Χωρίς πραγματική καταμέτρηση για περισσότερο από έναν χρόνο παραμένουν περίπου 75.000 παροχές ηλεκτρικής ενέργειας πανελλαδικά, δηλαδή το 1% του συνόλου. Πρόκειται για μία σημαντική εκκρεμότητα στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς για τις συγκεκριμένες παροχές λαμβάνεται υπόψη η εκτίμηση για την κατανάλωσή τους, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης των ποσοτήτων ρεύματος που έχουν χρησιμοποιηθεί.
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποσκοπεί νέο σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο συνδυάζει αυστηρότερη διαδικασία για τη διασφάλιση της πρόσβασης στους μετρητές, ακόμη και με αποκοπή της ηλεκτροδότησης, με αλλαγές στον τρόπο εκκαθάρισης των καταναλώσεων. Το σχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ, ενώ ο Διαχειριστής έχει ήδη δοκιμάσει σε περιορισμένη κλίμακα την προτεινόμενη διαδικασία, σχεδιάζοντας την επέκτασή της.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, το πρόβλημα αφορά περιπτώσεις στις οποίες δεν καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στα «ρολόγια» με υπαιτιότητα των χρηστών, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των συνεργείων καταμέτρησης. Πέρα από τις επιπτώσεις στην ακρίβεια των λογαριασμών, η παρατεταμένη έλλειψη πραγματικών ενδείξεων ενδέχεται να υποκρύπτει περιπτώσεις ρευματοκλοπής, ενώ μπορεί να συνδέεται και με κινδύνους για την ασφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.
Πότε μία παροχή θα χαρακτηρίζεται χρονίως ακαταμέτρητη
Βασική παράμετρος της εισήγησης είναι η καθιέρωση της έννοιας της «Χρονίως Ακαταμέτρητης Παροχής». Σε αυτή την κατηγορία προτείνεται να εντάσσονται οι παροχές για τις οποίες δεν έχει καταστεί δυνατή η λήψη πραγματικής ένδειξης για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών, λόγω υπαιτιότητας του χρήστη.
Ο χαρακτηρισμός αυτός θα ενεργοποιεί μία ειδική διαδικασία ειδοποιήσεων, ώστε να δοθεί στον καταναλωτή η δυνατότητα να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον μετρητή. Στις δύο επόμενες προγραμματισμένες επισκέψεις, εφόσον τα συνεργεία δεν μπορούν να καταγράψουν την κατανάλωση, θα τοποθετείται πορτοκαλί ενημερωτικό έντυπο στην είσοδο του ακινήτου.
Η δεύτερη ειδοποίηση θα αποτελεί την τελική προειδοποίηση ότι, εάν δεν καταστεί δυνατή η καταμέτρηση ούτε στην επόμενη επίσκεψη, θα ακολουθήσει αποκοπή της ηλεκτροδότησης. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται προσπάθειες επικοινωνίας μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου και της εφαρμογής myΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα ενημερώνεται και ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αδυναμία πρόσβασης θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τα συνεργεία με φωτογραφίες και καταγραφή γεωγραφικών συντεταγμένων. Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού επίσκεψης, κατά την οποία θα μπορεί να γίνει τόσο η λήψη πραγματικής ένδειξης όσο και η αντικατάσταση του συμβατικού μετρητή με έξυπνο.
Εκκαθαριστικοί λογαριασμοί χωρίς πραγματική κατανάλωση
Σημαντικότερη κανονιστική αλλαγή αποτελεί η πρόβλεψη να αποκτούν χαρακτήρα επίσημων δεδομένων μέτρησης οι εκτιμώμενες ενδείξεις των χρονίως ακαταμέτρητων παροχών. Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόσβασης, οι προμηθευτές θα μπορούν να εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί πραγματική καταμέτρηση.
Για τον υπολογισμό της κατανάλωσης θα αξιοποιούνται ιστορικά δεδομένα της παροχής, ενώ εάν δεν υπάρχει επαρκές ιστορικό θα χρησιμοποιούνται στατιστικά στοιχεία τυπικής κατανάλωσης ανά κατηγορία παροχής. Πρόκειται για μεθοδολογία που εφαρμόζεται ήδη για την έκδοση εκτιμώμενων λογαριασμών, με τη διαφορά ότι πλέον προτείνεται οι σχετικές ενδείξεις να μπορούν να χρησιμοποιούνται και για την οριστικοποίηση των χρεώσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εισήγηση, οι εκτιμώμενες ενδείξεις θα μπορούν να αναθεωρούνται όταν εξασφαλιστεί πραγματική καταμέτρηση, μόνο εφόσον αυτή είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη εκτίμηση και κατόπιν ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ. Για την αναθεώρηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προβλέπεται χρονικό όριο που θα καταλαμβάνει κατά μέγιστο την τελευταία τριετία, όπως ειδικότερα προσδιορίζεται στην πρόταση.
Παράλληλα, ο Διαχειριστής ζητά οι διαθέσιμες εκτιμώμενες ενδείξεις να λαμβάνονται υπόψη στον μηνιαίο υπολογισμό του συνόλου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που βεβαιώνονται στους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων δικτύου, συστήματος, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στις εκκαθαρίσεις της αγοράς και στους υπολογισμούς των απωλειών.
Τα αποτελέσματα του πιλοτικού σε Ελευσίνα και Περιστέρι
Η διαδικασία αντιμετώπισης των χρονίως ακαταμέτρητων παροχών έχει ήδη δοκιμαστεί πιλοτικά σε δύο περιοχές της Αττικής, την Ελευσίνα και το Περιστέρι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2026, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 366 αποκοπές ηλεκτροδότησης, ενώ σε άλλες 351 περιπτώσεις είχε καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών με έξυπνους.
Ειδικότερα, σε 1.161 παροχές στην Ελευσίνα, είχαν πραγματοποιηθεί 135 αποκοπές και 295 αντικαταστάσεις μετρητών. Σε 543 «ρολόγια» στο Περιστέρι, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 231 και 56. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, σύμφωνα με την παρουσίαση του Διαχειριστή, οι επανασυνδέσεις παροχών που είχαν αποκοπεί ανέρχονταν σε περίπου 20.
Τα αποτελέσματα κρίνονται ενθαρρυντικά από τον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος επιδιώκει να διευρύνει την εφαρμογή του μέτρου σε περίπου 10.000 επιπλέον «ρολόγια» στην Αττική. Πρόκειται για εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές παροχές, σε περιοχές όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, τα Μεσόγεια, η Κηφισιά, η Ελευσίνα και το Περιστέρι.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του Οκτωβρίου, ο Διαχειριστής είχε θέσει ως στόχο την εκκίνηση της επέκτασης εντός του ίδιου μήνα, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία επιχειρησιακή και μηχανογραφική ετοιμότητα.
Εξαιρέσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές
Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για τους ευάλωτους καταναλωτές, καθώς πριν από ενδεχόμενη αποκοπή θα εξετάζεται εάν η παροχή υπάγεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ή σε άλλη κατηγορία προστατευόμενων πελατών.
Για τις περιπτώσεις αυτές δεν θα πραγματοποιούνται διακοπές ηλεκτροδότησης κατά τη χειμερινή περίοδο, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Επιπλέον, δεν προβλέπεται αποκοπή σε άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, η επανασύνδεση μετά από αποκοπή θα πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του χρήστη και θα συνοδεύεται από εγκατάσταση έξυπνου μετρητή, ώστε να εξασφαλίζεται στο εξής η απομακρυσμένη καταγραφή της κατανάλωσης.
