*** Όλα δείχνουν ότι μέσα Μαΐου, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αττάλεια της Τουρκίας, θα κλειδώσουν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Δηλαδή, το πότε θα γίνει και ποια θα είναι η ατζέντα της.
*** Οι πληροφορίες που μου έρχονται από διάφορες πλευρές αναφέρουν ότι Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν έχουν δώσει ήδη ραντεβού στην Αττάλεια. Θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου και θα «κλείσουν» όλες τις εκκρεμότητες.
*** Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπει στο αεροπλάνο με προορισμό την Αγκυρα, κάποια στιγμή προς το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Το κλίμα, πάντως, είναι καλό. Ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας προ ημερών από τη Ρώμη, όταν αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν κάτι παραπάνω από cool.
*** Μαθαίνω ότι ο πρωθυπουργός δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περίπτωση των ακίνητων περιουσιών στην Θράκη που αλλάζουν χέρια το τελευταίο διάστημα. Και οι οποίες εικάζεται βασίμως ότι αγοράζονται από πρόσωπα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτα για εθνικούς λόγους.
*** Στο πλαίσιο αυτό, λέγεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από βουλευτές της Ν.Δ., που είχαν πάρει την πρωτοβουλία να καταθέσουν το σχετικό ερώτημα στη Βουλή, να τον ενημερώνουν για ό,τι νεότερο στοιχείο περιέρχεται εν γνώσει τους. Προφανώς, επειδή το θεωρεί πολύ σοβαρό ζήτημα.
*** Η όλη ιστορία παίρνει ενδιαφέρουσες διαστάσεις, σε αυτήν τη συγκυρία. Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη προέκυψε νέα υπόθεση κατασκοπείας, στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, η οποία διερευνάται από την ΕΥΠ και την Ελληνική Αστυνομία.
*** Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως «το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων». Ο λόγος αφορά το πότε θα στήσει τις επόμενες εθνικές κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επαγωγικά, για να δώσουμε μια απάντηση, ας ξεκινήσουμε από τα στάνταρ.
*** Λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Σεβόμενος τις πεποιθήσεις του. Όσοι τον γνωρίζουν μπορούν να βεβαιώσουν ότι δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε άλλο, όπερ σημαίνει να αιφνιδιάσει. Και πάμε παρακάτω.
*** Πότε, όμως, στο τέλος της τετραετίας; Εν προκειμένω, θα πρέπει να δοθεί σημασία στη λεπτομέρεια. Ποια είναι αυτή; Προσέξτε: Η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2027 την 1η Ιουνίου εκείνης της χρονιάς. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μέχρι τότε η χώρα θα πρέπει να έχει αποκτήσει κυβέρνηση.
*** Επειδή χρονικά η εξέλιξη αυτή συμπίπτει με το τέλος της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του Κ. Μητσοτάκη, το πιθανότερο είναι ότι οι κάλπες θα στηθούν τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου του ιδίου έτους. Για έναν βασικό λόγο:
*** Αν χρειαστεί, να προλάβει να στήσει επαναληπτικές κάλπες προς το τέλος Μαΐου. Ώστε, αν δεν εξασφαλισθεί αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, να διεκδικηθούν στις δεύτερες. Τόσο απλό.
*** Συνεπώς, όλα δείχνουν ότι σε έναν χρόνο από τώρα θα βρισκόμαστε σε πλήρη προεκλογική δράση, τα κομματικά επιτελεία θα τρέχουν σαν «τρελά», οργώνοντας τη χώρα, και τα σενάρια θα δίνουν και θα παίρνουν.
*** Για όλα τα παραπάνω, μην έχετε καμία αμφιβολία. Και για όποιον ή όποια θέλει, τους προκαλώ να κρατήσουν αυτό το σημείωμα για την κρίσιμη ώρα. Όταν έρθει.