Ένα σχέδιο για την εντατικοποίηση των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα ενέκρινε ομόφωνα το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού του Ισραήλ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές τους στην κυβέρνηση.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή την ερχόμενη εβδομάδα (13η – 16η Μαΐου), ανέφεραν πηγές της εφημερίδας Times of Israel. Στο μεσοδιάστημα θα καταβληθεί προσπάθεια να κλειστεί νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Πάντα κατά την Times of Israel, εγκρίθηκε επίσης κατά πλειοψηφία σχέδιο για να αρχίσει να εισέρχεται ξανά βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας κατά τρόπο που θα εγγυάται πως δεν θα την καταχράται η Χαμάς. Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τους τελευταίους δυο και πλέον μήνες την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τον λιμό σαν όπλο.
Ο ΟΗΕ απορρίπτει το ισραηλινό σχέδιο βοήθειας στη Γάζα
Ο ΟΗΕ έκανε σαφές πως απορρίπτει πρόταση του Ισραήλ για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα υπό τους όρους του στρατού του, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο διεθνής οργανισμός στη Γενεύη, εκφράζοντας τις «σοβαρές ανησυχίες» του.
Η «ανθρωπιστική ομάδα χώρας» στη Λωρίδα της Γάζας εξήγησε πως το σχέδιο αυτό, αν εφαρμοζόταν, θα παραβίαζε θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές, ενώ μοιάζει «σχεδιασμένο για την ενίσχυση του ελέγχου σε είδη που εγγυώνται την επιβίωση εν είδει τακτικής για την άσκηση πίεσης — στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), το Ισραήλ θέλει ο ΟΗΕ να εγκρίνει τη διανομή εφοδίων μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου και υπό όρους που θέτει ο στρατός του.
Η ομάδα του ΟΗΕ προειδοποίησε πως αυτό σημαίνει ότι άμαχοι θα είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν σε στρατιωτικές ζώνες για να παίρνουν τρόφιμα και ότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τις δικές τους ζωές, όσο και αυτές εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι άνθρωποι με περιορισμένη κινητικότητα εκ των πραγμάτων δεν θα λαμβάνουν βοήθεια, ενώ η πρόταση θα σημάνει πιθανότητα περαιτέρω εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι θα ταχθεί υπέρ σχεδόν μόνο αν τηρούν ανθρωπιστικές αρχές όπως είναι η ουδετερότητα, η αμεροληψία, η ανεξαρτησία και η ανθρωπιά.
Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τους τελευταίους δυο και πλέον μήνες, από τη 2η Μαρτίου, να εισέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τον λιμό σαν όπλο. Στελέχη του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν εναντίον του κινδύνου να ενσκήψει λιμός και τα νοσοκομεία να μην είναι σε θέση να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως ο απόλυτος αποκλεισμός του θυλάκου σκοπός είναι να αναγκάσει τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023. Ο ΟΗΕ ωστόσο επισημαίνει ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε συλλογική τιμωρία και υποχρεώνει κάθε δύναμη κατοχής .να εγγυάται την ευημερία των αμάχων.