Στα 4.400 δολάρια ο χρυσός – Βουτιά στο ασήμι, νέα πτώση βλέπουν οι αναλυτές

Υπό πίεση χρυσός και ασήμι, λόγω της ανόδου του πετρελαίου, του ισχυρού δολαρίου και τις ανησυχίες για παρατεταμένη κρίση στη Μέση Ανατολή

Ασήμι και χρυσός © Unsplash

Υπό πίεση παραμένουν οι τιμές του χρυσού και του ασημιού, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή, η άνοδος του πετρελαίου και οι φόβοι για υψηλότερο πληθωρισμό ενισχύουν τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αυξημένα για μεγαλύτερο διάστημα.

Ο χρυσός διεύρυνε τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, παραμένοντας κάτω από τα 4.400 δολάρια ανά ουγγιά. Στις πρωινές συναλλαγές, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχωρούσαν κατά 1,3%, στα 4.391 δολάρια η ουγγιά.

Σύμφωνα με αναλυτές της Saxo Bank, ο χρυσός βρέθηκε σε χαμηλό δύο μηνών, καθώς οι αμερικανικοί κρατικοί τίτλοι δέχθηκαν πιέσεις και το δολάριο ενισχύθηκε μετά τη νέα άνοδο των τιμών του αργού. Η εξέλιξη αυτή τροφοδοτεί ανησυχίες ότι η στενότητα στις αγορές ενέργειας θα συνεχίσει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Η Saxo Bank επισημαίνει επίσης ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένες χώρες στην πώληση μέρους των αποθεμάτων τους σε χρυσό, προκειμένου να στηρίξουν τα νομίσματα και τις οικονομίες τους απέναντι στο αυξημένο κόστος εισαγωγών.

Πιέσεις καταγράφηκαν και στην αγορά spot, με τον χρυσό να κινείται χαμηλότερα στα 4.451,34 δολάρια ανά ουγγιά. Παρότι το πολύτιμο μέταλλο εξακολουθεί να θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, η αβεβαιότητα γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο επίμονος πληθωρισμός και οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ρευστοποιήσεις κερδών.

Ο Antonio Di Giacomo της XS.com σημειώνει ότι οι ελπίδες για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν έχουν αποδυναμωθεί, ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών παραμένει υψηλός, παρά την εύθραυστη εκεχειρία και τα σημάδια διαλόγου. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρυσός εξακολουθεί να διαθέτει δομική στήριξη, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας, η αύξηση του κρατικού χρέους και οι πολιτικοί κίνδυνοι ευνοούν τα αμυντικά περιουσιακά στοιχεία σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το ασήμι

Ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε το ασήμι, το οποίο υποχώρησε κάτω από τα 73 δολάρια ανά ουγγιά, αγγίζοντας χαμηλό τριών εβδομάδων. Οι νέες αναφορές για αμερικανικά πλήγματα σε ιρανική στρατιωτική εγκατάσταση επιβάρυναν τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για ειρήνη, κρατώντας στο επίκεντρο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Το ασήμι έχει υποχωρήσει πλέον πάνω από 20% από την έναρξη της σύγκρουσης, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν το ενδεχόμενο παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης. Οι βασικές διαφωνίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης παραμένουν ανοιχτές, μεταξύ των οποίων ο των Στενών του Ορμούζ και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια «κακή συμφωνία», απορρίπτοντας την άρση κυρώσεων που ζητάει η Τεχεράνη ως μέρος μιας ευρύτερης διευθέτησης. Ακόμη και αν οι δύο πλευρές κινηθούν πιο κοντά σε συμφωνία, οι αυξημένες τιμές ενέργειας εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις, καθυστερώντας τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Πιο ευάλωτο το ασήμι από τον χρυσό, λένε οι αναλυτές

Το εντυπωσιακό ράλι που κατέγραψε το ασήμι το 2025 φαίνεται πλέον να επιβαρύνει τη ζήτηση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν περαιτέρω από τα υψηλά του προηγούμενου έτους.

Σε αντίθεση με τον χρυσό, το ασήμι είναι περισσότερο εκτεθειμένο στον οικονομικό κύκλο, λόγω της ευρείας βιομηχανικής του χρήσης. Αποτελεί βασικό υλικό σε προϊόντα όπως υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, φωτοβολταϊκά πάνελ και αυτοκίνητα, γεγονός που καθιστά τη ζήτησή του πιο ευάλωτη σε περιόδους επιβράδυνσης.

Η άνοδος της τιμής του κατά περίπου 140% πέρυσι έχει ήδη αποθαρρύνει αγοραστές σε αρκετούς κλάδους, ενώ τα υψηλά επίπεδα τιμών αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τη βιομηχανική ζήτηση, σύμφωνα με σημείωμα της UBS που δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου.

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι η διάβρωση της ζήτησης είναι πιθανό να συνεχιστεί όσο οι τιμές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα. Επισημαίνει, επίσης, ότι το ασήμι δεν διαθέτει το στρατηγικό στήριγμα που προσφέρουν στον χρυσό οι αγορές των κεντρικών τραπεζών και, ως εκ τούτου, παραμένει πιο ευάλωτο στις μεταβολές της ιδιωτικής επενδυτικής και βιομηχανικής ζήτησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η HSBC εκτιμά ότι το ασήμι είναι «θεμελιωδώς υπερτιμημένο» και βλέπει περιορισμένα περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι, παρότι ο χρυσός θα συνεχίσει να επηρεάζει την πορεία του μετάλλου, ο λόγος χρυσού προς ασήμι ενδέχεται να διευρυνθεί, επιτρέποντας στο ασήμι να υποχωρήσει ακόμη και σε περίπτωση ανόδου του χρυσού.

Ανάλογη εικόνα δίνει και η Macquarie, η οποία δεν βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης για τις τιμές. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι πιθανή αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve στο πρώτο εξάμηνο του 2027 θα μπορούσε να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα πολύτιμα μέταλλα.

Σύμφωνα με τη Macquarie, οι μέσες τιμές του ασημιού ενδέχεται να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους. Ωστόσο, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου υπάρξει σαφέστερη εικόνα στη Μέση Ανατολή, με ουσιαστικό κίνδυνο νέας πτώσης εάν επιδεινωθεί περαιτέρω το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Το spot ασήμι υποχωρούσε κατά 3,7%, κοντά στα 72,13 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαμορφώνονταν στα 72,16 δολάρια. Η πτώση αντανακλά την ανησυχία ότι οι υψηλές τιμές, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη και τα επιτόκια, μπορεί να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση.