Ο τυφώνας Isaias προκαλεί σοβαρές διαταραχές στην παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ παράλληλα απειλεί να περιορίσει κατά 2% τη διυλιστική ικανότητα της χώρας, σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες αγορές καυσίμων εμφανίζουν ήδη στενότητα. Ο τυφώνας κινείται προς το Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα ως κατηγορία 3 με ανέμους που φτάνουν τα 120 μίλια την ώρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Επιβολής, οι εταιρείες πετρελαίου είχαν διακόψει την παραγωγή περίπου 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 63% της συνολικής αμερικανικής παραγωγής στον Κόλπο.
🌀 Hurricane Isaias shuts down around a quarter of oil production in the US Gulf of Mexico
🛢️ More than 511,000 barrels per day of oil output, or about 25% of regional production, has been taken offline ahead of the storm
⛽ Natural gas production is also affected, with 350 million cubic feet per day shut in
— Anadolu English (@anadoluagency) October 9, 2026
Αν και η πορεία του τυφώνα δείχνει να απομακρύνεται από τις πυκνοκατοικημένες διυλιστικές περιοχές της Λουιζιάνα, η κακοκαιρία απειλεί άμεσα το διυλιστήριο της Chevron στο Πασκαγούλα του Μισισιπή και το διυλιστήριο της Vertex Energy στο Σάραλαντ της Αλαμπάμα. Οι δύο αυτές εγκαταστάσεις έχουν συνδυαστική δυναμικότητα 466.000 βαρελιών την ημέρα, που αντιπροσωπεύει το 2,4% της συνολικής διυλιστικής ισχύος των ΗΠΑ.
Ο Άντι Λίποου, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης σημειώνοντας: «Φυσικά, η απώλεια οποιασδήποτε διυλιστικής ικανότητας όταν τα αποθέματα ντίζελ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του έτους από τότε που η EIA άρχισε να υποβάλλει αναφορές το 1982 δεν είναι καλό πράγμα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτά τα δύο διυλιστήρια είναι η απώλεια ηλεκτρικού ρεύματος ή οι ζημιές από πλημμύρες», επισημαίνοντας ότι αν διακοπεί η λειτουργία τους, θα χρειαστούν μία έως δύο εβδομάδες για την επανεκκίνησή τους, εφόσον δεν υποστούν ζημιές.
Τα διυλιστήρια της ακτής του Κόλπου λειτουργούν στο 95% της δυναμικότητάς τους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αναπλήρωσης της χαμένης παραγωγής. Την ίδια στιγμή, οι τιμές του ντίζελ έχουν εκτοξευθεί διεθνώς λόγω των συγκρούσεων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που έχουν πλήξει ξένες διυλιστικές υποδομές.
Ο εκπρόσωπος της Chevron, Ρος Άλεν, ανέφερε ότι το διυλιστήριο στο Πασκαγούλα παραμένει σε λειτουργία. Παράλληλα, ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners, σημείωσε ότι σε παρόμοιες διακοπές στο παρελθόν οι τιμές των καυσίμων αυξάνονταν ενώ οι τιμές του αργού υποχωρούσαν.
Τέλος, ο Λίποου προειδοποίησε για καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα των δεξαμενόπλοιων, αναφέροντας: «Τα δεξαμενόπλοια θα καθυστερήσουν να παραδώσουν αργό πετρέλαιο στα διυλιστήρια, ενώ άλλα δεξαμενόπλοια θα καθυστερήσουν να φορτώσουν βενζίνη, καύσιμα τζετ και ντίζελ. Η Φλόριντα θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στην παραλαβή καυσίμων».