένο EBITDA σε δωδεκάμηνη βάση. Οι επενδύσεις σε πάγια ανήλθαν σε 441,8 εκατ. ευρώ, σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι.

Ο ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για προσαρμοσμένο EBITDA AL αυξημένο κατά περίπου 3% το 2026 και επενδύσεις κοντά στα 600 εκατ. ευρώ. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμώνται σε 750 εκατ. ευρώ, ή σε 570-580 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένη βάση, χωρίς ορισμένες έκτακτες φορολογικές επιδράσεις από την αποεπένδυση στη Ρουμανία. Η διοίκηση προειδοποιεί ότι το τέταρτο τρίμηνο θα συγκριθεί με ισχυρή βάση, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων ICT και των τιμών κινητής στα τέλη του 2025. Παρά την πίεση αυτή, εκτιμά ότι η ανάπτυξη σε FTTH, κινητή και System Solutions, μαζί με τη διαχείριση κόστους και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, στηρίζουν την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

googlenews
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!