Γιαννακλής (Εurobank): Η τραπεζική θα είναι λιγότερο ορατή, αλλά περισσότερο παρούσα για τον πελάτη

Ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO της Eurobank, στη συζήτηση «Υπηρεσίες Νέας Γενιάς», στο Hellenic Growth Agora του Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ

O Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO της Eurobank (δεξιά) στο πάνελ της ΔΕΘ © Eurobank

Στον μετασχηματισμό της τραπεζικής εμπειρίας και στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία, το embedded finance και η διασύνδεση τραπεζών, επιχειρήσεων και Δημοσίου αλλάζουν την καθημερινότητα των πελατών αναφέρθηκε ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO της Eurobank, μιλώντας στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο του Hellenic Growth Agora που διοργάνωσε το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Όπως σημείωσε, οι υπηρεσίες νέας γενιάς «θα κάνουν την τραπεζική λιγότερο ορατή, αλλά περισσότερο παρούσα στα σημεία που έχουν πραγματική σημασία για τον πελάτη».

Η τραπεζική υπηρεσία θα βρίσκεται όλο και περισσότερο εκεί όπου ο πελάτης συναλλάσσεται, αγοράζει ή χρειάζεται χρηματοδότηση, χωρίς να είναι απαραίτητο να ξεκινά κάθε φορά ένα ξεχωριστό «ταξίδι» προς την τράπεζα.

Embedded finance

ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO της Eurobank, μιλώντας στη ΔΕΘ

Ο Ιάκωβος Γιαννακλής, Deputy CEO της Eurobank, μιλώντας στη ΔΕΘ © Εurobank

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το embedded finance αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη μετάβαση, καθώς η τραπεζική ενσωματώνεται στο ταξίδι που ήδη κάνει ο πελάτης. Δεν αλλάζει, όπως ανέφερε, μόνο το κανάλι μέσω του οποίου παρέχεται μια υπηρεσία, αλλά και το πού και το πότε αυτή γίνεται διαθέσιμη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά αυτοκινήτου, ο κ. Γιαννακλής σημείωσε ότι η πραγματική ανάγκη του πελάτη δεν είναι να πάρει ένα δάνειο, αλλά να αποκτήσει το αυτοκίνητο. Επομένως, η χρηματοδότηση μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο το σημείο της αγοράς, χωρίς ο πελάτης να χρειάζεται να επισκεφθεί πρώτα την τράπεζα ή να διακόψει τη διαδικασία για να ξεκινήσει μια διαφορετική τραπεζική διαδικασία.

Αντίστοιχη είναι, όπως ανέφερε, η λογική που εφαρμόζεται στο e-commerce μέσα από λύσεις όπως το Buy Now Pay Later. Η πίστωση μεταφέρεται πιο κοντά στη στιγμή της αγοράς και γίνεται μέρος της συνολικής εμπειρίας του πελάτη, αντί να αποτελεί μια ξεχωριστή τραπεζική συναλλαγή.

Νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις, ο κ. Γιαννακλής ανέφερε ότι υπάρχει αντίστοιχη δυνατότητα ενσωμάτωσης τραπεζικών υπηρεσιών στα εργαλεία που χρησιμοποιούν καθημερινά. Πληρωμές, εικόνα των χρηματοροών, αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδότηση μπορούν σταδιακά να ενσωματώνονται, για παράδειγμα, στα ERP συστήματα των επιχειρήσεων, με την τραπεζική υπηρεσία να έρχεται μέσα στο περιβάλλον εργασίας της επιχείρησης και όχι την επιχείρηση να χρειάζεται να μετακινείται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτή η εξέλιξη μεταβάλλει και τον ίδιο τον ρόλο της τράπεζας. Η τράπεζα δεν αποτελεί πλέον μόνο έναν προορισμό στον οποίο πρέπει να μεταβεί ο πελάτης, αλλά μπορεί να λειτουργεί ως πλατφόρμα και ως αξιόπιστος συνεργάτης πίσω από διαφορετικά οικοσυστήματα, συνδυάζοντας τεχνολογία, χρηματοδότηση, δεδομένα, διαχείριση ρίσκου και εμπιστοσύνη.

«Η τεχνολογία δημιουργεί πραγματική αξία όταν αφαιρεί βήματα, χρόνο και πολυπλοκότητα από την καθημερινότητα του πελάτη», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακλής, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο δεν είναι απλώς να μεταφερθεί μια υφιστάμενη διαδικασία σε μια οθόνη, αλλά να επανασχεδιαστεί ώστε ο πελάτης να χρειάζεται να κάνει λιγότερα.

Συνεργασία τραπεζών και Δημοσίου

Αναφερόμενος στη συνεργασία τραπεζών και Δημοσίου, σημείωσε ότι η απλοποίηση αυτή αποτυπώνεται ήδη στην πράξη, καθώς η διαδικασία περνά από την ανταλλαγή εγγράφων στην ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, με τη συναίνεση του πολίτη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το e-KYC, μέσω του οποίου στοιχεία που παλαιότερα έπρεπε να συγκεντρωθούν και να προσκομιστούν στην τράπεζα μπορούν πλέον να αντλούνται ψηφιακά από την πηγή. Στην ίδια κατεύθυνση, πρόσθεσε, κινούνται η ηλεκτρονική Υπεύθυνη Δήλωση και Εξουσιοδότηση, η Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου και το Gov.gr Wallet.

Ως επόμενο μεγάλο βήμα περιέγραψε την αντιμετώπιση πιο σύνθετων «ταξιδιών» του πελάτη. Ειδικά στο στεγαστικό δάνειο, όπως ανέφερε, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική πολυπλοκότητα γύρω από στοιχεία ακινήτου, τίτλους, συμβόλαια και διαφορετικούς ελέγχους. Η μεγαλύτερη διασύνδεση με το Κτηματολόγιο και άλλα αξιόπιστα μητρώα, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αφαιρέσει σημαντικό χρόνο, δικαιολογητικά και βήματα από τη διαδικασία.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννακλής υπογράμμισε ότι από την πλευρά του πελάτη οι τράπεζες, το Δημόσιο, οι μετακινήσεις ή οι ταχυδρομικές υπηρεσίες δεν αποτελούν διαφορετικά «silos», αλλά διαφορετικά κομμάτια της ίδιας καθημερινότητας.

Η μεγάλη ευκαιρία, όπως ανέφερε, βρίσκεται στη σύνδεση αυτών των οικοσυστημάτων, ώστε οι υπηρεσίες να φτάνουν εκεί όπου ήδη βρίσκεται ο πελάτης, αντί να του ζητείται συνεχώς να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών διαδικασιών και πλατφορμών.