Εconomist summit: Ψηφιακή διαλειτουργικότητα και διασύνδεση δεδομένων υγείας στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Συζήτηση στο «6th Annual Greece Cancer Summit - Fighting cancer in disrupted times» του Economist, με συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Υγείας

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας - Ογκολογίας στο ΑΠΘ Ελένη Τιμοθεάδου, μιλάει στο 6ο ετήσιο συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο στην Ελλάδα (Sixth Annual Greece Cancer Summit), με τίτλο "Fighting cancer in disrupted times", Αθήνα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026. © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Στα έργα που πραγματοποιούνται για τη διαλειτουρικότητα και τη διασύνδεση των δεδομένων υγείας του κάθε ασθενούς αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, στη συζήτηση στο 6th Annual Greece Cancer Summit – Fighting cancer in disrupted times (Έκτη Ετήσια Σύνοδος Κορυφής για τον Καρκίνο στην Ελλάδα – Καταπολέμηση του καρκίνου σε διαταραγμένους καιρούς) που γίνεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα και διοργανώνεται από το βρετανικό περιοδικό Economist.

Ο κ. Αγγελής τόνισε ότι «η διαλειτουργικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ασφαλή, αποτελεσματική και εξατομικευμένη φροντίδα», ενώ η διασύνδεση «καταπολεμά τον κατακερματισμό και αξιοποιεί τα δεδομένα στο μέγιστο βαθμό».

Στάθηκε στο σημαντικό ρόλο του νέου Κανονισμού Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space), ο οποίος θα «δώσει στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ένα συνεκτικό πλαίσιο για να γίνει αυτή η διασύνδεση».

economist-can02

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους , o Παθολόγος Ογκολόγος Μιχάλης Λιόντος , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεταξά Σαράντος Ευσταθόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας στο ΑΠΘ Ελένη Τιμοθεάδου και η Υπεύθυνη στο Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας, Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Αθανασία Γιαννοπούλου, συμμετέχουν σε πάνελ, στο 6ο ετήσιο συνέδριο του Economist για τον Καρκίνο στην Ελλάδα (Sixth Annual Greece Cancer Summit), με τίτλο “Fighting cancer in disrupted times”, Αθήνα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2026. © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ECONOMIST IMPACT/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Εθνικός Φορέας Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, εξήγησε ο κ. Αγγελής, θα δημιουργήσει μεταβατικό πλαίσιο με τον Εθνικό Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας, μέχρι να υλοποιηθεί ο νέος κανονισμός, η εφαρμογή του οποίου αναμένεται σε λίγα χρόνια.

Στη συνέχεια, ο κ. Αγγελής περιέγραψε ότι δημιουργείται τώρα «ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας» ογκολογικών-αιματολογικών ασθενών, το οποίο ενσωματώνει διάφορα άλλα έργα και υποδομές, όπως: το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, το Ογκολογικό-Αιματολογικό Πληροφοριακό Σύστημα, όλα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα κ.λπ.

Το παραπάνω έργο θα ξεκινήσει σε 12 νοσοκομεία και θα συνεχίσει σε όλες τις δομές Υγείας της χώρας, υπογράμμισε. «Τέτοιου είδους έργα σε συνδυασμό με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας είναι τα θεμέλια για τη μετέπειτα χρήση και αξιοποίηση δεδομένων», υποστήριξε.

Ο Κωνσταντίνος Μιχαλίτσης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συστημάτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ΗΔΙΚΑ, υποστήριξε ότι η ψηφιακή μετάβαση στην Ογκολογία αποτελεί «αλλαγή πολιτική της Υγείας».

Κατακερματισμός των πληροφοριών και των συστημάτων

Βασικό πρόβλημα ως τώρα των ασθενών με καρκίνο, είναι ο κατακερματισμός των πληροφοριών και των συστημάτων, «που έχει ως αποτέλεσμα η κλινική απόφαση να βασίζεται συχνά σε μερική εικόνα του όλου ταξιδιού που έχει κάνει ο ασθενής». Ο κ. Μιχαλίτσης είπε, ότι για το επιτυχές πέρασμα της Ελλάδας στην Ψηφιακή Ογκολογία, χρειάζεται, μεταξύ άλλων «εθνική καταγραφή και παρακολούθηση και ψηφιακή μεταρρύθμιση στην κλινική πράξη».

Για το πρόγραμμα «Οίκοθεν», μέσω του οποίου «έχει μεταφερθεί η νοσοκομειακή θεραπεία στα σπίτια των ασθενών» μίλησε ο Μιχαήλ Νικολάου, παθολόγος ογκολόγος στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Πρόσθεσε ότι από χτες ξεκίνησε στον Άγιο Σάββα ένα νέο ψηφιακό πρόγραμμα που συνδέει τον ασθενή με τη θεραπευτική ομάδα. Όσο αφορά την Ψηφιακή Ογκολογία, ο κ. Νικολάου προειδοποίησε ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική, γιατί «αν δε φέρει τη φροντίδα πιο κοντά στον ασθενή, τότε απλώς μεταφέρουμε τη γραφειοκρατία από το χαρτί στην οθόνη».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην παθολογοανατομία

Η καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρας, Ελένη Κουρέα, περιέγραψε πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην παθολογοανατομία. Εκτός από τα προτερήματα στάθηκε στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εφαρμογή της.

Η αβεβαιότητα της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων, η ετερογένεια των δεδομένων, ηθικά ζητήματα, η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, η πολύ ακριβή υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται είναι κάποια από αυτά, σύμφωνα με την κ. Κουρέα.

«Η ισότητα πρέπει να είναι αρχή στο σχεδιασμό του ψηφιακού μετασχηματισμού της Υγείας», ανέφερε η Μαρία Τζίμα, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), τονίζοντας το «χάσμα πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές και την έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων από ασθενείς όπως ηλικιωμένους, σε αγροτικές περιοχές, χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.

Μια πολιτική ψηφιακής ισότητας απαιτεί, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε η κ. Τζίμα, «επενδύσεις σε υποδομές και ψηφιακές δεξιότητες, συνδιαμόρφωση λύσεων με ασθενείς και κοινότητες, συνεχή παρακολούθηση ποιος δε χρησιμοποιεί και γιατί τις ψηφιακές λειτουργίες και διατήρηση εναλλακτικών και μη ψηφιακών διαδρομών».