Όπως δείχνει η Coinbase IPO, τα κρυπτονομίσματα έχουν πολλούς θαυμαστές. Παράλληλα έχουν και επικριτές.
Οι περιβαλλοντολόγοι, ιδιαίτερα, ανησυχούν για το πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το bitcoin.
Σε μια εργασία στο Nature Communications, μια ομάδα ακαδημαϊκών με επικεφαλής τον Dabo Guan από το Πανεπιστήμιο Tsinghua και τον Shouyang Wang από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών εξετάζουν πόση ενέργεια χρησιμοποιεί το bitcoin στην Κίνα.
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ελλείψει νομικών περιορισμών, το bitcoin θα μπορούσε έως το 2024 να μετατραπεί σε «μη αμελητέο» εμπόδιο στις προσπάθειες της Κίνας για απανθρακοποίηση της οικονομίας της.

Φωτοβολταϊκά στο Habito Mall, στη Μπανγκόκ. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων με ανανεώσιμη ενέργεια/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η λαχτάρα του Bitcoin για ενέργεια πηγάζει από το σχεδιασμό του. Αποποιείται την κεντρική τήρηση αρχείων υπέρ ενός «blockchain», μιας βάσης δεδομένων συναλλαγών που είναι κοινή για όλους τους συμμετέχοντες.
Το blockchain διατηρείται από «ανθρακωρύχους (miners)», οι οποίοι επικυρώνουν τις συναλλαγές ανταγωνιζόμενοι να σπάσουν μαθηματικούς γρίφους με λύσεις που είναι δύσκολο να βρεθούν αλλά είναι εύκολο να ελεγχθούν.
Κάθε block συναλλαγών που εξορύσσεται με επιτυχία δημιουργεί μια ανταμοιβή, επί του παρόντος 6,25 bitcoins (357.000 δολάρια).
Το σύστημα μεταβάλλει τη δυσκολία των γρίφων για να διασφαλίσει ότι δημιουργείται ένα νέο block, κατά μέσο όρο, κάθε δέκα λεπτά.
Οι υψηλές τιμές του bitcoin αξίζουν να ξοδεύουμε περισσότερη υπολογιστική ισχύ – και επομένως ηλεκτρισμό – κυνηγώντας ανταμοιβές εξόρυξης.
Αλλά οι αυτόματοι σταθεροποιητές του bitcoin θα κλιμακώσουν ως απόκριση τη μαθηματική δυσκολία.
Όπως και η Κόκκινη Βασίλισσα στο «Through the Looking-Glass», οι ανταγωνιστές ανθρακωρύχοι βρίσκονται να τρέχουν πιο γρήγορα απλώς για να παραμείνουν ακίνητοι.

Η Κόκκινη Βασίλισσα σε αφίσα της ταινίας Through the Looking Glass/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις δημοκρατικές φιλοδοξίες του νομίσματος, η εξόρυξη περιορίζεται σε μια χούφτα επαγγελματιών διαχειριστών.
Περίπου το 70% πραγματοποιείται στην Κίνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την οικονομική μοντελοποίηση για να προσπαθήσουν να υπολογίσουν πόσο άνθρακα παράγει η όλη διαδικασία.
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, χωρίς ρύθμιση, η κινεζική εξόρυξη του bitcoin θα μπορούσε να καταναλώσει ενέργεια όση περίπου η Ιταλία ή η Σαουδική Αραβία έως το 2024.
Οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα, στα 130 εκατομμύρια τόνους, θα πλησίαζαν εκείνες της Νιγηρίας.
Οι αριθμοί αυτοί πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Η χρήση της ενέργειας από το bitcoin εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τιμή του, η οποία αλλάζει άρδην.
Οι συντάκτες θεωρούν ότι η μακροπρόθεσμη τάση θα είναι ανοδική, επειδή ο ρυθμός δημιουργίας νέων bitcoins έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μειώνεται στο μισό κάθε τέσσερα χρόνια.
Η πραγματικότητα θα αποδειχθεί αναμφίβολα πιο σύνθετη. Αλλά η γενική εικόνα – ότι το bitcoin είναι μια βρώμικη επιχείρηση – διαμορφώνεται και από άλλες έρευνες.
Ένα συχνά αναφερόμενο μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα δεδομένα blockchain, εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας είναι ήδη ίση με εκείνη του Καζακστάν και ότι το αποτύπωμα άνθρακα είναι αντίστοιχο με αυτό του Χονγκ Κονγκ.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com