Σχεδόν σε ένα μήνα από τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις 2025 με τους καταναλωτές να περιμένουν να κάνουν τα ψώνια τους, ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές και πολλά ακόμη προϊόντα.
Οι θερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να πραγματοποιηθούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου (δηλαδή από τις 14 του μήνα) έως τις 31 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 20 Ιουλίου 2025.
Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για αυτή την ημέρα είναι από 11:00 π.μ. έως 6:00 μ.μ., ωστόσο ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή και την πολιτική των καταστημάτων.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, οι καταστηματάρχες υποχρεούνται να αναγράφουν με σαφήνεια την αρχική και τη νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν εύκολες συγκρίσεις.
Στο μεταξύ, ανοιχτά προαιρετικά θα είναι τα καταστήματα κάθε Κυριακή από Μάιο έως Οκτώβριο σε επιλεγμένες περιοχές Αθήνας, Πειραιά, Σπάτων και Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δεύτερη Κυριακή Αυγούστου.
Η εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 4177/2013 φέρνει αλλαγές στη λειτουργία των καταστημάτων σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και άλλων περιοχών.
Τα εμπορικά καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και της Αττικής έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά κάθε Κυριακή από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο,. Το μέτρο, ωστόσο, δεν αφορά ολόκληρη την πρωτεύουσα, αλλά περιοχές υψηλού τουριστικού ή εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως το κέντρο της Αθήνας και η Ερμού.
Από το μέτρο εξαιρείται η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, κατά την οποία τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Αν όμως αυτή η Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε η εξαίρεση μεταφέρεται για την προηγούμενη Κυριακή, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργική ισορροπία και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε ποιες περιοχές μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα της Κυριακές
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η προαιρετική κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα ισχύσει:
- Στον Δήμο Αθηναίων, που περιλαμβάνει περιοχές του εμπορικού τριγώνου και άλλες κεντρικές συνοικίες.
- Σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, όπου εντοπίζεται αυξημένη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα.
- Στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, που περιλαμβάνει περιοχές όπως Γλυφάδα, Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη (εφόσον καλύπτονται από τον ορισμό της σχετικής υπουργικής απόφασης).
- Στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης.
- Στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και
- Στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού–Άγιος Δημήτριος–Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.