Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και προσωπικός φίλος του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Michael Dell, και το κρατικό επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala, είναι μεταξύ των επενδυτών στην εταιρεία Εφοδιαστική Καταναλωτική Αγαθών ΜΑΕ. Η τελευταία είναι γνωστότερη ως Rainbow Waters, δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορικής διάθεσης λύσεων πόσιμου νερού (και όχι μόνον) και πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη βρετανική εταιρεία Osmosis Buyers Limited (OBL) για ποσό που δεν ανακοινώθηκε.
Η Rainbow Waters είναι η τρίτη εταιρεία του είδους στην Ευρώπη
Η Rainbow Waters είναι εταιρεία διανομής νερού που ιδρύθηκε το 2000 από τους Μιχάλη Φραγκέτη και Γιάννη Δροσερό. Καθένας από τους ιδρυτές κατείχε μέχρι πρόσφατα το 50% στην εταιρεία. Πλέον το 100% της εταιρείας έχει περάσει στην OBL, ενώ οι ιδρυτές της εταιρείας παραμένουν στο τιμόνι της. O πρώτος από τους δύο, o Μιχάλης Φραγκέτης, ως πρόεδρος και συν-διευθύνων σύμβουλος και ο δεύτερος ως αντιπρόεδρος και συν-διευθύνων σύμβουλος. Τις άλλες τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Rainbow Waters κατέχουν πρόσωπα της OBL.
Η OBL είναι μητρική εταιρεία της Culligan, μιας εταιρείας που συνιστά διεθνή πάροχο λύσεων επεξεργασίας νερού. Σε αντίθεση με την Rainbow Waters, η Culligan δεν είναι διανομέας νερού, αλλά εταιρεία ύσεων παροχής πόσιμου νερού. Η εταιρεία ειδικεύεται στα συστήματα διήθησης (φιλτραρίσματος) νερού, ενώ κατασκευάζει συστήματα αφαλάτωσης ύδατος, ειδικά σε αραβικές χώρες.
Η αμερικανική εταιρεία Culligan έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα, με τις ετήσιες πωλήσεις να φτάνουν σε ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Διεθνώς, ωστόσο, με έμφαση στις αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης, οι πωλήσεις της φτάνουν τα 3,3 δισ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 2,84 δισ. ευρώ). Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1936 από τον Αμερικανό Emmet Culligan και σήμερα έχει δραστηριότητες σε 90 χώρες του πλανήτη.
Πριν από πέντε χρόνια (Αύγουστος 2021) η Culligan εξαγοράστηκε από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία BDT Capital Partners. Η BDT Capital Partners απέκτησε το πλειοψηφικό μερίδιο στην Culligan International, ενώ στην επένδυση συμμετείχε ως βασικός εταίρος και το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala. Η αξία της εταιρείας βάσει της συγκεκριμένης συναλλαγής εκτιμήθηκε σε 6 δισ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 5,1 δισ. ευρώ).
Η OBL είναι μητρική της Culligan και δημιουργήθηκε από την BDT Capital Partners ως το όχημα εξαγορών εταιρειών νερού στην Ευρώπη, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της Culligan στη Γηραιά Ήπειρο. Το 2022 η OBL εξαγόρασε τη Waterlogic στη Βρετανία, ενώ το 2023 εξαγόρασε τη λουξεμβουργιανή Primo Water αντί περίπου 580 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Με τις εξαγορές αυτές, ο όμιλος Culligan θεωρείται ότι κατέστη o No 1 παίκτης στην ευρωπαϊκή αγορά φίλτρων νερού.
Η τρίτη εξαγορά στην Ευρώπη της OBL είναι αυτή της Rainbow Waters στη χώρα μας. Το τίμημα δε ανακοινώθηκε, αλλά εκτιμάται σε μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ. Η Rainbow Waters πέρυσι είχε έσοδα 26,7 εκατ. ευρώ (+8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση) και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,8 εκατ. ευρώ (-10%).
Πρόκειται για μια υγιή εταιρεία με μεγάλο πελατολόγιο, στο οποίο στοχεύει η Culligan για να προσφέρει τα βασικά προϊόντα της.
Σημειώνεται ότι η Rainbow Waters είναι Νο 1 στη διανομή νερού σε σπίτια και και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και αναφέρεται ότι είναι η τρίτη εταιρεία του είδους στην Ευρώπη.
Σήμερα η Rainbow Waters διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής, logistics και διοίκησης άνω των 20.500 τ.μ. και απασχολεί 390 εργαζόμενους. Διαθέτει στόλο με 160 οχήματα και το δίκτυο διανομής της εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα. Η εταιρεία διανέμει και το δικό της νερό, «Διώνη», που απέκτησε το 2014 από τη Nestle Waters.
O ρόλος του Michael Dell
H BDT Capital Partners, που είναι ο απώτατος μέτοχος της Rainbow Waters, είναι ιδιωτική επενδυτική εταιρεία (Private Equity Fund) από τις ΗΠΑ, που διαχειρίζεται πάνω από 60 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Ιδρύθηκε από τον Byron Trott, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs και έμπιστο σύμβουλο του Αμερικανού επενδυτή Warren Buffett.
Το 2023 η BDT Capital Partners ενώθηκε με την MSD Partners, η οποία διαχειρίζεται τα κεφάλαια του δισεκατομμυριούχου Michael Dell, ιδρυτή της Dell. Έτσι και ο Michael Dell κατέστη μέτοχος στην ελληνική εταιρεία διανομής νερού Rainbow Waters.
