SOS από Φον ντερ Λάιεν για το ενεργειακό κόστος – “Να δράσουμε τώρα”

«Όλοι αισθανόμαστε αυτό το αυξημένο κόστος. Οι επιχειρήσεις δέχονται ισχυρές πιέσεις» είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν © EPA/OLIVIER HOSLET

SOS εξέπεμψε για το ενεργειακλό κόστος ενόψει του χειμώνα η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου για  αυξημένο ενεργειακού κόστους

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο για τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, με στόχο τη μείωση του κόστους, και ότι οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν μέτρα τους επόμενους μήνες με στόχο την αύξηση του μεριδίου του ηλεκτρισμού στη συνολική ζήτηση ενέργειας.

«Όλοι αισθανόμαστε αυτό το αυξημένο κόστος. Οι επιχειρήσεις δέχονται ισχυρές πιέσεις. Οι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Και η κατάσταση αυτή ενδέχεται να επιδεινωθεί καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα. Επομένως, πρέπει να δράσουμε τώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Η κρατική βοήθεια για την υποστήριξη των νοικοκυριών με τους λογαριασμούς ενέργειας πρέπει να στοχεύει σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, επισήμανε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

«Η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας αποτελεί προτεραιότητά μας. Για την προστασία όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Και για να διασφαλίσουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση ισχυρότεροι απ’ ό,τι μπήκαμε».

Στους εξαγωγείς μεθανίου θα δοθεί παράταση ενός έτους για να προετοιμαστούν ενόψει του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεθάνιο, πρόσθεσε. «Θα παρέχουμε ευελιξία στους εξαγωγείς για ένα ακόμη έτος όσον αφορά το μεθάνιο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.